Egészen korán megtanult olvasni, a szabadság számára a legfontosabb érték, szerencsésnek tartja magát, hogy azzal foglalkozhat, amit szeret. Vajon hogyan lesz egy irodalomtörténészből sajtófőnök, aki végül a könyvkiadásban találja meg igazán önmagát? A Hajógyár Életút-sorozatának vendége Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, kommunikációs szakember.

Nyáry Krisztián 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből Így szerettek ők címmel több kötet is született, melyeket számos további kultúrtörténeti sikerkönyv követett. Legújabb könyve Így ettek ők - magyar írók és ételeik címmel jelent meg.

Mint mondja, a könyvírásban leginkább a kutatómunkát élvezi. Azt, amikor valami újdonságra, érdekességre bukkan. A szórakoztató, ismeretterjesztő műfajba sorolja az írásait, amelyekhez ennek megfelelő nyelvezetet használ.

„Elképzeltem, hogy kinek beszélek. Olyan embereknek mesélek írók életéről, akik szeretik az irodalmat. Fontosak nekik ezek a szerzők, de nem az irodalomtudományon belül vannak. Érettségiztek irodalomból, szeretik Kosztolányi Dezsőt, de nem fognak egy szakmai monográfiát elolvasni.”

Amikor felajánlották neki a Magvető és az Athenaeum Kiadó igazgatói székét, Alexander Brodytól kért tanácsot. Ő a nyolcvanévesek bölcsességével azt felelte neki, hogy ennél egyszerűbb dilemma nincs a világon, mivel ilyen lehetőségből csak egy jön. Ha nemet mond, nem jön több, ha pedig igent mond, akkor még mindig dönthet úgy, hogy ez nem jött be, de fordítva ez az opció nincs.

„Végül igent mondtam, és kiderült, hogy teljesen igaza van. Korábban mindig azon gondolkodtam, hogy olyan helyen szeretnék dolgozni, aminek az irodalomhoz és az üzlethez is van köze. De magamtól valahogy nem sikerült rájönnöm, hogy ha ezt a kettőt összerakom, akkor az maga a könyvkiadás.”

Íróként hogyan veszi fel a harcot a digitális cunamival? És mi a véleménye a sikerről? Kiderül a Hajógyár Életút-sorozatából.

Borítókép: Kurucz Árpád / Magyar Kultúra