Országszerte 442 kulturális intézmény több mint 2200 programmal, köztük koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel várja a látogatókat június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján. Ezekből szemezgettünk.

Ahogy a Múzeumok Éjszakája sajtótájékoztatóján megtudtuk: az intézmények idén bővelkednek zenés, táncos, színházi és gasztroprogramokban, hogy még vonzóbbá tegyék a náluk való vendégeskedést. A múzeumok és kiállítóterek koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket.

Az eseménysorozat kiemelt helyszínére, Veszprém – Európa Kulturális Fővárosába különösen érdemes ellátogatni idén június 24-én, mert számos izgalmas múzeumi és kísérőprogrammal készülnek a Múzeumok Éjszakája alkalmából. Különleges tárlatvezetések, interaktív digitális workshopok, filmvetítés, színdarab, nyomozós kalandjáték, valamint hagyományőrző programok is várják az érdeklődőket a királynék városában. A veszprémi programokról itt lehet tájékozódni.

Kedvcsinálóként csupán néhány budapesti, illetve vidéki helyszínt választottunk, de június 24-én tényleg mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő programot. A rendezvényekről, a karszalagvásárlásról és az esetleges regisztrációról itt lehet tájékozódni.

Budapest

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum a Hagyományok Házában

649098ff85d6095ad8a3d049.jpg
Sisi és a népművészet – a csipke vonzásában című kiállítás. Fotó: Nagy Attila / Hagyományok Háza

A különleges éjszakán megnyílik a látogatók előtt Hagyományok Háza múzeumi raktára, ahol a több mint 8000 darabot számláló unikális gyűjtemény rejlik. Vezetett túrákon ismerkedhet meg a közönség a Budai Vigadó épületének rejtett zugaival, betekinthetnek a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Miskagyűjteményébe. A fiatalabbak megismerhetnek, az idősebbek pedig nosztalgiázva láthatnak viszont már nem használatos audiovizuális hordozókat és azok lejátszóeszközeit az Archívumban, valamint a Sisi és a népművészet – a csipke vonzásában című kiállításon kurátori tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

Népi kézművesek segítségével kipróbálható a bútorfestés, a hímzés és tésztagyúrás. Lesz Mesepárbaj, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara pedig cigányzenei koncertjével varázsol kávéházi hangulatot az Átriumba. Az est zárásaként Varga Helena és zenekara koncertjével olvadhat bele a közönség a nyári  éjszakába, akiknek repertoárján a tradicionális, archaikus cigány hallgatók, magyar népdalok, cigány gospelek és modern dalok is szerepelnek.

Kiscelli Múzeum

Fodrászkiállítással, frizurabemutatóval és -készítéssel, valamint épülettörténeti tárlatvezetésekkel, sétákkal és előadásokkal várja a látogatókat a Kiscelli Múzeum. A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten című kiállításhoz kapcsolódva többek közt részt lehet majd venni tematikus tárlatvezetéseken, fodrász- és borbélybemutatón, de még hajszépségversenyen is. Az est folyamán a fodrászszakmáról kerekasztalbeszélgetést is rendeznek Szabó Zsuzsanna történész, kurátor, Fátrai Krisztina, Hajas László, Péter Maya, Szécsényi István mesterfodrászok, Sommer Katalin színházi és filmes fodrász, parókakészítő, valamint Marosi József gyűjtő részvételével. Este sor kerül a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj átadására is (a kiállításról itt írtunk). Este a Nuage Project és a Wave of Sound koncertjére várják a közönséget.

Magyar Képzőművészeti Egyetem

Az egyetem Andrássy úti főépületében a látogatók szervezett sétákon tekinthetik meg a műemléki épület Lotz-freskókkal díszített belső tereit és iparművészeti műremekeit, köztük a nemrégiben felújított Lotz Károly-falképeket és az Anatómia Tanszék gyűjteményét, ahol az oktatáshoz használt izgalmas tárgyak között Székely Bertalan lovának csontváza is megnézhető. A Best of Diploma című kiállítás az idén végzett hallgatók diplomamunkáiból mutat be válogatást. Az Epreskertet is be lehet járni, de a látogatók kreatív workshopokon is részt vehetnek, valamint lesz audiovizuális performansz és hangművészeti előadás is.

Fiumei Úti Sírkert

648c95d2106b997a274068e2.png
Fényanimáció

A programok közé tartozik a sírkert építészeti emlékeinek felfedezése, a sírkertben nyugvó mérnökök, feltalálók, irodalmunk legnagyobb alakjainak megismerése, valamint azon emberek sírjának felkeresése, akiknek meghatározó szerepük volt a főváros arculatának kialakításában. A Kossuth-mauzóleum előtt a Platon Karataev ad koncertet; a műsorhoz felolvasással Vecsei H. Miklós színművész is csatlakozik.

