Második otthon, népzenei gyökerek, süllő-szerelem, retró életérzés és hajósélet – megannyi emlék, amelyekben a Balaton a közös nevező. A Petőfi Kulturális Ügynökség Nyári gyerekek című podcastsorozatában ismert emberek vallottak a magyar tengerhez fűződő különleges viszonyukról.

A Petőfi Kulturális Ügynökség podcastsorozatában Rédl Ádám műsorvezető olyan ismert emberekkel – a Bagossy fivérek, Lábas Viki, Lékai Máté, Ördög Nóra és Szerednyey Béla – beszélgetett, akiknek az élete összefonódott a Balatonnal. A beszélgetésekből kiderül például, mi az első emlékük a tóról, melyik balatoni település áll a legközelebb a szívükhöz, milyen slágerek juttatják eszükbe a balatoni nyaralásokat, de mesélnek azokról a helyekről is, ahová újra és újra ellátogatnak.

Ördög Nóra televíziós műsorvezető felnőttként szeretett bele a Balatonba, itt kötött házasságot férjével, számukra Balatonakarattya nemcsak a Balaton, hanem – ahogy fogalmazott – a szívük csücske is. A műsorvezető azt is elárulta, hogy szenvedélyesen szereti a retró dolgokat, ugyanakkor úgy véli, a retró és az újhullámos Balaton jól megfér egymás mellett: „Mindent megtartani a Balatonból, ami miatt szerettük már gyerekként is, és ami miatt szeretjük már évtizedek óta, és belehozni olyan dolgokat is, amik miatt szeretni fogjuk a jövőben.”


64f9dbf0671f3e80f2f59dd8.jpg
Ördög Nóra és Rédl Ádám

A Bagossy testvérek, Bagossy László és Norbert második otthonukként tekintenek Balatonföldvárra, ahol számos kalandba keveredtek már az évek folyamán. „Mi a Balatont egész éves távlatból nézzük, és inkább azt a részét tapasztaltuk meg, hogy milyen helyi lakosnak lenni” – hangsúlyozták a zenészek. A Bagossy fivérek a balatoni bob mellett a fűzfői csillagvizsgálót ajánlották a helyi látványosságok közül.

Kevesen tudják, hogy Lékai Máté, a Ferencváros kézilabdázójának nagypapája nem más, mint a szigligeti strand legendássá vált keszegsütője, a tavaly elhunyt Oszi bácsi. A sportoló többek között arról is mesélt a Nyári gyerekekben, milyen szerepet játszott a halsütöde abban, hogy elhívta randevúra későbbi feleségét, Lékai-Kiss Ramónát.


64f9dc112fafb6bc7e166d0e.jpg
Rédl Ádám és Lábas Viki

Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője tősgyökeres balatoni, vagy ahogy ő nevezte magát a podcastban, „igazi déli parti gengszter”. Fonyódon nőtt fel, és a mai napig központi helyszín számára a déli parti város. „A Balaton definiál engem, azt, ami én vagyok a művészetben. Ez egy olyan hely, ahol nagyon jó inspirációra lehet lelni” – mondta az énekesnő, aki szerint fontos megismerni a Balaton autentikusabb arcát.

A Nyári gyerekek ötödik, záróepizódjában Szerednyey Béla színész arról mesélt, hogy már gyerekként vonzotta a hajósélet, első vitorlását Tréfinek hívták – a színész az 1980-as években a Hupikék törpikék rajzfilmsorozat Tréfijének kölcsönözte ugyanis a hangját.


64f9dc574720ee34a4799167.jpg
Szerednyey Béla és Rédl Ádám

Vajon mit ért Szerednyey Béla „lennhéjázós Balaton” alatt? Egy tősgyökeres balatoni számára mit jelent a magyar tenger? Hogyan hoz össze két ismert embert egy balatoni süllő, és honnan szemlélve igazán tengerszerű a Balaton? Kiderül a Petőfi Kulturális Ügynökség podcastsorozatából, a Nyári gyerekekből. Az öt epizódos sorozat elérhető a Magyar Kultúra Podcastok YouTube-csatornáján, Spotify-on és Apple Podcaston is.

Nyitókép: Rédl Ádám és a Bagossy Brothers a Nyári gyerekek podcast felvételén