Televíziós alkotások támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet. Készül film Udvaros Dorottya és Blaskó Péter főszereplésével Berlioz igaz szereleméről, a V4-ek középkori előzményeiről, Széchenyi István utolsó napjáról és Draco, a vériszonyos vámpírgyerek legújabb kalandjairól is.

Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című művéből forog tévéfilm a Filmintézet 130 millió forintos támogatásával, az MTVA koprodukciójában. Az 1864-ben játszódó történetben Hector Berlioz, a már életében halhatatlannak titulált romantikus zeneszerző meg akarja szöktetni gyermekkori szerelmét, a már nagymama korú, tisztes kispolgári életet leélt Estellát. Felidézik az ifjúkori szenvedélyt, amit korábban a konvenciókhoz igazodva mélyen eltemettek magukban, és bebizonyítják, hogy sohasem késő megállítani az időt. A romantikus tévéfilm a Nemzeti Színházban látható előadás alkotói, Udvaros Dorottya és Blaskó Péter főszereplésével, Rátóti Zoltán rendezésében készül, operatőre Nagy András, forgatókönyvírója Tréfás Luca.

Dramatizált dokumentumfilmet rendez Berecz Péter (Made in Finland) Szenes Hannáról Percek tánca címmel a Filmintézet 19,95 millió forintos támogatásával. A rendkívüli életű költőt és ejtőernyőst 1944-ben fogták el zsidómentő brit tisztként a második világháború Magyarországán, majd halálra ítélték. A 23 éves lány a kínzások ellenére sem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit, ezért kivégezték. Az alkotók külön hangsúlyt fektetnek arra a kérdésre, miként él tovább a lány szelleme az utókorban, milyen példát adhat tiszta jelleme, tehetsége és kiállása a mai fiatalok számára.

A Visegrádi Együttműködés, azaz a mai V4-ek középkorra visszanyúló előzményeit mutatja be a Magyar Golgota című alkotást is jegyző Pozsgai Zsolt új tévéfilmrendezése. A Filmintézet 353,75 millió forintos gyártási támogatásával készülő A királytalálkozó azt a történelmi eseményt dolgozza fel, amikor Károly Róbert magyar király 1335-ben találkozóra hívta a lengyel és a cseh királyt, valamint a fejedelemségek vezetőit, hogy szövetséget kössenek a nyugati gazdasági és politikai túlsúly ellensúlyozása érdekében.

Széchenyi és az éjszakai látogató címmel, a Filmintézet 345 millió forintos támogatásával forgat tévéfilmet A Rózsa énekei és a Mansfeld rendezője, Szilágyi Andor. A történet Széchenyi István halála napján játszódik, amikor egy különös vendég, a gróf tíz éve halott barátja, Wesselényi Miklós báró látogatja meg a legnagyobb magyart.

Egy falusi környezetben játszódó pusztai ballada a Bolondmese című tévéfilm, amelyben egy falu elkergeti egyetlen bolondját, akinek így a legelésző állatok között kell élnie a pusztában. Bicskei Zoltán vajdasági rendező (Álom hava) és Moharos Attila (Székelyföldi szolgasorsok) különleges alkotása a huszadik század első felében játszódik, mégis időtlen gondolatokat fogalmaz meg a kisemmizett emberekről, akik ki merik mondani az igazságot. Az autentikus helyszíneken, nagyrészt Magyarkanizsán forgó film gyártását 297,85 millió forinttal támogatja a Filmintézet.


659bc849cb82b2e791a194f2.jpg
Jelenet a Draco, a borzasztó sorozatból

Újabb öt epizód készül Kelen Gábor rendezésében a Draco, a borzasztó című 2D-s animációs sorozatból, amely Draco, a vámpírtanonc és förtelmes barátainak rémületes kalandjait meséli el, és első három része megtekinthető a Filmión. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezhető mesesorozat a vériszonyos vámpírgyerek és barátainak kalandjait mutatja be a szörnyképző intézetben. Az új epizódok gyártására 108 millió forint támogatást szavazott meg a Filmintézet.

A támogatások listája itt érhető el.

A nyitóképen Udvaros Dorottya színművésznő, miután átvette a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját a Magyar Mozgókép Fesztiválon a balatonfüredi Kisfaludy Galériában 2022. június 11-én. Fotó: MTI / Mátyus Tamás