Kertész Imre Intézet

Művészettörténeti és irodalomtörténeti épületsétákkal, valamint Trap kapitány és a Tha Shudras akusztikus koncertjével várják az irodalom, a zene és az építészet iránt érdeklődőket. Látható egy különleges zenés sétalószínházi előadás is. Az Ikonná váltak a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Kertész Imre Intézet együttműködésével és Jávori Ferenc „Fegya” közreműködésével készült. A ház tereiben Kertész Imre, Pilinszky János, Petri György, Sziveri János, Arthur Koestler és Giorgio Pressburger mesél feleségekről, szerelmekről, emlékekről és szabadságról.


648c87416b53fc5221f43a0f.jpg
Sétálószínház
Nemzeti Táncszínház

Dupla előadással jelentkezik a Ramazuri című élőzenés tánc-cirkuszi felfordulás, a Duda Éva Társulat előadása, amely újszerűségével, derűjével és magával ragadó lendületével a táncszínházi világ új dimenziójába visz. Humor és dráma, szelíd és harsány megoldások, elegancia és komédia, valóság és fantasztikum jellemzi a produkciót, amelynek egyik fő eleme a látvány. Speciális eszközök adnak lehetőséget meghökkentő mozdulatok és egy különleges formavilág kibontakozásának, Farkas Izsák és Szarvas Dávid élőzenei duója pedig garantálja a karneváli hangulatot.

Országos Meteorológiai Szolgálat 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Kitaibel Pál utcai székházában idén a hőmérséklet lesz a programok középpontjában. A szervezet 2018-ban kezdte bemutatni a legnépszerűbb meteorológiai elemeket – már körbejárták a csapadékot, a sugárzást, a szelet, idén pedig azt mutatják be, mi a hőmérséklet, hogyan mérték régen és milyenek a jelenlegi eszközök. A látogatók kipróbálhatják a meteorológiai szolgálat stúdióját is.

Szentendre

64908a6d0771d9db1f77abfa.jpg
Skanzen

Érzékeket felvillanyozó művészeti kalandok a szentendrei múzeumokban, szerelem éjszakája a szentendrei Skanzenben. Idén először a Skanzen is csatlakozott a nyár legnépszerűbb kulturális eseményéhez. Egy város, egy este, egy karszalag: egyetlen éjszaka alatt tíz helyszín várja számtalan programmal a látogatókat. A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) nyolc múzeumában a művészetekben, a szentendrei Skanzenben a múltban kalandozhatnak az érdeklődők.

Martonvásár

Magyarország egyik legendás helyszínét fedezhetik fel a látogatók: a nagyközönség előtt máskor zárt Brunszvik-kastélyba invitálják az érdeklődőket, ahol bepillantást nyerhetnek az egykori tulajdonosok, a Brunszvikok és a Dreherek legendáriumába, megismerhetik a Brunszvik-család és Beethoven zenével átszőtt barátságát, valamint a kastély későbbi lakóinak történeteit. Kivételesen a kastély eredeti állapotban megmaradt, neogótikus lépcsőházán keresztül léphetnek be az érdeklődők az emelet egyik legszebb, eredeti állapotát őrző, neogótikus stílusú helyiségébe. Nyitva lesz az ATK Agroverzum Tudományos Élményközpont és a Beethoven Emlékmúzeum, a parkban pedig a Nemzeti Filharmonikusok pokróckoncertjével várják a közönséget, amelyen Vivaldi, Telemann és Beethoven műveit játssza a zenekar, és játékos zenei kvíz is várja a vendégeket.

Székesfehérvár

Székesfehérváron 13 szervezet 24 helyszínen, több mint 100 programmal várja az érdeklődőket. A Szent István Király Múzeum kilenc helyszínen rendez filmvetítéseket, koncerteket, interaktív játékokat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat. A Kovács Jenő Óramúzeumban egy különleges zsebóragyűjteménnyel ismerkedhetnek meg a látogatók, a Városház téren veteránautók tekinthetők majd meg, a Városházát bemutató körséta pedig két időpontban indul el. A Helyőrség-történeti Gyűjteményben a Pákozd Hadtörténeti Kegyeleti Csoport Egy éjszaka a fronton című kiállítása látható, de a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum és a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont kapui sem maradnak zárva az érdeklődők előtt. A Vörösmarty Mihály Könyvtárban a 3D-s nyomtatással ismerkedhetnek az érdeklődők, a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltára Kóger László rádiógyűjteményét mutatja be, a MÁV Vagon Kft. pedig a több mint 130 éves múltra visszatekintő székesfehérvári Vasúti Javító Üzem működésébe enged bepillantást. A szerb ortodox templomban két tárlat látogatható egész nap, míg az MMKM Alumíniumipari Múzeumában a Neumann János-emlékév alkalmából rendezett kiállítás kereshető fel.

