Extravagáns dobostorta lett az ország tortája

Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek alkotása, a DCJ Stílusgyakorlat fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet – tájékoztatott a Magyar Cukrász Ipartestület. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese már július eleje óta ismert, Kovács Alfréd váci cukrász Álmodozó fantázianevű kreációja nyerte el a címet.

DLAPE20250731021.jpg
A DCJ stílusgyakorlat torta, Magyarország tortája az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepének rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón az Országház Vadásztermében 2025. július 31-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Magyar Cukrász Ipartestület 2025-ben 19. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt, amely az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából mutatja be a magyar cukrászat hagyományait, értékeit és kreatív alkotóerejét – olvasható az ipartestület honlapján.

A megmérettetésre minden évben olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár az ipartestület, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

A versenyt idén a Dobostorta 140 témakörben hirdette meg a cukrász szakmai szervezet, Dobos C. József hungarikummá nyilvánított remekműve, valamint a világhírű mester munkássága előtt tisztelegve. Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 140 évvel ezelőtt, 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek.

DLAPE20250731026.jpg
Balogh László és Kis Roland, a gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmesterei (b-j) előttük a DCJ stílusgyakorlat torta, Magyarország tortája az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepének rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón az Országház Vadásztermében 2025. július 31-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter

A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagokat fel kellett használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben: tojás, cukor és karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon-vaníliás cukor, vaníliarúd.

Ezek mellett három csoportból: a Kárpát-medencében őshonos fűszerek (például kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor), a hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok (például barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka) és az őshonos magyar gyümölcsök (például berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva) közül egy-egy alapanyagot is fel kellett használniuk a cukrászmestereknek.

Mint írták, háromkörös zsűrizési folyamatban születik meg a győztes minden évben. Az első zsűrizési körben 34 tortát értékelt a zsűri, melyek közül hat versenymunkát juttatott tovább. Kiemelték, hogy az őshonos magyar gyümölcsök és fűszerek szinte teljes választékát használták a versenyzők, előbbi kategóriában a meggy és a kajszibarack, utóbbiban a zsálya és a kakukkfű volt a legnépszerűbb hozzávaló, a borok közül pedig a kadarkát használták legtöbben.

Az első fordulóban még anonim módon kóstoltak a zsűritagok, majd a második zsűrizési körben újrakóstolták a döntős tortákat, és szakmai javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat az ipartestület tanműhelyében.

A győztes DCJ Stílusgyakorlat készítői, Balogh László és Kis Roland (Kézműves Cukrászda – Gyula) szerint süteményük a dobostorta megalkotójának monogramja mellett azért viseli a stílusgyakorlat nevet, mert „utal az eredetivel való hasonlóságokra és egyúttal a különbségekre is”. Mint mondták, „a torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése, a vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládé-vajkrém a meggyzselével rendkívül szépen harmonizál”.

„A meggy mély íze és a kellemes savak a csokoládé lágyságával és a karamell karakterével keveredve különleges gasztronómiai élvezetet nyújtanak. A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni” – magyarázták a szakemberek.

A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített Vadszüreti csábítás torta lett, ezzel részvételi lehetőséget is nyert a Csokoládé Akadémia tanfolyamra. A harmadik helyen a Fürtös menyecske torta, Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda, Hévíz) alkotása végzett, akik a Kézműves Cukrászatért Alapítvány képzésére kaptak utalványt különdíjként. A dobogós versenyzők egyedi tervezésű díjakat vehettek át a díjátadón az Országház Vadásztermében.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei győztes az Álmodozó, alkotója Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrászaaki tavaly a Magyarország Tortája díjat nyerte el.

Az Álmodozó békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi, ráadásul hozzáadott cukor nélkül. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládé-krém keretezi.

A nyertes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban és országszerte több száz cukrászdában. Az árusító cukrászdák listája itt érhető el augusztus 18-tól.

Ez is érdekelheti

Rekordszámú nevezés után megvan az év bejglije

A szekszárdi Prim Cukrászda & Café diósa lett az év bejglije, a békéscsabai Bejó Cukrászdáé az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a piliscsabai Mák Kézműves Cukrászda sütőtökvarázs elnevezésű süteménye nyert.

Kecskesajtos kreáció lett idén a Balaton fagyija

A veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó Mekkóstollak nevű, rozmaringos, sült és sós mandulával, kecskesajtból készült kreációja nyerte az idei, 12. Balaton Fagyija 2025 versenyt a Balaton közepén, egy kompon péntek délután kihirdetett eredmény szerint.

Akiről nem csak a csokoládé jut eszünkbe

Ki volt Floris Frigyes? Kreatív cukrász? Vagy tehetséges marketinges? Netán rendkívüli érzékkel megáldott üzletember? Lehet, hogy mind egyszerre? Kalandos életét járja körbe az MNMKK Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállítása.

Floris Frigyes nyomában Budapesttől a londoni Sohóig

Kurátori tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket a Floris – Csokoládék és torták Budapesttől a londoni Sohóig című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan február 22-től az MNMKK Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.