Római kolostorok nyújtottak menedéket több ezer üldözött zsidónak a második világháború alatt – közölték kutatók csütörtökön egy levéltárban talált dokumentumra hivatkozva, amely 3200 zsidó származású menekült nevét tartalmazza.

A római Pápai Biblikus Intézet (Biblicum), a jeruzsálemi Jad Vasem Emlékmúzeum és a római zsidó közösség kutatói egy tudományos konferencián tették közzé az eredményeket a római zsinagógához tartozó múzeumban.

A most bemutatott dokumentum nem helyezi új megvilágításba XII. Piusz pápa szerepét Róma náci megszállása alatt. XII. Piusz örökségét régóta vitatják a történészek: támogatói úgy tartják, hogy „csendes diplomáciát” alkalmazva mentett meg zsidókat, kritikusai szerint viszont nem lépett közbe, amikor összegyűjtötték és elhurcolták a római zsidókat.

A dokumentum a katolikus intézményekben menedéket nyertek nevét és a menhely címét is tartalmazza, de a túlélők és leszármazottaik nevét biztonsági okból nem hozták nyilvánosságra.

A Biblicum archívumában talált dokumentum szerint több mint 4300-an találtak menedékre 100 női és 55 férfi szerzetesrend épületében. Közülük 3600-at név szerint is azonosítottak, és a római zsidó közösség archívumában végzett kutatások alapján megállapították, hogy közülük „3200-an minden bizonnyal zsidó származásúak voltak”.

A dokumentumról kiadott közlemény szerint 3200 emberről biztosan tudják, hol rejtőztek el, esetenként azt is, hogy milyen körülmények között éltek az üldöztetés előtt. A dokumentumban szereplő információk jelentős mértékben gyarapítják a második világháború alatti zsidómentés ismereteit a római katolikus intézményekkel összefüggésben – fogalmaztak a közleményben.

Nyitókép: az egykori római gettó. Fotó: Shutterstock