fbpx

Programkalauz a magyar kultúra napjához

Idén január 22-én különleges évfordulót ünnepelhetünk a magyar kultúra napján: kereken 200 éve történt, hogy Kölcsey Ferenc letisztázta a Himnusz kéziratát.

Az ország legtöbb pontján ennek jegyében telik a hétvége, mi pedig programajánlónkban összegyűjtöttük a legérdekesebb eseményeket: kézműves foglalkozások, filmvetítések, koncertek és színházi programok közül válogattunk.

Január 21-i programok

Debrecenben 14 órától a Debreceni Református Kollégiumban kiállításmegnyitóra és emlékülésre várják az érdeklődőket. Az ünnepség a Református Kollégium főbejáratánál található Kölcsey-dombormű megkoszorúzásával kezdődik, majd Csorba Dávid, a kollégium múzeumigazgatója és Győri János, a Tiszántúli Református Egyházkerület közgyűjteményi igazgatója mond köszöntőt. A díszteremben tartandó emlékülésen Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora mond beszédet, és többek közt felszólal Papp László, Debrecen polgálmestere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is. Az eseményen bemutatják a Himnusz-kézirat hiteles másolatait is.

Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa programév hivatalos megnyitóünnepségét tartják szerte a városban. A Szent Imre téri színpad a népzene és néptánc szerelmeseit várja, a Városházánál énekkarok várják majd a közönséget. A Papírkutya kultúrbisztróban egész nap jazz-, blues- és soulelőadók lépnek fel. A Veszprémi Petőfi Színház színpadán pedig többek között a cirkusz és a színház határmezsgyéin járó Éva almája című előadást tekintheti meg a közönség. A látványos műsor az emberiség teremtését követi végig sajátos módon a cirkuszművészet különböző zsánerein keresztül.

Fertődön Sulyok Gabriella Munkácsy-díjas grafikusművész az Esterházy Galériában tart tárlatvezetést. Az Örökség című kortárs gyűjteményes kiállításon 50 művész 108 alkotása tekinthető meg. A tárlatvezetésen január 21-én két alkalommal, 11:00-kor és 13:00-kor kezdődően vehetnek részt az érdeklődők.

Programok Budapesten:

Az Óbudai Társaskör szervezésében bemutatják A nagy Himnusz sztori – Jó kedvvel, bőséggel című előadást. A műsort Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész készítette, az eseményen közreműködik az Anima Musicae Kamarazenekar is. Az est során nemcsak a mi himnuszunkról esik szó, de általában a himnuszok műfajáról is: kiderül például az, hogy mi köze van Kisfaludy Sándornak és a badacsonyi bornak az Európai Unió himnuszához, de szó esik olyan rendhagyó témákról is, mint hogy miért énekelnek világszerte haszid zsidók vallási himnuszként egy szerelmes magyar virágéneket. Szó esik majd a székely himnusz székelységéről, különböző nemzeti himnuszok dallamainak hasonlóságáról, és arról, hogyan keretezték a nagybetűs Himnuszt más-más korok politikai és hatalmi rendszerei.

Trill Zsolt és Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas színművészek. Fotó: MTVA Gyűjtemény/Keleti Éva

A Klebelsberg-kastély január 20–22. között ingyenes programsorozatot hirdet, melyre felnőtteket és gyermeket egyaránt várnak. Többek között A színház igazsága címmel Szűcs Nelli és Trill Zsolt beszélgetését hallgathatja meg a közönség a színházi élet hétköznapjairól, a színpadi alkotásról, a színészi játékról.

Az Országos Széchényi Könyvtár a magyar kultúra napja alkalmából háromnapos rendezvénysorozattal várja látogatóit január 21–23. között. A raktársétákon, közgyűjteményi sétákon, kézműves programokon felül lehetőség nyílik a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal eredeti kéziratainak megtekintésére is.

Január 22-i programok

Veszprémben folytatódnak az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz kapcsolódó kulturális események. A Hangvilla A helység kalapácsa című színházi előadást, valamint Háy János Én vagyok én című drámáját kínálja. A Veszprémi Petőfi Színházban az Ádámok és Évák Ünnepén vehet részt a közönség, valamint a Színházkertben közös szavalásra hívják az érdeklődőket Együtt szaval Veszprém! jeligével.

