Az elmúlt napokban csaknem száz mozgóképes alkotást mutattak be a fesztiválon, emellett szakmai fórumokat tartottak és életműdíjakat is átadtak a 121 éves magyar mozgóképet ünnepelve.

A Petőfi Színházban tartott gálán a Kelemen Zénó Munkácsy-díjas szobrászművész által tervezett Magyar Mozgókép Díjakat összesen húsz kategóriában adták át. A Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött a díjazottakról.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriát Kis Hajni filmje, a Külön falka nyerte, és ő vihette haza a legjobb első filmesnek járó díjat is.

Kis Hajnival készült interjúnk itt olvasható, a filmről itt írtunk.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Goda Krisztina kapta az Ida regénye című alkotásért.

Goda Krisztinával itt beszélgettünk a filmről.

A legjobb egész estés dokumentumfilm kategóriában az Egy mindenkiért (rendező: Muhi András Pires) című alkotást méltatta az akadémia tagsága.

A rövid dokumentumfilmek közül a Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja) bizonyult a legjobbnak. A legjobb kisjátékfilm kategória győztese az Elfelejtett nemzedék (Aracsi Norbert), míg a legjobb animációs film kategóriát Glaser Kati Legendás család című filmje nyerte.

A legjobb tévésorozat kategóriában a Shakespeare/37 – Montague és Capulet (rendező: Magács László) lett a győztes.

A legjobb női főszereplő kategória nyertese Hámori Gabriella lett a Legjobb tudomásom szerint című drámában nyújtott alakításáért, A játszma Évájának megformálásért pedig a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést is ő kapta.

A legjobb férfi főszereplő kategóriában Kulka János (A játszma) nyert.

Kulka János
A játszma című filmről itt írtunk.

A legjobb rendező díját A feleségem története című alkotásért Enyedi Ildikónak ítélték.

A filmről itt írtunk, Enyedi Ildikóval készült interjúnk itt olvasható.

Az operatőrök közül Rév Marcellnek ítélték a díjat A feleségem története fényképezéséért, a legjobb forgatókönyv díját pedig Szántó Fanni és Kis Hajni vihették haza a Külön falkáért.

A legjobb hangmérnök/hangmester Balázs Gábor (A játszma), a legjobb zeneszerző Szirtes Edina ’Mókus’ (Korai menyegző), a legjobb vágó pedig Szalai Károly H. S. E. (A feleségem története) lett.

A legjobb díszlettervezőnek Valcz Gábort (El a kezekkel a papámtól!) választották, a legjobb jelmezért Flesch Andreát (A feleségem története) díjazták, míg a legjobb maszkért Kreuzer Barbara (A feleségem története) kapott elismerést.

A közönség Tiszeker Dániel Nagykarácsony című filmjét találta a legjobbnak.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program által közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztivál csütörtöktől vasárnapig három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban mintegy száz magyar filmmel és számos kísérőprogrammal várta a közönséget.

A képen Szántó Fanni és Kis Hajni, miután átvették a legjobb forgatókönyvírónak járó díjat a Külön falka című alkotásért a Magyar Mozgókép Fesztivál veszprémi díjátadó gáláján 2022. június 12-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás