Igazán jó programot találni néha főnyereménnyel ér fel. Nemcsak azért, mert a keresgélés időigényes, vagy mert a család különböző tagjai másfelé indulnának el, hanem mert a bőség zavarában néha nehéz eligazodni. Alább néhány ötlet azoknak, akik kettesben, barátokkal vagy gyerekekkel szeretnék az időt eltölteni.

Hegedűs a háztetőn Szombathelyen

A szombathelyi Weöres Sándor Színházban januárban több időpontban is megnézhetjük a Hegedűs a háztetőnt. A világ egyik legismertebb musicaljében generációk és világok ütköznek egymással egy egyre forrongóbb és labilisabb időszakban. Személyes dilemmák és közéleti változások fonódnak egymásba, és egyre nehezebb letisztult dallamot kicsalni a hegedűből...
További információk itt.

Gyárkert Kultúrpark

Télen is vár a veszprémi Gyárkert Kultúrpark. A nyári szezonban nagy népszerűségnek örvendő Kultúrpark december második hétvégéje óta mesevilággá változott, ahol akkor is téli kikapcsolódás vár, amikor a természet épp nem úgy akarja. Bármikor felpattanhatunk egy hófánkra vagy lecsúszhatunk az öt pálya valamelyikén. A korcsolyázást kedvelők jégpályán róhatják a köröket, de sétálni is lehet a hangulatos téli parkban, ahol január 28-áig mindenkit meleg italok, sült gesztenye, kürtőskalács és más finomságok várnak.
Nyitvatartás és egyéb információk itt.  A Kultúrparkról itt írtunk.

Zenés színház Székesfehérváron

A fehérvári szimfonikusok az év első hónapját a zenés színháznak szentelik ifjúsági beavató hangversennyel, kortárs interaktív koncerttel, és az ARS Regia bérlet keretén belül Mozart Szöktetés a szerájból című daljátékának koncertszerű operaelőadásával. Január 18-án és 19-en az ifjabb korosztály betekintést nyerhet a zenés színház rejtelmeibe. A PartiTúra sorozat harmadik hangversenyén a Határtalan hangokkal ismerkedhetnek meg Dobri Dániel idegenvezetésével az ARSO-székházban.

Január 20-án, szombaton Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Kérdezd a zeneszerzőt! sorozat harmadik koncertjén a zenés színház sokszínűségével és ősbemutatók sorával ismerkedhet meg a közönség. A rendhagyó hangversenyen Kéringer László énekművész, a kortárs és a barokk zene nemzetközileg is elismert előadója hangszereket utánoz majd és „énekbeszél” is nekünk, valamint megmutatja, hogy nincs nagy különbség egy kortárs musical, egy kamaraopera és egy barokk oratórium között. Az emberi hang határtalansága Antonio Caldara, Georg Friedrich Händel, Claudio Monteverdi, Balogh Máté, Bella Máté, Dobri Dániel, Dukay Barnabás és Sáry László kompozícióin, valamint Csokonai Vitéz Mihály, Vörösmarty Mihály és Nemes Nagy Ágnes versein keresztül jelenik meg. Az interaktív koncert során Dobri Dániel, az ARSO kortárs művészeti vezetője vitaindító kerekasztal-beszélgetésre hívja a közönséget Balogh Máté és Bella Máté zeneszerzőkkel együtt, ezúttal a kortárs zenés színház szerepével kapcsolatban.
Részletek itt.

Egy zuhanás anatómiája

Ha moziba vágyunk, semmiképp sem érdemes kihagyni a legjobb nem angol nyelvű film és a legjobb forgatókönyv Arany Glóbusz díját elnyert Egy zuhanás anatómiáját. Justine Triet mozija egyrészt egy nyomozás története, másrészt egy párkapcsolat problémáit szálazza szét.
A filmet tobb moziban vetítik a fővárosban és vidéken.

A filmről szóló kritikánk itt olvasható.

A King’s Singers Budapesten, Szegeden és Debrecenben

A király énekesei, az éneklés királyai – így szokták nevezni a Grammy-díjas brit King’s Singers énekegyüttest, amely januárban három magyar városban tart lemezbemutató koncertet. A nagy érdeklődésre számot tartó produkciót január 16-án Budapesten, 17-én Debrecenben, 18-án pedig Szegeden mutatják be. A Disney százéves születésnapjára emlékezve a zene- és mozirajongó közönség örömére a legnépszerűbb animációs filmzenékből válogatnak.
További információk itt.

Sanctum Juhász Annával és vendégeivel

Sanctum párbeszédet kezdeményez a művészetről, legyen az zene, irodalom vagy képzőművészet, bevezetve a közönséget az alkotófolyamatokba is. A Petőfi Kulturális ügynökség szervezésében a program január 23-án Balatonszárszóra, 27-én pedig Jászszentandrásra is eljut: előbbin Vecsei H. Miklós színész és Balla Gergő zenész működik közre, utóbbin pedig Huzella Péter zenész és Zalán Tibor költő, író lesz Juhász Anna vendége.
A programok a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósulnak meg.

Helyőrség Antológia kötetbemutató

A Helyőrség irodalmi magazin is kínál programokat szerte az országban. A tavaly megjelent, a Helyőrség.ma oldalon publikált, válogatott művekből álló Helyőrség Antológiát szerzőkkel, szerkesztőkkel és kritikusokkal mutatják be január 22-én Cigándon, 23-án Jászboldogházán, 29-én pedig Pilismaróton.
A programok a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósulnak meg.