Balatonfüreden a hazai neoavantgárd egyik legfontosabb művészének, Bak Imrének az életművéből nyílik nagyszabású tárlat a Vaszary Galériában. A tavaly elhunyt festő alkotásait a kezdetektől meghatározta a geometrikus képalkotás, életének későbbi szakaszában pedig a digitális látványelemek is fontossá váltak művészetében. A tárlat megnyitása az Európa Kulturális Fővárosa Program kiállítássorozatának első eseménye lesz, mely minden eddiginél teljesebb áttekintést kínál a világhírű alkotó képeiből.

Szentendrén a Kmetty Múzeumban betekintést nyerhetnek a látogatók a január 28-án nyíló A tökéletesség pillanatai című szobrászati kamarakiállításba. A tárlat a város művészeti életéhez köthető klasszikus modern és kortárs magyar szobrászművészeti alkotásokat mutat be, amely 11 órától Farkas Ádám szobrászművész vezetésével tekinthető meg.

Programok Budapesten
Részlet Jankovics Marcell Toldi című animációs filmjéből. Fotó: Mozinet

Az Uránia Nemzeti Filmszínház magyar filmpanorámával készül a magyar kultúra napjára: reggeltől estig kortárs magyar filmekkel és kedvezményes jegyárral várják a filmművészet iránt érdeklődőket. A programban helyet kapott többek közt a Frici & Aranka, mely Karinthy Frigyes és Böhm Aranka kapcsolatát dolgozza fel, vetítik a Kék róka című romantikus vígjátékot, Jankovics Marcell Toldi animációs filmjét és a Katinka című sportdokumentumfilmet is.

A Várkert Bazárban a Várkert Irodalom Aposztróf sorozata egy rendhagyó beszélgetéssel indítja az idei évet. A Himnusz letisztázásának 200. évfordulójának apropóján Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője Juhász Anna irodalmárral, az esemény házigazdájával beszélget, az est vendége lesz továbbá Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó és Szervét Tibor színművész is. A zenéért a Budapesti Filharmóniai Társaság zenészei felelnek majd.

A Radnóti Miklós Színházban a Kályha Kati című színdarabról tartanak pódiumbeszélgetést és közönségtalálkozót. Az eseményen a címszereplő, Kováts Adél mellett Rusznyák Gábor rendező, Szálinger Balázs szerző és Visky András erdélyi magyar író fognak beszélgetni az előadásról, Csunderlik Péter történész moderálásával.

A Cinema MOM-ban népmesevetítéssel, kiállítással, kézműves foglalkozással és élőzenés bábelőadással várják a családokat. A rendezvényen a Kecskemétfilm Magyar népmesék sorozatának Cerceruska című epizódját vetítik, valamint a rajzfilm képeiből álló kiállítást is megtekinthetik. Az eseményt reggel 9:20-kor nyitja meg Mikulás Ferenc, a kecskeméti animációs stúdió alapító-vezetője. A megnyitó után Szandavári Emese akvarellfestő és művészetpedagógus, az Art’Em Stúdió vezetője interaktív alkotóműhelyt tart a Cerceruska motívumkincséhez kapcsolódva. 11 órától a Marcipán cica (és az oroszlánság) élőzenés bábelőadást tekinthetik meg a résztvevők.

Aki pedig inkább otthonról szeretne bekapcsolódni a magyar kultúrát ünneplő eseménysorozatba, annak ajánljuk a Bereményi kalapja című kreatív portréfilmet, amelynek televíziós premierje vasárnap este lesz az M2 Petőfi csatornán. A filmben Bereményi Géza életét követhetjük nyomon, aki mesél a dalszerzői, filmrendezői és írói múltjáról, mellette pedig megszólalnak kortársak, kollégák és barátok is.

Nyitókép: Kölcsey Ferenc végrendelete a debreceni Déri Múzeumban. Az eredeti kéziratban őrzött végrendeletet a Himnusz születésének 200. évfordulója és a magyar kultúra napja alkalmából lehet megtekinteni a múzeum Történeti Képtárában január 18-tól 22-ig. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A rovat további cikkei