Elindult a Szegedi Szabadtéri Játékok új produkciója, a Rebecca próbafolyamata. Béres Attila rendező irányításával az Óbudai Distr3ct rendezvényteremben láttak munkához az előadás közreműködői, majd júliusban Szegeden folytatódnak a nagyszabású musical előkészületei.

Rebecca olvasópróba-5.jpg
Gubik Petra, Dolhai Attila és Udvaros Dorottya a Rebecca olvasópróbáján

Június 10-én kezdetét vette a nyár grandiózus színházi bemutatója, a Szegedi Szabadtéri Játékok Rebecca című előadásának próbafolyamata. Sylvester Lévay és Michael Kunze musicalje július 26-án debütál Magyarország legnagyobb színpadán. Budapesti helyszínen tartották meg a nagyszabású produkció olvasópróbáját, amelynek kezdetén Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház – Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója, Béres Attila, az előadás rendezője, Bolba Tamás karmester, a produkció zenei vezetője és Tihanyi Ákos koreográfus köszöntötte a megjelenteket.

Barnák László úgy fogalmazott, Sylvester Lévay és Michael Kunze 2006-ban bemutatott darabja felnőttkorba ért: megért a Szabadtérin való bemutatásra. Elmondta, a szabadtéri bemutató előkészületei folyamán is a kuriozitásra, a különlegességre, a legmagasabb szakmai színvonalra törekvés vezeti az alkotókat, akárcsak a Tisza-parti színházi fesztivál többi saját produkciójának esetében. Örömét fejezte ki, hogy ez országszerte ismert és elismert művészekkel, sok évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező közreműködőkkel valósulhat meg, nemcsak a színpadon, hanem  azon túl is sorsfordító történeteket, nagy találkozásokat lehetővé téve.

Rebecca olvasópróba-21.jpg
Béres Attila a Rebecca olvasópróbáján, a háttérben Janza Kata és Gallusz Nikolett

Béres Attila bemutatta alkotótársait és a produkció szereplőit, majd annak a felelősségéről beszélt, amikor egy rendező újra elővesz egy történetet. Úgy fogalmazott, ma az önmagunkkal, a világban játszott szerepünkkel, legbensőbb titkainkkal való szembenézésről szól megközelítésében a darab, annak felszabadító, az igaz élethez szükséges katarzisáról, ami előbb-utóbb elkerülhetetlen. A rendező szerint kevés az olyan musical, amelyben ilyen pontosan megírt szerepek vannak – és a szereplők mindegyikében végbemegy a változás, amelynek gyújtópontja az ártatlan kívülálló érkezése. A főhősnő pedig kezdetben észre sem veszi, ő a Manderley-ház leomlásának első dominója.

Bolba Tamás elárulta, új bemutatóban most először közreműködik a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Hozzátette, azért fantasztikus a Rebecca zenei világa, mert minden dala szenzációs karikírozási lehetőséget rejt, amelyet színesen, energikusan, a pillanatnak megfelelően kínál a zene a szereplők számára.

Tihanyi Ákos koreográfus is a mű muzikalitását dicsérte: elmondta, mindig inspiratívnak találta a Lévay–Kunze-musicalek zenéjét, amely saját, kialakuló koreográfusi stílusát is jelentős mértékben meghatározta.

A Rebecca huszadik század elejét idéző arisztokrata világa Horesnyi Balázs látványos díszletében, Velich Rita jelmezeivel kel életre, de a korhű vizualitás megalkotásában a legmodernebb színpadtechnikai eljárásokat is bevetik az alkotók. A visual- és animációterv Madarász „Madár” János munkája, világítástervezésre pedig ezúttal Béres Attila rendező vállalkozott.

Rebecca olvasópróba-32.jpg
A Rebecca alkotócsapata

A Daphne du Maurier A Manderley-ház asszonya című bestsellerén alapuló, világsikerű musical főbb szerepeiben Gubik Petra, Janza Kata, Gallusz Nikolett, Dolhai Attila, Udvaros Dorottya, Szaszák Zsolt, Medveczky Balázs és Bálint Ádám mellett a Szegedi Nemzeti Színház és más hazai színpadok kiválóságai, továbbá castingfolyamat során kiválasztott táncművészek, gyermek és felnőtt statiszták láthatók. A Dóm téren július 26-án, 27-én, 28-án, augusztus 2-án és 3-án színre kerülő előadásban a Szegedi Szabadtéri Játékok zenekara közreműködik.

Fotók: Tari Róbert