fbpx

Mosógépvásárlástól az online tornáig – kulturális intézményeink új szerepvállalása

A magyarországi kulturális intézmények a járványügyi veszélyhelyzet kihirdetésének pillanatától átstrukturálták feladataikat, és igyekeztek a lehető legtöbb területen hasznossá tenni kapacitásaikat. A Magyar Teátrumi Társaság összegyűjtötte azokat a közösségi kezdeményezéseket, vállalásokat, amelyet tagjai indítottak és amelyekben részt vesznek.

A színházak zöme a járványügyi veszélyhelyzet alatt is folytatja a szakmai munkát, emellett olyan programokat is indítottak, amelyeknek segítik, hogy a színházi szféra a lehető legnagyobb mértékben önfenntartó legyen a veszélyhelyzet hónapjaiban. A jövedelem nélkül maradt művészek megsegítésének valamilyen formájához szinte minden színház csatlakozott.

Mindezek mellett a színházak rengeteg olyan feladatot vállalnak az új helyzetben, ami egyébként jócskán kívül esik tevékenységi körükön. A járvánnyal szembeni védekezés jegyében számtalan színház készít varrodáiban egészségügyi védőmaszkokat, s ennek az anyagi feltételeit, anyagszükségletét is átvállalták, megteremtették. Tagjaink a helyi önkormányzatokkal, egészségügyi- és szociális intézményekkel együttműködve segítenek az idősgondozásban, a lelki segítségadásban, a fogyatékkal élők támogatásában, eszköz- és humán-erőforrás kapacitásukat olyan feladatok ellátásában használva, mint a diszpécser szolgálat, sofőrszolgálat, ételkihordás, patikai és egyéb bevásárlás, postai ügyintézés.

Nagy kihívás a családok és az oktatási intézmények számára a digitális oktatás megfelelő feltételeinek, anyagainak megteremtése. A teátrumok, híven a falaikon belül folyó vizuális alkotómunkához, nem csupán az irodalmi oktatásban vesznek részt, de a kreatív alkotómunkát is ösztönzik különféle programjaikkal. A segítségadás felöleli az oktatási rendszer valamennyi szintjét: a színházak az óvodapedagógusok, alap- és középfokú intézmények munkája mellett az orvosi- és bölcsész felsőoktatást is segítik vállalásaikkal.

A társadalmi szerepvállalás fontos terepe az online kulturális tartalmak közzététele, ami a kijárási korlátozások mentálisan is megterhelő időszakában tömegek számára jelent felüdülést. A   színházi, előadó-művészeti szereplők örömmel közvetítik a járvány legyőzésében fontos üzeneteket, buzdítanak a járványügyi intézkedések betartására, illetve megfogalmazzák, milyen nagy hálával tartozunk az egészségügyi dolgozóknak, akik a betegeket gyógyítják extrém körülmények között.

Néhány jellegzetes példa a vállalások sokszínűségére:
A veszélyhelyzet kihirdetése után a színházak közül az országban elsőként a Veszprémi Petőfi Színház kezdte el – speciális, orvosi szövetből készült – sebészeti maszkok varrását.
A Móricz Zsigmond Színház díszletgyártó műhelyének kollégái megmaradt anyagokból és bontott díszletelemekből akadálymentesítő rámpát készítettek a Jósa András Oktatókórházban.
A Pesti Magyar Színház művészei a SOTE belgyógyász medikus képzésében használatos szituációs videókat készítenek.
A Fórum Színház művészei az óbudai Harrer Nyugdíjas Ház és Klub idős tagjai számára nyújtanak lelki támogatást telefonon, személyes kapcsolattartással, mediálással.
A Kőszegi Várszínház felajánlotta gépkocsiját a szociális ellátás számára, így kollégájuk szállítja házhoz a gyermekétkeztetésben érintetteknek az ebédet.
A kaposvári Csiky Gergely Színház színes online tartalmai között a Biblia felolvasásától az ovis tornáig minden korosztály talál a kedvére valót.

Nyitkép forrása: a Veszprémi Petőfi Színház weboldala

A rovat további cikkei