Mielőtt ráfordulnánk a 2024-es moziévre, tekintsünk egy kicsit vissza! 2024-re elérkeztünk abba a kellemes állapotba, hogy az Oscar-gálán szereplő megannyi jeles alkotás közül Magyarországon szinte minden elérhető. Összegyűjtöttük, hol.

Előző életek.jpg
Részlet az Előző életek című filmből. Fotó: Mozinet

Alig hevertük ki az Oscar-gálát, máris napról napra jönnek a bejelentések az idei izgalmasabbnál izgalmasabb bemutatókról: jön a Gladiátor, a Beetlejuice, a Mad Max és a Joker második része, folytatást kap a Deadpool, amelyben Hugh Jackman visszatér Rozsomákként. Lesz új Jórgosz Lánthimosz-premier, Robert Eggers feltámasztja Nosferatut, Luca Guadagnino teniszes thrillerében pedig Zendaya keveredik szerelmi háromszögbe.

Kicsit gyors a tempó, így listába szedtük az elmúlt filmes év kiváló termését, azaz a 2024-es Oscar-jelölteket – és díjazottakat –, hogy hol lehet őket bepótolni.

Amerikai irodalom

A Percival Everett 2001-es Erasure című regényén alapuló Amerikai Irodalom egy frusztrált egyetemi professzor (és kevésbé sikeres író) útját követi, aki egy irodalmi fesztiválon ráébred, hogy a közönség nem a minőségi történetekre vágyik egy fekete író tollából, csak a sztereotípiákra. A főszereplő, Monk (Jeffrey Wright) végül dühében viccből ír egy regényt, amivel kiszolgálja a mainstreamre éhes olvasók igényét. Első filmes rendezője az adaptált forgatókönyv Oscarját nyerte el, itt írtunk róla bővebben.

A film a Prime Video felületén elérhető.

Egy zuhanás anatómiája

Az Egy zuhanás anatómiája már a bemutatkozásakor elhozta a cannes-i Arany Pálmát, hat díjat nyert az európai filmdíjon, és megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Arany Glóbuszt, BAFTA-díjat  és Oscart is.

A történet főszereplője egy francia Alpokban élő német írónő, akinek váratlanul meghal a férje. Miközben a család a gyásszal küzd, a rendőrséggel és a megterhelő nyomozási folyamattal is harcolnia kell, ugyanis nem egyértelmű, hogy az apa baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság következtében hunyt el. Itt írtunk róla.

Az Egy zuhanás anatómiáját a mozikban lehet elcsípni.

Barbie

2023 leghangosabb – és legmeglepőbb – sikere volt Greta Gerwig élénk rózsaszín ámokfutása. Barbie-val egyre furcsább dolgok történnek, ezért kimerészkedik az emberek világába, hogy megszabaduljon a narancsbőrtől, és ne gondoljon többé a halálra. Vele tart Ken is, ám míg Barbie rájön, hogy vannak sokkal fontosabb dolgok az életben a tökéletességnél, útitársát meglegyinti a patriarchátus édes szellője. A Barbie telis-tele van popkulturális kikacsintásokkal, önironikus humorral, színészeiről pedig lerí, mennyire mocskosul élvezték az egészet.

A Barbie-t az HBO Max-on lehet nézni.

Téli szünet

A kritikusok által sokat dicsért Téli szünet a szereplőgárdája mellett (Paul Giamattit a legjobb színész, Da’Vine Joy Randolph-ot pedig a legjobb mellékszereplő kategóriájában jelölték Oscarra, utóbbi pedig gyakorlatilag mindent megnyert alakításáért) a remekbe szabott forgatókönyv miatt is érdemes végigülni.

Egy bentlakásos gimnázium üvegszemű, introvertált és meglehetősen mogorva történelemtanárát a karácsonyi szünetre felvigyázónak jelölték ki a diákok mellé, akiknek nincs hova hazamenniük. Az intézményben végül csak egy családi problémákkal küzdő különc diák és a Vietnamban elesett fiát gyászoló szakácsnő marad vele. Mindhárman hatalmas terheket cipelnek a vállukon, az együtt töltött idő viszont csodákat tesz.

A Téli szünetet február 29-e óta játsszák a magyar mozik.

