Egy új kutatás szerint a rénszarvasok látása ahhoz alkalmazkodott az evolúció során, hogy a havas, fénytelen téli időben is megtalálhassák kedvenc eleségüket.

A világos színű zuzmótelepeket nem könnyű észrevenni, különösen hóban. A Dartmouthi Egyetem kutatói azonban felismerték, hogy a rénszarvas szeme alkalmas erre rá. A National Geographic beszámolója szerint a kutatás eredménye választ adhatnak arra a régi rejtélyre, miért van szüksége az állatnak arra, hogy bár emlős, mégis lásson ultraibolyában. Külön érdekesség, hogy az állat látása az eltérő fényviszonyok miatt átalakul a téli és a nyári időszak között.

A rénszarvasok kedvenc eledele a számukra igen tápláló, ropogós zuzmó, amely Skóciában a Cairngorms-hegységben nő. A kutatók az itt élő egyetlen skót rénszarvascsordánál végeztek vizsgálatokat. A régióban – ismerteti a cikk – több mint 1500 különféle zuzmó él, azonban az állatok csakis a rénszarvaszuzmót eszik, így számukra létfontosságú, hogy meg is találják a táplálékot.

A fehéresszürke rénszarvaszuzmó és a vele közeli rokon zuzmók elnyelik az UV-fényt, így az állat számára mindez sötétnek látszik a felszínen, szemben például a hóval vagy a sziklákkal. A kutatók szerint könnyen elképzelhető, hogy a sarkvidéki rénszarvas látása pont amiatt vált érzékennyé az ultraibolya fényre, hogy a táplálékának túlnyomó részét kitevő zuzmókat télen is megtalálja – írta a National Geographic.

Fotó: Shutterstock / Angyalosi Beáta