2024 szeptemberében ismét megrendezik a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt Érsekújváron, melyet a Szlovákiai Civil Becsületrend polgári társulás hívott életre 2016-ban, és amely az elmúlt években a térség egyik legrangosabb zenei megmérettetésévé nőtte ki magát. Az énekversenyre idén is három kategóriában – opera, operett és musical – várják az énekesek jelentkezését.

Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert operaénekesek 1962-ben a Magyar Rádió 6-os stúdiójában, Puccini Manon Lescaut című operájának felvételekor. Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán
Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert operaénekesek 1962-ben a Magyar Rádió 6-os stúdiójában, Puccini Manon Lescaut című operájának felvételekor. Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan

A versennyel a szervezők célja, hogy új tehetségeket kutassanak fel, emellett a névadójuk előtt is szeretnének tisztelegni.

Házy Erzsébet Pozsonyból indulva a 20. század egyik legjelentősebb magyar opera- és operetténekesévé vált. Pályáját a Magyar Rádió énekkarában kezdte, a Magyar Állami Operaházban 1951-ben mutatkozott be Verdi Rigolettójában. Legnagyobb sikerének a Manon Lescaut címszerepét tartják, amely akkora népszerűségnek örvendett, hogy a premiert követően az Opera több mint 40 alkalommal tűzte műsorára telt házzal.

A 2024-es énekversenyre augusztus 15-ig lehet jelentkezni a tehetségkutató honlapjáról letöltött, géppel kitöltött jelentkezési lappal, a szcivilb2015@gmail.com e-mail-címen. Az énekesek öt számmal nevezhetnek, amelyből egyet a válogató során, egyet a középdöntőben, egyet pedig – a zsűri választása alapján – a döntőben kell előadniuk.

Idén rendhagyó módon az előválogató online zajlik, a jelentkezőknek a kitöltött adatlap mellé csatolniuk kell azt a videót is, melyen az első forduló dalát éneklik. A középdöntőt és a döntőt szeptember 21-én és 22-én rendezik Érsekújváron.

A verseny pénzdíjas, az első helyezett 500, a második 300, a harmadik 200 eurós jutalomban részesül. A szervezők a célkitűzésüknek megfelelően igyekeznek fellépési lehetőséghez juttatni a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt előadókat, ezért a legjobb énekes a megmérettetés fődíjaként egy koncert keretében bemutatkozhat Dunakeszin, Pozsonyban (Szlovákia), Somorján (Szlovákia), Sienában (Olaszország) és Monteriggioniban (Olaszország) is. A Magyar Művészeti Akadémia is hozzájárul a kimagasló énekesek támogatásához, elismerő oklevéllel, és ehhez kapcsolódóan 300 ezer + 200 ezer forint pénzdíjjal ismernek majd el egy-egy jelentkezőt. Ezenfelül a legjobb tenoristának átadják a Fülöp Attila-emlékdíjat.

A zsűri tagjai: Ókovács Szilveszter operaénekes, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, az énekverseny fővédnöke; Klemen Terézia, a Szlovákiai Becsületrend alapító elnöke, a verseny főszervezője; Šimon Svitok operaénekes, rendező és dramaturg, a Besztercebányai Állami Operaház művészeti vezetője; Szinetár Miklós Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendező; Miller Lajos Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja; Klein Otokár operaénekes, Érsekújvár polgármestere; Martin Leginus, a Szlovák Nemzeti Színház – Opera igazgatója; Clementis Tamás Bartók–Pásztory-díjas és Melis-díjas bariton, a Magyar Állami Operaház magánénekese; Dagmar Livorová énekpedagógus; Klára Mits Gentili operaénekes, énektanár, a sienai Musicaincanta Zenei Társaság művészeti vezetője; Farkas Pál karmester, igazgató.

További információk az énekverseny honlapján érhetők el.