Május 23. és 25. között a margitszigeti Kristály Színtérbe költözik az irodalom. A tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár három napon át könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, zenés irodalmi estekkel, rendhagyó irodalomórákkal és élő podcastfelvételekkel várja az érdeklődőket.

A Tudósok zenekar. Fotó: Ritter Doron
A Tudósok zenekar. Fotó: Ritter Doron

A Bookline támogatásával megvalósuló rendezvény idén három napon át négy színpadon több mint ötven programmal várja a látogatókat a Margitszigeten. Délutánonként az irodalmi élet meghatározó szerzőit és új köteteiket bemutató beszélgetések, esténként pedig a Margóra megálmodott zenés irodalmi produkciók közül lehet válogatni. A fesztiválon koncertezik a Tudósok, Vecsei H. Miklós és Balla Gergely (Platon Karataev) József Attila-esttel érkezik, Pion x Krizso pedig bemutatja Népi líra című lemezét.

A fesztivál első napján emlékek és álmok elevenednek meg Krusovszky Dénes új verseskötetében. Kemény Lili az önvédelem hiányát fegyverként használó önéletrajzi könyvéről, a Kovács ikrek pedig arról mesélnek, hogy kell közösen regényt írni. Pénteken a 2020-ban Libri irodalmi díjjal jutalmazott Láng Zsolt új regénye debütál; Erdős Virág kötetbemutatóján összeolvad a közélet és a magánélet, és a közönség tagjainak mindkét agyféltekéjét megmozgatja Puzsér Róbert Metafizika című meditációs objektuma. Szombaton A napos B oldalról mesél Jakupcsek Gabriella, várva várt új regényét mutatja be Szentesi Éva, és meg nem írt novellákat tartalmazó kötetéről beszél Cserna-Szabó András. Először a Margó közönsége hallhat részleteket Darvasi László új, háromkötetes nagyregényéből, mégpedig Máté Gábor előadásában. Emellett a fesztiválon debütál többek között Háy János, Vida Ágnes és Zoltán Gábor új kötete. A bemutatott könyveket az érdeklődők a helyszínen megvásárolhatják, és a jelen lévő szerzőkkel dedikáltathatják is.

Idén először élőben találkozhatnak a Margóra látogatók kedvenc kulturális podcastjeikkel. A fesztiválon veszi fel következő adását a Buksó (24.hu), a Ma is tanultam valamit (Index), a Nem rossz könyvek (444), az Ezt senki nem mondta!Az első (Könyves Magazin), illetve a Litera Podcast. Május 24-én, pénteken a szervezők Margófakt néven rendhagyó irodalomórákra várnak középiskolai osztályokat.

További információk a Margó honlapján.