A Mesecentrum gyermekirodalmi programjai

Az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum Olvasósarok című sorozatában az olvasást és a mesehallgatást igyekszik népszerűsíteni az ország több pontján, workshopokkal kiegészülve. Az eseményen kötetlen beszélgetésekre, előadásokra és tanácsadásra invitálják a közönséget a szervezők: Harmath Artemisz kritikus, a MeseCentrum vezetője, Nyulász Péter író és Veress Gyöngyi gyerekirodalmi szakember. Az érdeklődőket január 22-én zenés Olvasósarok várja Felcsúton és Tarjánon, 25-én pedig workshoppal egybekötött programot hirdetnek Bócsán. 
A programok a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósulnak meg.

Bíró Eszter: Ej, mi a kő! a Müpában

Értékes együtt töltött idő, nevetés, okos humor és csipetnyi irodalom? Mindezt gyerekekkel? Ha most bólogat, akkor irány a Müpa, ahol január 13-án a gyermek- és a felnőttközönség visszatérő kedvencével, Bíró Eszterrel és zenésztársaival találkozhatnak a családok. Az Ej, mi a kő! című interaktív, játékos koncertjükön Petőfi Sándor Anyám tyúkja című költeményéből kiindulva együtt gondolkodnak a közönséggel jóságról és szeretetről, odafigyelésről és egymás megbecsüléséről.
2024. január 13., szombat, 11 óra. További információ itt.

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Január 6-tól február 2-ig tart Magyarország egyik leginnovatívabb programsorozata, a 11. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, amely több mint húsz programot kínál egy hónapon keresztül több budapesti helyszínen. Január 14-én, vasárnap, a fesztivál Ütőhangszeres Napján a feltörekvő fiatal magyar ütőhangszeresek mellett külföldi fellépők is érkeznek a Magyar Zene Házába. A háromkoncertes esemény egyaránt irányul a magyar ütőhangszeres tradíció fenntartására, valamint az itthon kevésbé ismert, progresszív irányzatok prezentálására. A tematikus nap 16 órakor indul  Janca Dániel nyitókoncertjével, amely az ütőhangszeres szólóirodalom legfrissebb alkotásaiba vezet be. Az esemény a Trio Dakoda koncertjével folytatódik 19 órától, amely új perspektívát kínál a magyar közönség számára már ismert ütőhangszeres kamarazenei irányzatokhoz. Az este Mikołaj Rytowski lengyel származású ütőhangszeres és Robin Michel svájci média dizájner duójának audiovizuális koncertjével zárul.

Részletes program itt,

70 éves a magyar diafilmgyártás

Hetvenéves a szalagos diafilmgyártás, január 12-én ennek emlékére a Klebelsberg Kultúrkúriában megnyílik a mindössze egy hónapig látogatható, Irodalom diafilmeken című kiállítás. A tárlat bemutatja a diafilm változatos világát és visszatekint a történetére. A Diafilmgyártó Kft. alapításának hetvenéves évfordulója alkalmából hetven irodalmi mű egy-egy diafilm-illusztrációját, 32 grafikusművész alkotását válogatták csokorba. A kiállítás anyagát négyezer kép közül választották ki, a nemzeti könyvtárban azonban több mint ötvenezer diafilmet őriznek.
A kiállítás 2024. január 12-étől február 11-éig, 10 és 18 óra között tekinthető meg a Klebelsberg Kultőrkúriábam. További információ itt.

Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Hat nap, négy show, több mint ötven produkció – ezt kínálja látogatóinak a világ egyik legrangosabb cirkuszi seregszemléje, a XV. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amelyet 2024. január 10-étől 15-éig rendeznek a Fővárosi Nagycirkuszban.
Részletes információk itt.

Varró Dániel – Molnár György: Túl a Maszat-hegyen 2.

Varró Dániel költő, műfordító és a zeneszerző Molnár György megzenésített versekkel várja a kicsiket. A CsemeTeátrumban kiderül, mi történt Emil bácsival, a postással, aki túl a Maszat-hegyen a Paca cár börtönébe került. (A Túl a Maszat-hegyen folytatása nemrég jelent meg.)
2024. január 14., vasárnap, 16 óra, Márai Sándor Művelődési Ház, Budapest.
Részletek itt.

A hetvenes évek Budapestje egy srác szemével

Kereki Sándor 1952-ben született és tizenhat évesen, még a gimnázium idején kezdett el fényképezni az édesapjától a születésnapjára kapott fényképezőgéppel. A fotózást nem tanulta hivatalos iskolai keretek között. A fényképek készítésekor a hatodik és hetedik kerület környékén lakott, így azok jelentős részén sok-sok helyszín felismerhető. Ezekből a képekből látható kiállítás a Capa Központban, 2024. január 14-én, vasárnap 15:00-tól pedig tárlatvezetést tart benne Szarka Klára fotótörténész, kurátor.
További információk itt.

Kereki Sándorral készült interjúnk itt olvasható.

Brâncuși Temesváron

Már csak január 28-áig láthatjuk a valaha volt legnagyobb Brâncuși-kiállítást a temesvári Szépművészeti Múzeumban. A Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa projekt lehetővé tette, hogy az intézmény műalkotásokat kölcsönözzön többek között a párizsi Pompidou Központtól, a londoni Tate Múzeumtól és a Guggenheim Alapítványtól. Brâncuși a klasszikus ábrázolásmódnak hátat fordítva letisztult, minimalista formákkal változtatta meg a világ szobrászatról alkotott elképzeléseit.

A kiállításról itt írtunkTovábbi részletek itt.