Békéscsaba

A Munkácsy-negyed valamennyi intézménye színes programokkal várja a közönséget. A Békés Megyei Könyvtárban előadást hallgathatunk a Szent Iván-éjhez kapcsolódó nemzetközi szokásokról, hiedelmekről, babonákról és az ünnep eredetéről. A Békés Megyei Szimfonikusok kamarazenekara koncertet ad, a Munkácsy-negyed északi részén pedig városismereti sétára invitálják az érdeklődőket. A könyvtár udvarán különleges, élőzenés, animációs előadás lesz Munkácsy vizuál címmel, amelyen Munkácsy csaknem összes, a békéscsabai múzeum állandó kiállításán szereplő festménye megjelenik. A program utolsó részében az Alföld Quartet és helyi népzenészek részvételével Joan Miró katalán művészre emlékeznek. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház háromnapos fesztiválra készül: június 23-án Bruno Leone Pulcinella című vásári bábjátékára és egy felnőtteknek szóló előadásra várják az érdeklődőket; másnap a cseh Karramato vásári marionettjeit, a Bab Társulat gólyalábasait és a Brass Cirkusz bohócokkal és rézfúvósokkal tűzdelt előadását láthatja közönség; június 25-én Sarkadi Bence világjáró marionettjei mutatkoznak be, és egy francia társulat adja elő Don Cristobal című vásári kesztyűs bábjátékát.

Hódmezővásárhely

Öt helyszínen tizenhat programmal, kiállításokkal, gazdag és izgalmas kínálattal várják a látogatókat. A Tornyai János Múzeumban a legkisebbeket régészeti játszóház, közismert festmények színezője, míg a családosan érkezőket múzeumi kincskereső szórakoztatja. Benczúr Gyula festőművész emlékkiállítása ezen a napon zárja kapuit, a 90 éve született és három évtizede elhunyt, természetfotóival nemzetközi hírnevet és elismerést szerző Nagygyörgy Sándor fotóművész alkotásaiból pedig e napon nyílik időszaki kiállítás, és egy feledésbe merült műgyűjtő lelkész magánkönyvtári hagyatékáról is lehet előadást meghallgatni. A Srácok csellóval formáció unplugged koncertet ad.

Pécs

64908da7dd0654b8e4574004.jpg
Pécs

A Janus Pannonius Múzeum délutántól éjfélig tizennégy helyszínen közel ötven programmal, ezen felül állandó és időszaki kiállításokkal várja az oda látogatókat. Például A Toulouse-Lautrec világa – Litográfiák a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből a pécsi JPM Csontváry Múzeumban kiállításhoz (amelyről itt írtunk részletesen) kapcsolódóan lesz sanzonest, szó lesz a francia irodalomról és a parfümök világáról is. Bővebb program itt böngészhető.

Szombathely

Kilenc helyszínen nyolcvan kulturális programot kínálnak a szombathelyi múzeumok és kiállítóhelyek. A Savaria Múzeumban Az ötvös – A szombathelyi Berger és Németh család öröksége címmel az egykor híres ötvös családról nyílik kiállítás, ehhez több esemény kapcsolódik. Délután veteránautó-felvonulás, este a Vasi Skanzenben hagyományos esküvői szertartás és tűzugrás is lesz. Az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház munkatársai idén a víznek az Isis-kultuszban és az ókori Savaria életében betöltött szerepét állítják a középpontba. A Szombathelyi Képtárban Gulyáskommunizmus és tömegkultúra címmel hangzik majd el egy előadás, valamint az 1975 és 1983 között a Velemi Alkotótáborban készült művekről, főként textilekről és az azokból összeállított állandó kiállításról is hallhatnak majd az érdeklődők, Kopasz Tamás és Wahorn András képzőművészek pedig improvizatív koncertet adnak. A Smidt Múzeumban a restaurátorok munkájáról és Petőfi Sándor kedvenc ételeiről is szó esik. A levéltárban nyomdatörténeti kiállítás vár, nem marad el a volt vármegyei börtönben tett séta, lesz szabadulószoba, és a máskor zárt levéltári műhelyekbe is bebocsátást nyernek a látogatók. A MÁV területi igazgatóságának udvarán kiállított gőzmozdonyt és vasúti kocsit tekinthetik meg az érdeklődők, valamint kisebb csoportokban egy korszerű üzemirányító központot is felkereshetnek. Idén először pedig a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet is bekapcsolódik a rendezvénybe.

Baláca

648c93d83870e253be96356d.jpg
Baláca

Kalandjáték és nyomozás, páratlan atmoszféra és fesztiválhangulat várja a Baálcára látogatókat. A hagyományőrző csapatok részvételével átélhető időutazás több állomáson keresztül kínál edukációs interaktív programelemeket június 24-én, miközben a közönség megismerheti az antik római villagazdaság történetét. A mágikus amuletteken túl az éjszakai csillagos égboltot felerősítő fények játéka varázsolja el a Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca régészeti parkjába érkezőket. (Helyszíni riportunk itt olvasható.) Részletes program itt.

A Múzeumok Éjszakája összes programja a Muzej.hu oldalon olvasható.

A nyitóképen a Képzőművészeti Egyetem Anatómia tanszéke.