Extravagáns dobostorta lett az ország tortája
Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek alkotása, a DCJ Stílusgyakorlat fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet – tájékoztatott a Magyar Cukrász Ipartestület. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese már július eleje óta ismert, Kovács Alfréd váci cukrász Álmodozó fantázianevű kreációja nyerte el a címet.
A Magyar Cukrász Ipartestület 2025-ben 19. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt, amely az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából mutatja be a magyar cukrászat hagyományait, értékeit és kreatív alkotóerejét – olvasható az ipartestület honlapján.
A megmérettetésre minden évben olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár az ipartestület, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.
A versenyt idén a Dobostorta 140 témakörben hirdette meg a cukrász szakmai szervezet, Dobos C. József hungarikummá nyilvánított remekműve, valamint a világhírű mester munkássága előtt tisztelegve. Dobos C. József a tortáját 1884-ben alkotta meg, de első alkalommal 140 évvel ezelőtt, 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek.
A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagokat fel kellett használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben: tojás, cukor és karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon-vaníliás cukor, vaníliarúd.
Ezek mellett három csoportból: a Kárpát-medencében őshonos fűszerek (például kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor), a hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok (például barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka) és az őshonos magyar gyümölcsök (például berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva) közül egy-egy alapanyagot is fel kellett használniuk a cukrászmestereknek.
Mint írták, háromkörös zsűrizési folyamatban születik meg a győztes minden évben. Az első zsűrizési körben 34 tortát értékelt a zsűri, melyek közül hat versenymunkát juttatott tovább. Kiemelték, hogy az őshonos magyar gyümölcsök és fűszerek szinte teljes választékát használták a versenyzők, előbbi kategóriában a meggy és a kajszibarack, utóbbiban a zsálya és a kakukkfű volt a legnépszerűbb hozzávaló, a borok közül pedig a kadarkát használták legtöbben.
Az első fordulóban még anonim módon kóstoltak a zsűritagok, majd a második zsűrizési körben újrakóstolták a döntős tortákat, és szakmai javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat az ipartestület tanműhelyében.
A győztes DCJ Stílusgyakorlat készítői, Balogh László és Kis Roland (Kézműves Cukrászda – Gyula) szerint süteményük a dobostorta megalkotójának monogramja mellett azért viseli a stílusgyakorlat nevet, mert „utal az eredetivel való hasonlóságokra és egyúttal a különbségekre is”. Mint mondták, „a torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése, a vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládé-vajkrém a meggyzselével rendkívül szépen harmonizál”.
„A meggy mély íze és a kellemes savak a csokoládé lágyságával és a karamell karakterével keveredve különleges gasztronómiai élvezetet nyújtanak. A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni” – magyarázták a szakemberek.
A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített Vadszüreti csábítás torta lett, ezzel részvételi lehetőséget is nyert a Csokoládé Akadémia tanfolyamra. A harmadik helyen a Fürtös menyecske torta, Rosta Sándor és Rábai Anita (Mozart Cukrászda, Hévíz) alkotása végzett, akik a Kézműves Cukrászatért Alapítvány képzésére kaptak utalványt különdíjként. A dobogós versenyzők egyedi tervezésű díjakat vehettek át a díjátadón az Országház Vadásztermében.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei győztes az Álmodozó, alkotója Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza, aki tavaly a Magyarország Tortája díjat nyerte el.
Az Álmodozó békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi, ráadásul hozzáadott cukor nélkül. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládé-krém keretezi.