Bemutatták hétfőn a 77. cannes-i filmfesztivál versenyprogramjának nemzetközi zsűrijét a szervezők: az Arany Pálma díjról döntő kilenctagú testületbe színészeket, rendezőket és forgatókönyvírókat hívtak meg.

Lily Gladstone amerikai színésznő a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a filmdráma kategóriában a legjobb női főszereplőt megillető elismerést a 81. Golden Globe-díjak átadási ünnepségén a kaliforniai Beverly Hillsben 2024. január 7-én. A színésznő Martin Scorsese Megfojtott virágok című filmjében nyújtott alakításáért részesült az elismerésben.
MTI/EPA/Allison Dinner
Lily Gladstone színésznő a Golden Globe-bal, amelyet Martin Scorsese Megfojtott virágok című filmjében nyújtott alakításáért kapott. Fotó: Allison Dinner / MTI/EPA

Közöttük lesz Martin Scorsese Megfojtott virágok című filmjének Oscar-jelölt őslakos színésznője, Lily Gladstone, Eva Green és Omar Sy francia színészek, Pierfrancesco Favino olasz színész, Nadine Labaki libanoni rendező, Ebru Ceylan török forgatókönyvíró, valamint a 2018-ban a Bolti tolvajok című filmjéért az Arany Pálma díjat elnyerő Koreeda Hirokazu japán filmrendező és az Oscar-jelölt A hó társadalma rendezője, a spanyol Juan Antonio Bayona.

A szervezők már korábban nyilvánosságra hozták, hogy a nemzetközi zsűrit az amerikai Greta Gerwig, a Lady Bird és a Barbie rendezője vezeti.

A versenyprogramban 22 alkotás szerepel, köztük Francis Ford Coppola legújabb alkotása, az Adam Driver és Forest Whitaker főszereplésével készült Megalopolis című sci-fi, a kanadai David Cronenberg The Shrouds (A leplek) című thrillere, Jórgosz Lánthimosz Kinds of Kindness című új filmje és az Oscar-díjas Michel Hazanavicius holokauszttémájú animációs filmje.

A 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált május 14. és 25. között rendezik meg. 

A cannes-i filmfesztivál idei plakátja az 1998-ban elhunyt Kuroszava Akira legendás japán filmrendező előtt tiszteleg az Augusztusi rapszódia című filmjéből vett jelenettel. A képen egy család ül és néz a távolba, s a kamera hátulról mutatja őket. Az Augusztusi rapszódia versenyen kívül debütált Cannes-ban 1991-ben. A filmben a Nagaszakira 1945. augusztus 9-én ledobott atombomba pusztítását túlélő nagymama adja át unokáinak évtizedekkel később a szeretetbe és a tisztességbe vetett hitét, amely megvédhet a háborútól. A fesztivál szerint Kuroszava filmje „emlékeztet minket rá, hogy milyen fontos az együttlét, és az, hogy mindenben harmóniára törekedjünk”.

„Egy törékeny világban, amely folyamatosan megkérdőjelezi a másságot, a cannes-i filmfesztivál ismét megerősíti a meggyőződését: a mozi a kifejezés és megosztás univerzális menedéke” – idézte a Deadline.com a szervezőket.

A 77. cannes-i fesztivált május 14. és 25. között rendezik meg, a seregszemle Quentin Dupieux francia rendező Le deuxième acte (A második felvonás) című vígjátékának versenyen kívüli díszbemutatójával nyílik meg, a hivatalos versenyprogram nemzetközi zsűrijének elnöke Greta Gerwig, a Barbie című film rendezője, a nyitó- és a záróünnepség háziasszonya pedig Camille Cottin francia színésznő lesz. Franciaországot összesen öt rendező filmje képviseli a versenyben

A 22 versenyfilm között szerepel egyebek mellett Francis Ford Coppola legújabb alkotása, az Adam Driver és Forest Whitaker főszereplésével készült Megalopolis című sci-fi, a kanadai David Cronenberg The Shrouds (A leplek) című, a gyászolásról szóló thrillere – amelynek főszereplői Diane Kruger és Vincent Cassel –, valamint több mint negyven évvel az Amerikai dzsigoló című dráma sikere után Paul Schrader rendező és a főszereplő Richard Gere új közös filmje (Oh, Canada) is.  A programban Terrence Malick amerikai rendező Jézus Krisztus életéről forgatott The Way of the Wind című filmje is látható Röhrig Gézával a főszerepben.

A Csillagok háborúja-saga legendás amerikai rendezője, George Lucas, valamint Mijazaki Hajao animációsfilm-stúdiója, a Ghibli tiszteletbeli Arany Pálmát kapnak.