Nagy öröm, hogy a koronavírus-járvány ellenére ebben az évben is rengeteg értékes gyerekkönyv született, amelyeket jó szívvel betehetünk a fa alá. Ezek között bőven akadnak olyanok, amelyek szorosan kapcsolódnak a karácsonyhoz. Mi most ezek közül mutatjuk be a kedvenceinket három korosztályra lebontva. 

Ovisoknak

Az ovisok már igénylik, hogy meséljünk nekik, ám még az is fontos számukra, hogy a könyv képi világa beszippantsa őket, hogy az illusztrációk beszédesek legyenek, és hozzátegyenek a hallott történethez. Ezért számukra olyan könyveket válogattunk, amelyek nemcsak a szöveg, hanem a képek szempontjából is elbűvölőek.

Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról (Cerkabella, Horváth Ildi rajzaival)

Forrás: cerkabella.hu

Lackfi gyerekprózájában az a nagyszerű, hogy mindig nagyon komolyan veszi a gyerekeket. Ez a szemlélet ebben a történetében is remekül tetten érhető: úgy meséli el a klasszikus bibliai történetet, hogy nem keni el a kényes részleteket, hanem beleáll a feladatba, és megmagyarázza őket. Egy óvodás már simán rákérdezhet arra, hogyan lesz Máriának gyermeke Istentől, és hogy József akkor kicsoda is Jézus számára. Lackfi lendületes és laza történetmesélésével minden zavart csodálatosan elsimít, és mindent lefordít a kicsik nyelvére. Meséje attól nagyszerű, hogy miközben képes megragadni a bibliai történetben rejlő csodát, a misztikumot hétköznapivá teszi: szereplői hús-vér alakok, akik éppúgy élnek-tevékenykednek, mint mi mi, ezért könnyen lehet velük azonosulni. Horváth Ildi díszletszerű illusztrációi meghitt környezetet teremtenek a szöveg köré.

Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott (Pagony, Agócs Írisz rajzaival)

Forrás: olvasovaneveles.gportal.hu

Ez a könyv főleg azoknak a gyerekeknek lesz kedves, akik szeretik, ha a klasszikus történetvezetés váratlan fordulattal kitér a medréből. Liza és apu karácsonyfát vásárol, amely szokatlanul nagy és nehéz, de azért hazacipelik, és szépen feldíszítik. A fából azonban különös hangok szűrődnek ki, karácsony este pedig kiderül, hogy mi lapult meg benne. Harcos Bálint meséje teli van fordulatokkal és azért szeretjük annyira, mert mindenféle klasszikus ajándékhozó figura nélkül is képes megteremteni a karácsonyi hangulatot a közös ünnepre hangolódás és az együtt megélt pillanatok által. Agócs Írisz szívet melengető rajzai pedig csak tovább fokozzák ezt a meghittséget. Ezek a kedves figurák ismerősek nekünk Tandori medvés és madaras verseinek új kiadásairól, bájosságuk és légiességük a gyerekek kedvenceivé teszik a karaktereket.

Varró Dániel: Diótörő (Jelenkor, Szegedi Katalin rajzaival)

Forrás: karacsonyimesekonyvek.hu

Számos verzióban olvasható már E.T.A. Hoffman meséje, éppen ezért valami igazán nagyszerűvel kell előrukkolnia annak, aki vállalkozik a klasszikus történet újraírásával. A tavalyi kedvencünk An Leysen verziója volt, ami varázslatos rajzaival elképesztő univerzumot teremtett a történet köré. Ennek a kötetnek méltó párja a mostani: Varró Dani bravúrosan önti versbe a mesét. Az ő átirata az eredeti Hoffmann-mese szövevényes és feloldatlan rejtélyekkel teli történetét és Csajkovszkij balettjének leegyszerűsített változatát ötvözi úgy, hogy abból egy kortárs, jól követhető és értelmezhető verses mese lesz. Varró többféle versformát is használ, ezek mind nagyon szellemesek, lazák és viccesek, ahogy azt a költőtől megszokhattuk. Külön öröm, hogy Szegedi Katalin rajzaival végre elszakadhatunk a ronda és ijesztő Diótörő-ábrázolásoktól: ebben a könyvben egy vigyori, szeretnivaló alakként jelenik meg a figura. 

Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe (Magvető, Baranyai András rajzaival)

Forrás: libri.hu

Szerintem nagyszerű dolog, ha nemcsak meséket, de verseket is rendszeresen olvasunk a kicsiknek, hiszen a líra képes megmutatni számukra, hogy a komplex, szerteágazó világot hogyan lehet összesűríteni néhány sorba. Grecsó gyerekverseit már nagyon régóta vártuk. A szerző kislánya, Hanna ihlette ezeket a műveket, amelyek bizony még a felnőttek szívéig is elérnek. A versekben megelevenednek a hétköznapok éppúgy, mint az ünnepek, közös bennük a világ megtapasztalásának ösztönössége, érzékisége. Ezekben az évsorolókban, helyzetdalokban és egyéb versekben az őszinte rácsodálkozás a legszebb. A szülőknek különösen kedves lesz, hogy Grecsó ismert dalok átiratait is elkészítette. Lehet, hogy ezután esténként a Kicsi, gyere velem rózsát szedni vagy a Most múlik pontosan parafrázisait fogjuk dúdolászni?

Kisiskolásoknak

A kisiskolás korosztály már jobban el tud merülni egy-egy történetben, érdeklik az események körül felépülő világok, éppen ezért nekik olyan karácsonyi könyveket válogattunk, amelyek messzire repítik képzeletüket.

Gimesi Dóra: A kék madár (Cerkabella, Rofusz Kinga illusztrációival)

Forrás: libri.hu

Ebben az évben különösen szükségünk van az olyan történetekre, mint amilyen az irodalmi Nobel-díjas Maurice Maeterlinck meséje. A boldogság kereséséről és megtalálásról szóló művet Gimesi Dóra átiratában olvashatjuk: a szerző igazán zseniálisan őrizte meg az eredeti szöveg költőiségét és erős képiségét. Egy színes, szagos, varázslattal teli univerzumba repülhetünk el. Tiltil és Mitil a kék madár keresésére indul, ismeretlen világokba visz az útjuk, kalandokon kell átvergődniük magukat, majd a mese végén rájönnek: a kék madár nem a távoli országokban él, hanem mibennünk. A kék madár mindig velünk van, ha értékeljük az élet adta lehetőségeinket és szeretjük egymást. Azonban messzire repül, ha ellenségesek vagyunk egymással. Rofusz Kinga rajzai még egyet emelnek a történet varázslatosságán.

Ulrich Hub: Az utolsó bárány (Scolar, Jörg Mühle rajzaival)

Forrás: libri.hu

A történet különlegessége, hogy a klasszikus bibliai történetet most a bárányok szemszögéből ismerhetjük meg: egy birkanyáj békésen legelészik, amikor egyszer csak feltűnik nekik, hogy eltűntek a pásztoraik. Elsőként azt gondolják, hogy az ufók okolhatók ezért, hiszen furcsa fényekben úszik az ég. A hét bárány a pásztorokm keresésére indul, de groteszk félreértések, abszurd események és váratlan fordulatok miatt végül mindannyian lekésik a kisded születését. A könyv lehengerlő humorral emlékeztet minket az összefogás fontosságára, a hit és a remény nélkülözhetetlenségére , valamint a csapatszellem minden akadályon átívelő erejére.

Anita Ganeri: Csillagok meséi (Móra, Andy Wilx rajzaival)

Forrás: taladki.hu

A csillagok évezredek óta foglalkoztatják az embereket, nem csoda, hogy annyi mese és történet született az égbolt csodáiról. Bosszúszomjas istenek és istennők, szörnyek és hősök elevenednek meg ezekben a történetekben, amelyek ugyan nem kapcsolódnak szorosan a karácsonyi tematikához, azonban a kötet megjelenése és a történetek varázslatossága miatt mégis érdemes betenni a fa alá. A történeteket olvasva messzi világokba repülhetünk az ókori Görögországtól Észak-Amerikáig, Afrikától Kínán át a dél-csendes-óceáni szigetekig. Andy Wils részletgazdag és gyönyörű illusztrációi még varázslatosabbá teszik ezt a könyvet. Fényt hoz az ünnepbe ez a kötet. 

Tony Wolf: A nagy smaragd (Manó könyvek, a szerző rajzaival)

Forrás: taladki.hu

Könnyed és rövid történet A nagy smaragd, amely két barát kalandját meséli el. Tom és Polli az erdő mélyén él békességben és mindig számíthatnak egymásra. Ám egy napon a gonosz patkány rátámad a falura és elrabolja Pollit. A történet innentől kezdve meglehetősen kalandokkal teli lesz. Azt a folyamatot követjük végig, hogy Tomnak miképpen sikerül megmentenie barátját. A meséből az is kiderül, hogy ki az a titokzatos, bátor oroszlán, aki segít a kis hörcsögnek, hogy eljusson a sivatag túlsó végén magasodó fekete kastélyba. Tony Wolf varázslatos világában fordulatos történetek és szeretnivaló új barátok várják az olvasókat.