Megfojtott virágok

A Megfojtott virágok legnagyobb sikere Lily Gladstone Arany Glóbusza és SAG-díja volt, aki az első amerikai származású indián nőként vehette át a legjobb színésznőnek járó elismerést. Martin Scorsese valós eseményeken alapuló drámája az Egyesült Államok történelmének legnagyobb népirtását, az oklahomai oszázs indiánok ellen elkövetett gyilkosságok hátborzongató történetét meséli el.

A Megfojtott virágokat a YouTube és az Apple TV+ felületén lehet streamelni.

Maestro

A Bradley Cooper főszereplésével és rendezésében készült Maestro bemutatja azt az áldozatot, amit a művészet megkövetel a művelőitől és a hozzá közel álló emberektől. A történelmi dráma Leonard Bernstein és Felicia Montealegre szerelmének történetét, 25 évig tartó bonyolult kapcsolatát meséli el a zeneszerző és felesége 1946-os megismerkedésétől kezdve.

A Maestro a Netflixen tekinthető meg.

Oppenheimer

Christopher Nolan Oppenheimere hét díjat nyert az idei Oscaron, köztük olyan top elismeréseket, mint a legjobb film, rendező, operatőr, férfi fő- és mellékszereplő. A Teller Edével és Szilárd Leóval az első atombombát létrehozó J. Robert Oppenheimer fizikusról szóló dráma a YouTube-on és az Apple TV-n vásárolható meg.

Előző életek

Az Előző életek igazán érzékeny és csodaszép alkotás, nem véletlenül lett az év indie kedvence. Az első filmes Celine Song drámájában Nora és Hae-sung gyerekként elválaszthatatlanok voltak, de egy költözés miatt megszakadt a kapcsolat. Húsz évvel később az interneten ismét keresztezik egymást az útjaik. Nora komoly párkapcsolatban élő, sikeres New York-i író lett, Hae-sung pedig Szöulban él, és nem tudja, mit kezdjen az életével. A régi barátság feléled, de amikor Hae-sung New Yorkba látogat, szembe kell nézniük a valódi érzéseikkel. Itt írtunk bővebben a filmről.

Az Előző életeket a mozikban lehet megnézni.

Szegény párák

Jórgosz Lánthimosz Budapesten részben magyar stábbal forgatott, elsöprő erejű filmje Emma Stone-nak meghozta a második, Mihalek Zsuzsa berendezőnek pedig az első Oscarját. A történet Bella Baxter fantasztikus fejlődését meséli el: a fiatal nőt a zseniális elméjű és szokatlan módszereket alkalmazó tudós, Dr. Godwin Baxter hozza vissza az életbe. Bella gyorsan tanul, és hamarosan kiáll az egyenlőség és szabadság mellett. Itt részleteztük.

A Szegény párákat szintén a mozikban lehet bepótolni, valamint március 27-től a Disney+ kínálatában is elérhető lesz.

Érdekvédelmi terület

Az auschwitzi tábor parancsnoka, Rudolf Höss (Christian Friedel) családjával egy szépen berendezett családi házban lakik szolgákkal, közvetlenül a szögesdróttal borított fal mellett. A felesége, Hedwig (Sandra Hüller) pedig el van ragadtatva az otthonuktól, ahonnan hallani lehet a foglyok sikolyait és a lövések dörgését.

Az Érdekvédelmi területet is még játsszák a mozikban.

Napóleon

Ridley Scott nyolcvan felett is őrült tempót diktál: évente jelentkezik egy nagyszabású új eposszal. Az utolsó párbaj és A Gucci-ház után, de még a Gladiátor második része előtt összehozta a Napóleont, ami papíron pontosan olyannak tűnt, mint ami majd végigsöpör az Oscar-gálán, főleg Joaquin Phoenix miatt a címszerepben. Nem így történt: a film felemás fogadtatást kapott, főleg a francia történészek kritizálták a hitelességét, akiket aztán a mester szemrebbenés nélkül lehurrogott, de a CGI csatajelenetek is hagytak maguk után némi kívánnivalót. A látványa azonban kétségkívül pazarra sikeredett: jelölték is három díjra. Mi is írtunk róla.

Az Apple TV+-on utána lehet járni.

A hó társadalma

Az uruguayi rögbicsapat horrorisztikus, kannibalizmusba forduló történetéből ezúttal katasztrófafilm lett. J. A. Bayona rendező és latin-amerikai stábja visszavette Hollywoodtól a történetet, amit a kilencvenes években készült Életben maradtakkal már egyszer elmeséltek. A legjobb smink és nemzetközi film kategóriájában versenyzett.

