A Coopera által kiadott lemezen különleges, kétzongorás kísérettel szólal meg Bartók műve Mester Viktória és Molnár Levente előadásában.

A Coopera 2021-ben állította színpadra A kékszakállú herceg vára előadást, és ezzel párhuzamosan született meg a gondolat, hogy annak közreműködőivel lemez formájában is rögzítsék a művet. Ennek eredményeként Bartók klasszikusa különleges, kétzongorás kísérettel szólal meg a felvételen Mester Viktória mezzoszoprán és a frissen Érdemes Művész címmel kitüntetett Molnár Levente, valamint Jean Klára és Szüts Apor zongoraművészek együttműködésében.

„Bartók Béla munkássága a magyar és az egyetemes zenetörténet szempontjából egyaránt kiemelkedő jelentőséggel bír. A Coopera az operák színpadi bemutatása mellett feladatának tekinti, hogy a magyar kulturális büszkeségeink fennmaradását a virtuális térbe való átmentéssel is támogassuk. Emiatt nem volt kérdés, hogy – Molnár Levente és Mester Viktória közreműködésével – bátran vágunk bele a felvétel és kiadás kihívásaiba. Nagy szeretettel ajánljuk mindenkinek az albumot, akiket a zene, a dráma, Bartók zenei világa vagy akár csak a férfi-női kapcsolatok kifürkészhetetlen glóbusza igazán érdekel” – mondta Vadász Dániel, a Coopera alapítója.

Az egyfelvonásos operát Zakariás Zalán rendezte.

Az UNITER-díjas rendezővel készült portréinterjúnk itt olvasható.

Az előadás arra tesz kísérletet, hogy a férfi és női lélek önállóan is érvényes sajátosságait és azok komplex kapcsolatát bemutassa, feltárja és értelmezze. A férfi-női szimbiózis szimbolikáját mélyíti az előadásban, hogy a szólisták zenei kíséretét egy férfi és egy női művész szólaltja meg, két hangszeren. Ez az művészi koncepció köszön vissza a lemezre vett anyagon is, amely elérhető minden online zenei lejátszó felületen, így például a Spotify-on, az Apple Musicon és az Amazonon is.

A képen Molnár Levente A kékszakállú herceg vára előadásban. Fotó forrása: Coopera

A lemez a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásának köszönhetően jött létre.