A Market Építő Zrt. csaknem 50 millió forintból helyreállította a 13. században épült Kövesdi templomromot a Balaton-felvidéki Aszófőn. Egyebek mellett a sekrestye belső terébe egyedi gyártású padot helyeztek és 160 méter hosszan kézzel készült vesszőkerítést állítottak az épület köré.

A több mint egy éve kezdődött munkálatok a kőfal állagmegóvásán túl kiterjedtek a műemléki szempontból kiemelkedően értékes szerkezetek restaurálására, a faragott párkánysor és a vakolt felületek megerősítésére, valamint az épület körüli környezetrendezésre is. Kiigazították az 1960-as években készült helyreállításokat, a sekrestye belső terébe egyedi gyártású padot helyeztek, információs táblát készítettek és 160 méter hosszan kézzel készült vesszőkerítést állítottak az épület köré.

A rom egy 1260 körül épült templom maradványa, amely igényesen megmunkált épületdíszeivel kiemelkedett a falusi templomok közül. Főhomlokzatának freskója a vándorok védőszentjét, Szent Kristófot ábrázolta. Az 1552-ben, a körülötte egykor elterült Kövesd faluval együtt elpusztult épület alatt georadaros mérésekkel beazonosították a középkori templom körítőfalát is, amely részben az alatta található római kori épület falainak felhasználásával épült.

Beazonosították egy római kori vízvezeték nyomait is, amely egy nagy kiterjedésű épület fürdőjében végződött. A napjárás és a templom tájolásának összevetése szintén páratlan eredményt hozott, ugyanis kiderült, hogy a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség idején a homlokzat körablakán késő délután átsütő nap fénye a főoltárra esett. A templomrom környezete ugyancsak jelentős érték, a Natura 2000 ökológiai hálózat részeként fontos turisztikai célpont.

A kövesdi templom a második romemlék, amely a Market Építő Zrt. Rom Vándor programjában megújult. A Pest megyei Tök romtemplomát ugyancsak 50 millió forintból 2022 októberére állították helyre. A cég az épített örökség megóvására és népszerűsítésére indította a kezdeményezést, amely több mint 100 romemlék feltérképezésével kezdődött. Terveik szerint évente 1–2 romot újíthatnak föl egyedi megoldásokkal, a különleges védettségi szempontokat figyelembe véve.

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára, Kontrát Károly, Aszófő országgyűlési képviselője, Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója, Belecz Péter, a Rom Vándor programigazgatója, Keller Vendel, Aszófő polgármestere és Andorfer Katalin alpolgármester.

Nyitókép: a kövesdi templomrom. Fotó: Farkas Melinda / MTVA