A június 13. és 16. között megrendezendő 95. Ünnepi Könyvhét a gyerek- és ifjúsági irodalom szempontjából is kiemelkedő eseménynek mondható. A legkisebbektől az útjukat kereső kamaszokon át a gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésekre választ kereső szülőkig mindenki találhat magának kedvére valót. Köztük mesés- és verseskötetek, örök klasszikusok, interaktív képeskönyvek, különleges silent bookok és sok egyéb kiadvány várja, hogy leemeljék a standok polcairól, melyekből – az átláthatóság kedvéért – néhányat az olvasók figyelmébe ajánlunk.

Anya a kislányával könyvet olvas
Forrás: Serge Bertasius / Shutterstock

Nagy László Krisztián: Csavard be, mint Domi! – Foci, suli, haverok 1. (Manó könyvek)

Nagy László Krisztián regényhősének legnagyobb álma, hogy bekerüljön a focicsapatba, megnyerjék a bajnokságot és közben igaz barátokra tegyen szert az új osztályközösségben. Kérdés azonban, hogy mi kell ahhoz, hogy egy társaság jó csapattá váljon? A sikerhez elég a sok gyakorlás, vagy valami egyéb is kell? Mit tanulhat Domi a példaképétől, az egyik legnagyobb magyar focistától, aki ráadásul még a névrokona is? Az említett főhős bármelyik ifjú focista lehetne, így a regény által kínált válaszok számukra is éppolyan érvényesek.

Dávid Ádám: Doktor Szuri az állatkertben (Manó könyvek)

A családok közkedvelt látogatóhelyére, a városi állatkertbe varázsol el Dávid Ádám legújabb, Doktor Szuri az állatkertben című verses meséje, ahol a világhírű állatorvosnak – aki történetesen maga is egy állat – segíthetünk gyógyírt találni az ott lakók ilyen-olyan panaszaira. Egy humoros történet, melyben többek között a víztől rettegő víziló, a falánk anakonda, a tériszonyos zsiráf és a szomorú szurikáta várja a segítséget.

Kertész Erzsi: Az elátkozott erdő – Hova tűnt a jókedv? (Cerkabella Könyvek)

Az állatok megmentése után új kalandok után nézhetnek a legkisebb olvasók. Egy vidám erdő közösségére hirtelen sűrű köd telepszik, a jókedvből pedig hamar mélabú lesz. A mese főhőse, Pán a város felé veszi az irányt, hogy megoldja a rejtélyt és visszacsempéssze a jókedvet az erdőlakók életébe. 

Szabó T. Anna: Dudorászó (Magvető Kiadó)

Szabó T. Anna legújabb kötete az év minden időszakára – legyen az ünnep, vakáció vagy egy átlagos hétköznap – felkínál egy verset. Vicces állatok és emberek, különféle mondókák és altatók alkotják a könyvet, melyben a gyerekek mellett a szülők is találhatnak kedvükre való olvasmányt.

Gyurkó Szilvia, Palya Bea, Szabó T. Anna: Minden gyerek kicsi kincs (Lampion könyvek)

A gyerekek mellett a felnőttekhez is szól Gyurkó Szilvia, Palya Bea és T. Szabó Anna legújabb kötete, melyben versek és mondókák segítik az ovisok és bölcsisek egészséges testképének kialakulását. A könyv a gyermekbántalmazás elleni harcban is szerepet vállal, szülő és gyerek egyaránt megtanulhatja, hogy hol húzódnak a határok jó és rossz érintések, jó és rossz titkok között.

Kádár Annamária: Minden jó, ha együtt vagyunk (Manó könyvek)

A közös meseolvasás egy újfajta élménnyé válhat az ünnepi könyvhétre megjelent interaktív meséskönyvek által. Kádár Annamária kötetében a mesét hallgató gyerek dönthet a főszereplő család, apa, anya, Sári és Ábel történetének alakulásáról. A könyv több szempontból is különleges, de talán a legjobb, hogy a mese előrehaladtával a mesét olvasó családnak lehetősége nyílik megbeszélni a különböző élet- és választási helyzeteket.

Ted Forrström: Hallgass, Tappancs, halkan vakkants! (Cerkabella Könyvkiadó)

Az előzőhöz hasonló interaktív és játékos meseolvasást biztosít Ted Forrström kötete is, melyben egy nagy képzelőerővel rendelkező, hangos kutya szakítja félbe az esti mesét. Mint a valóságban, úgy itt is folyamatosan váratlan dolgok történhetnek, talán épp a nagymama érkezik egy pulykacombbal, de az is megeshet, hogy mókusok költöznek a kenyérpirítóba. A biztonság kedvéért Tappancs mindegyiknél lelkiismeretesen vakkant egyet. A kötetet már hét nyelvre lefordították, és 2023-ban Finlandia-díjra jelölték.

Máray Mariann: Elérhetetlen, Párhuzam (Csimota Könyvkiadó)

Az ünnepi könyvhét különlegességei közé tartozik Máray Mariann két legújabb kötete is, melyek szöveg nélkül, képekkel mesélnek el különböző történeteket, miközben „olvasóikat” is beszélgetésre sarkallják. A gyerekek a képek mentén, de a saját képzelőerőjük segítségével alakíthatják a történetet.

A további gyermek- és irodalmi kiadványokról, valamint a kötetekhez kapcsolódó előadásokról és gyerekprogramokról az ünnepi könyvhét hivatalos oldalán tájékozódhatunk.