fbpx

Megnyílt Balatonfüreden a Modern Műtár

Az április 22-én megnyílt Modern Műtárban Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész képzőművészeti és fotográfiai gyűjteménye kap helyet. A házaspár gyűjteménye harminc év után került haza Párizsból.

Balatonfüred két ikonikus villaépülete ad otthon a reformkori városrészben, a Blaha-villával szemközti két felújított épületben. A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozat részeként átadott Modern Műtár múzeumi kiállítótermeit könyvtár, történeti adattár és közösségi tér is kiegészíti.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az újonnan létrejött Modern Műtárt méltatva jelezte: az épület egyfajta időbeli hidat teremt a kétszáz évvel ezelőtti és a mostani Balatonfüred között. Az épített környezet és a magángyűjtemény műalkotásai között körbenézve meglátható, „mitől vagyunk mi, magyarok európaiak és hogy mitől vagyunk az európaiságban is magyarok”.

A házaspár több, mint ötven évvel ezelőtt kezdett képzőművészeti alkotások gyűjtésébe, a gyűjtemény első darabjai az Európai Iskola néhány művészének kisebb munkáit jelentették. Az intenzívebb gyűjtés a nyolcvanas évek végén, Párizsba költözésük után kezdődött, azzal a céllal, hogy a 20. században Franciaországban alkotott magyar művészek műveit összegyűjtsék, és Magyarországra hozzák. A kollekció gyűjtőköre az évtizedek alatt kiterjedt az európai, észak és dél-amerikai modern és kortárs művészek alkotásaira,  a hangsúly a nemzetközi konstruktív, geometrikus és konkrét művészetre kerül, valamint kiegészült egy kisebb fotógyűjteménnyel. Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit szerették volna megnyitni a gyűjteményt az érdeklődők számára is, ezért ezért hazatérésüket követően  befogadó várost kerestek. Így került az értékes anyag Balatonfüredre.

Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit a Modern Műtár megnyitóján: Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

A kiállítóteret megnyitó Geskó Judit művészettörténész arról beszélt, hogy a gyűjtők, Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész házaspár sikeresen gondolták végig a Balaton-parti pihenéssel együtt járó örömök egyik lényegét: „magaskultúrát csempészni a csinos strandpapucsok mellé”. Hozzátette: 

az új műtár azt is megmutatja, hogy a művészetekben létezik olyan kapocs, amely összeköti a civilizációkat, a nemzeteket, a múzeumokat, mert a műalkotások hatását mindenki érzi.

A nyitó, Európa összeköt című tárlat kurátora Rényi András volt, aki a képzőművészeti anyagba Bob Bonies, Carlos Cruz-Diez, Haász István, Hantai Simon, Anna Mark, Maurer Dóra, Marta Pan és Luis Tomasello műveit válogatta be, a fotókiállításon Somosi Rita Brassai, Paul Almásy, Benkő Imre, Lucien Hervé, Kerekes Gábor, Kinszki Imre és Sugár Kata munkái láthatók. 

Szöllősi-Nagy András a megnyitó végén köszönet mondott a Modern Műtár létrejöttében közreműködőknek, és bejelentette, június 23-án, a múzeumok éjszakáján az épület harmadik emeletén a századik életévébe lépett Vera Molnár életművét bemutató kiállítás nyílik.

Nyitókép: Kisbenedek Attila / AFP

A rovat további cikkei