Szintén a Netflixen streamelhető.

Nyad

Diana Nyad 2013-ban, 64 évesen egy huzamban elúszott Kubától Floridáig, ami majdnem 180 kilométer, elképesztő teljesítmény. Az ő történetéről készült játékfilmet a magyar felmenőkkel rendelkező Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin forgatta, akik pár éve már egy nagyszerű dokumentumfilmet is hoztak nekünk, a Free Solót. Annette Bening és Jodie Foster játéka pazar, mint mindig.

Újabb netflixes film.

Mission: Impossible: Leszámolás – Első rész

Tom Cruise jön, repülő motorokból és száguldó vonatokból ugrik ki, majd magát is kicsit imitt-amott összetörve és életveszélybe sodorva megmenti a világot, amire eltapsolnak pár száz millió dollárt. A világ ráadásul 2023-ban már akkora kulimászba került, hogy egy részben már meg sem lehet menteni. Nem a párbeszédek vagy a logika miatt népszerű: két technikai kategóriában jelölték.

A SkyShowtime kínálatában lehet megnézni, illetve megvásárolható az Apple-nél.

Az alkotó

A jövőben háború dúl az emberek és a mesterséges intelligencia seregei között. Egy harcedzett ügynököt felesége eltűnése emészti, amikor azt a feladatot kapja, hogy derítse fel és ölje meg az Alkotót, ami egy rejtőzködő, fejlett építész-MI. Újonnan kreált fegyvere képes lenne véget vetni a háborúnak – és az egész emberiség létezésének.

Technikai díjakra jelölték, a Disney+ műsorán lehet streamelni, illetve megvásárolható az Apple-nél.

Rustin

Életrajzi film Bayard Rustin polgárjogi aktivistáról. A főszereplő Colman Domingo csodálatos, a Netflixen lehet megnézni.

A gróf

Augusto Pinochet egy halálra kész vámpír, ám a körülötte legyeskedő keselyűk nem hagyják elhunyni, míg nem harap még egy utolsót. Pablo Larraín sötét szatírája az operatőr Ed Lachmann révén kapott jelölést, a Netflixen streamelhető.

A fiú és a szürke gém

A Mahito nevű fiatal fiú az édesanyja után vágyakozik, és egy olyan világba merészkedik, amelyen élők és holtak osztoznak. Ott a halál véget ér, és az élet új kezdetet talál. Félig önéletrajzi ihletésű fantasy az életről, a halálról és az alkotásról, tisztelgés a barátság előtt: a nagymester, Mijazaki Hajao második Oscarja. Itt írtunk róla.

Az animét még el lehet csípni a mozikban!

Pókember: A pókverzumon át

Miles Morales, a népszerű és közismert pókember visszatér. Sokakat meglepett, hogy nem ez a film kapta a legjobb animációs film Oscarját. Az HBO Max-on lehet megnézni.

Tökéletes napok

Hirajama mosdókat takarít Tokióban. A férfi láthatóan elégedett egyszerű, harmonikus egyhangúságban telő életével, és örömet lel az élet apró csodáiban. Szabadidejét a zene és a könyvek iránti szenvedélyének szenteli, emellett rajong a fákért is, amelyeket féltve gondoz és állandóan fényképez is. Váratlan találkozások sorozatán keresztül fokozatosan egyre több minden derül ki a múltjából.

Wim Wenders alkotása Cannes-ban mutatkozott be, ahol főszereplőjének, Jakuso Kódzsinak ítélték a legjobb színésznek járó elismerést. A film az ökumenikus zsűri díját is megnyerte, és a legjobb idegen nyelvű film kategóriában szállt versenybe az Oscarért - japán színekben. Bővebben is kifejtettük.

A filmet február 22. óta játsszák a magyar mozik.

20 nap Mariupolban

Az Oscar-díjas dokumentumfilm azt a húsz napot örökíti meg, amit Msztyiszlav Csernov, az AP hírügynökség haditudósítója a kollégáival töltött Mariupolban a 2022-es ostrom során. A film a napi tudósításokból és Csernov személyes felvételeiből merít, és nyújt megrázó beszámolót a háború kegyetlen valóságáról: az ostromlott Mariupol mindennapjairól és az ott túlélni próbáló civilekről.

A film az RTL+ műsorán elérhető.