Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Yusif Eyvazov, Joss Stone, valamint Norah Jones lép fel július 12. és 16. közt a huszadik VeszprémFest nagyszínpadán – jelentette be a fesztivál ügyvezető igazgatója csütörtökön.

Mészáros Zoltán elmondta: július 12-én, szerdán a spanyol–német származású latinpop-világsztár, Alvaro Soler érkezik Veszprémbe, 13-án, csütörtökön, a világzenei napon a portugál fadoénekesnő, Mariza áll színpadra.

Ismét operakoncert várja a VeszprémFest közönségét július 14-én,

pénteken. Az orosz operaszoprán, Anna Netrebko és férje, az azerbajdzsáni Yusif Eyvazov Verdi-operaesttel készül, amelyben közreműködnek a Magyar Állami Operaház művészei.

A hétvégén, július 15-én, szombaton Joss Stone brit soul-énekesnő tér vissza Veszprémbe, július 16-án vasárnap, a zárónapon pedig az amerikai Norah Jones lép fel, aki először ad koncertet Magyarországon.

A jezsuita templomkertben a fesztivál hetében szerdától szombatig Rost Andrea operaénekesnő négy különböző tematikájú esttel várja a közönséget.

A sajtótájékoztatón Rost Andrea elmondta: szerdán Lukács Miklós cimbalomművésszel áll színpadra,

csütörtökön a növendékeivel adja elő a Figaro házasságát, pénteken Gálffi Lászlóval A díva és a férfiak címmel népszerű áriákat énekel rövid párbeszédekkel és monológokkal, szombaton pedig a Hot Jazz Banddel, Bényei Tamás vezetésével gyermek- és fiatalkora könnyűzenei slágereit adja elő.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a VeszprémFestet méltatva kiemelte: az európai kulturális térben kitüntetett jelentősége van a fesztiváloknak, amelyek a közös nyelvet jelentik a zene és a tánc révén egy soknyelvű, soknemzetiségű kontinensen. Ugyanakkor a fesztiválok egyben találkozási pontot is jelentenek, és a VeszprémFest húszéves hagyományával azt mutatja, hogy Veszprém a Dunántúl közepén mer találkozási pont lenni – tette hozzá.

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: Veszprém az EKF-cím mellett elnyerte az UNESCO Zene városa címét, és szeretnék elérni, hogy 2030-ra Veszprém legyen az a város, ahol a legtöbben zenélnek. Ebben az olyan nívós rendezvények, mint a VeszprémFest, inspirációt jelenthetnek.

Mészáros Zoltán – visszatekintve az elmúlt húsz évre – megjegyezte: a két évtized alatt mintegy kétszázezren vásároltak jegyet koncertjeikre, több mint 150 nemzetközi fellépő fordult meg színpadaikon. Örömmel jelentette be, hogy

idén minden idők legsikeresebb fesztiválját rendezték

25 ezer nézővel, nettó 200 millió forint feletti jegybevétellel és 100 millió forint feletti szponzorációval. Hozzátette: 2022-ben először lépte át az 500 millió forintot a fesztivál költségvetése.

A nagyszínpad, valamint a jezsuita templomkert rendezvényei mellett jövőre is megrendezik a Rozé, Rizling és Jazz minifesztivált július 7. és 16. közt, szokás szerint harminc koncerttel, harminc környékbeli borásszal. Ennek programjait a későbbiekben ismertetik.

Nyitókép: Norah Jones. Fotó: Image Press Agency/NurPhoto/NurPhoto via AFP