Kamaszoknak

Mindig a kamaszoknak a legnehezebb könyvet vásárolni. Nekik már megvan a saját ízlésük, pontosan tudják, hogy milyen típusú művet szeretnének olvasni. És teljesen ellenállnak annak, ha megpróbáljuk bizonyos irányba terelni őket. Nekik olyan olvasmányokat ajánlunk, amelyek egyszerre segítik őket abban, hogy eligazodjanak a világban, hogy megtalálják a helyüket, miközben szórakoztató órákat ígérnek a számukra. 

J. K. Rowling: Az Ickabog (Animus)

Forrás: libri.hu

Ha szeretnénk, hogy a kamaszgyerekünk megtapasztalja ugyanazt az élményt, amit mi átéltünk, amikor először a kezünkbe vettük a Harry Pottert, akkor érdemes megvenni neki J. K. Rowling legújabb regényét, Az ickabogot. A történet Duskáldiában játszódik, ami egykor a világ legboldogabb országa volt. Gazdagságban és bőségben éltek lakói, miközben élt egy legenda a birodalom ködös északi részén élő szörnyűséges lényről, aki akkora, mint két ló, a szeme tűzgolyó, a karmai pedig borotvaélesek. De mi van, ha az Ickabog mégis életre kel? A történet sötét és borús mese, ami teli van ármánykodással, balszerencsék sorával. Egy percre sem szépeleg, jelen korunk összes nehézségét és küzködését felvonultatja, azonban a végén egy klasszikus népmesei zárással a jó elnyeri méltó jutalmát.

Linn Skaber: A szívem egy bezárt bódé – Kamaszmonológok (Scolar, Lisa Aisato rajzaival)

Forrás: libri.hu

A kamasz is igényli a művészi igényességgel elkészített illusztrációkat. Ez a kötet már az ismert képzőművész Lisa Aisato rajzaival megdobogtatja a szívünket. Linn Skaber fiktív monológjai pedig a kamaszokat érintő kérdéseket, az őket nyomasztó problémákat ragadják meg, legyen szó akár pattanásokról, akár a világbékéről. A kötet valós interjúkból született, melyek során a szerző a kamaszokkal beszélgetett az életről. A hiányérzetről kérdezte őket és arról, hogy mi a legcsodálatosabb és legfélelmetesebb érzés kamaszként. Hogy milyen megtapasztalni azt, amikor már nem vagy gyerek, de még nem vagy felnőtt. Ezekből születettek azután ezek a történetek, amelyek legnagyobb érdeme, hogy belelátnak a fiatalok lelkébe, komolyan veszik a problémáikat és megpróbálják megérteni ennek az izgalmas, ugyanakkor nagyon nehéz időszaknak a tapasztalatát.

Jean-Claude Mourlevat: A Visszafelé-folyó (Tilos az Á, a szerző rajzaival)

Forrás: pagony.hu

A Visszafelé-folyó egyszerre invitál minket távoli tájakra és a legmélyebb bensőnkbe. A mű egyszerre izgalmas és misztikus kalandregény, ugyanakkor fontos utazás a tudattalanba, ahol minden szimbolikus értelmet nyer. Tomek és Hanna párhuzamosan indul útra, hogy megtalálják a halhatatlanná tevő vizet. Átkelnek a Felejtés Erdején, a Parfümkészítők faluján, a nagy óceánon egészen a Visszafelé-folyó forrásáig. Ám miközben ezeken a csodálatos tájakon és varázslatos világokon haladnak át és legyőzik az eléjük tornyosuló akadályokat, megtanulják, hogy mi az elköteleződés, hogy miként lehet feláldozni a saját egónkat a másikért. A történet arra is megtanít, hogy az utazás során az út a fontos, nem a cél.

Alfonzo Cruz: Időtlen napló (Csimota, a szerző rajzaival)

Forrás: csimota.hu

Különös könyv ez a napló. Nem biztos, hogy minden gyermeket megszólít, de bizonyosan lesznek olyanok, akiket annyira beszippant, hogy aztán napokig nem tudnak kikevergőzni belőle. „Ezt a naplót egy kislány írta: akinek tágas kert van a fejében, szavakat szór a galamboknak, és aki azt is tudja, mennyi idő kell az árnyékkészítéshez. Emlékekből szőtt lapok minden korosztálynak” – olvashatjuk a borítón. A portugál író műve azonban nem egy klasszikus napló. A konkrét történések helyett inkább impressziók, társadalmi és természeti jelenségek, a felnőtt világ abszurditásai szövik a narratívát. Olyan szellemi lakomára hív ez a kötet, amit kár lenne kihagyni.

Hasonló témában lásd még Kocsis Katica könyvajánlóját a Gyermekirodalmi Centrum oldalán itt, itt és itt.

Nyitókép: Olia Danilevich/Pexels