A társulat tagjainak élményeiből írt darab, Pass Andrea új drámája, Péterfy-Novák Éva legutóbbi regényének színpadi adaptációja, valamint Vinnai András, Fehér Boldizsár, Fehér Gáspár és Litkai Gergely közösen jegyzett színpadi műve is szerepel az Orlai Produkciós Iroda őszi októberi premierjei között.

A világról, amelyben élünk, érzéseinkről, a bennünket foglalkoztató dolgokról a legérvényesebben a kortárs drámák fogalmaznak. Ezért kezeli évek óta kiemelten az Orlai Produkciós Iroda a magyar drámairodalom legfrissebb műveit. Repertoárukon jelenleg is olyan szerzők műveit találhatja meg a közönség, mint Gerlóczy Márton (A csemegepultos naplója), Grecsó Krisztián (Megyek utánad), Kerékgyártó István (Hurok), Parti Nagy Lajos (Az étkezés ártalmasságáról), Péterfy-Novák Éva (Egyasszony) vagy Tarr Béla (Családi tűzfészek). A sorozatot 2020 őszén négy friss darabbal folytatják.

A „határ” szónak rendkívül széles az asszociációs mezője. Mindennek van határa, állandóan feszegetjük a határainkat, a határ a csillagos ég, tartsuk tiszteletben egymás határait. Közben meg a határok megszűntek, de határvédelemre szükség van. Nem is szívesen lépjük át a határainkat, de a távolságtartás mégis rossz. De azért húzzuk meg, lépjük át, tartsuk tiszteletben, gyere közelebb, ne gyere, ez már nem is én vagyok, de most akkor mindennek van határa, vagy csak kinek hol? Ebből indult ki a Határátlépések alkotócsapata. Dömötör András rendezése a közreműködők, Járó Zsuzsa, Mészáros Máté, Ötvös András, Péter Kata és Schruff Milán személyes történeteiből építkezik, olyan hétköznapi kérdésekről, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak.

A Határátlépésekből – a Second Life.hoz avagy Kétéletemhez hasonlóan – nem hiányzik az önirónia és a humor. Ezen a szemüvegen keresztül boncolgatja az előadás a harmincas-negyvenesek párkapcsolatokat érintő nehézségeit, gyereknevelési tapasztalatait, szüleikkel való viszonyát, de előkerülnek a karantén alatt szerzett élmények és tapasztalatok is. A produkció premierje szeptember 11-én lesz a Hatszín Teátrumban.

Az Irodai patkányok alkotói hihetetlen kalandra, nagyszerű zenés felüdülésre invitálják a nézőket, elkalauzolva egy ablaktalan irodába, az agyzsibbasztó kollégák és a mindent felőrlő hiábavalóság birodalmába. Az írók, Vinnai András, Fehér Boldizsár, Fehér Gáspár és Litkai Gergely garantálják a sajátos humort. A szinte lehetetlen küldetést, megmutatni azt, hogy vannak-e varázslatos pillanatai az irodai munkának, Janklovics Péter, Pataki Ferenc, Sipos Vera és Ullmann Mónika viszik véghez Kocsis Gergely rendezői irányításával. A szeptember 18-i bemutató helyszíne a Jurányi Ház.

Péterfy-Novák Éva Apád előtt ne vetkőzz című regényének utószavában így fogalmazott: „Elkerülni a nehéz témákat gyávaság. Én pedig nem akarok gyáva könyveket írni.” Abúzusról, családon belüli erőszakról, gyerekek molesztálásáról szól a 2019-ben kiadott megrázó történet, amely ma, a karanténtapasztalatok ismeretében még aktuálisabb, mint egy évvel ezelőtt. Mi lesz egy megnyomorított gyermekből? Hogyan válik szörnyeteggé egy felnőtt? Meg lehet-e törni a generációkon átívelő családi mintákat? A súlyos tabutémát feldolgozó regényből Tasnádi István készített színpadi adaptációt. Ő rendezi az előadást is, amelyben Péterfy Borit és Pataki Ferencet láthatja a közönség. A bemutató október 15-én lesz a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központban, ezt követően, novembertől a Jurányi Házban látható az Apád előtt ne vetkőzz.

Olvastad már interjúnkat Pataki Ferenccel, az Apád előtt ne vetkőzz egyik főszereplőjével?

Pass Andrea új darabja, a Nyakunkon a revizor az Orlai Produkciós Iroda felkérésére készült. A történet napjainkban, egy színházban játszódik. Hősei a társulat tagjai, akikhez a hatóság képviselője, egy modern revizor, azaz egy kormánybiztos érkezik… A Nyakunkon a revizor bemutatója október 26-án lesz a Belvárosi Színházban. A szatírában Járó Zsuzsa, Mészáros Máté, Ötvös András, Péter Kata, Schruff Milán, Ficzere Béla, Jászberényi Gábor és Rohonyi Barnabás látható.

Az őszi bemutatók között egy angol vígjáték is megtalálható. A Hogy szeret a másik íróját, Alan Ayckbournt csak William Shakespeare előzi meg az angol színházi játszási listán. A tévedésekre és összetévesztésekre építő, ravaszul bonyolult drámatechnikával megírt bohózat szereplői három házaspár, akiket Ullmann Mónika és Pataki Ferenc, Grisnik Petra és Ötvös András, valamint Edvi Henrietta és Nagy Dániel Viktor alakítanak. A rekeszizmokat próbára tevő előadást, amelynek rendezője Göttinger Pál, szeptember 25-én mutatják be a Belvárosi Színházban.

Nyitókép: Hogy szeret a másik / Takács Attila fotója