Irodalmi romkoncert címmel sorozat indul Veszprém és a Balaton-felvidék történelmi romjainál május 28-ától. A rendezvényeken Kollár-Klemencz László, Harcsa Veronika, Dresch Mihály, Pátkai Rozina, Maszkura, valamint Nyáry Krisztián és Bősze Ádám is fellép.

A természetközeli helyszínekre szervezett rendezvénysorozat kolostor-, templom-, kápolna- és várromok tövében, kis közönség előtt zajlik.  Az előadók minimális hang- és fénytechnika igénybevételével játszanak.

Kollár-Klemencz László zenés irodalmi előadása

Május 28-án az alsódörgicsei Boldogasszony templomrom tövében Kollár-Klemencz László zenés irodalmi előadása nyitja az idei sorozatot. A Kistehén zenekar egykori frontemberének Öreg banda című első regénye és a hozzá kapcsolódó dalok adják majd az előadás gerincét.

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Lámpafény

Június 18-án a kővágóörsi zsinagóga udvarán Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Lámpafény című estjét láthatják az érdeklődők. Az előadáson a zenészpáros ismert 20. századi magyar költők kevésbé ismert verseit adja elő. A verseket Harcsa Veronika válogatta és zenésítette meg, a hangszerelésben közreműködtek együttesének tagjai is. Az est vendége Dresch Mihály.

 Pátkai Rozina Minka x Petőfi 

Július 30-án a veszprémi Margit-romoknál Pátkai Rozina és zenekara Minka x Petőfi című produkciója különleges zenei és irodalmi utazást ígér, amelyben magyar költők művei hangzanak el, főszerepben Petőfi Sándorral.

Felül a gálya

Augusztus 27-én a balatoncsicsói Szent Balázs templomromnál a Maszkura (Bíró Szabolcs) és Petruska András zenészek, valamint Kathy Zsolt színész előadásában a Felül a gálya című produkciót hallhatja a közönség.

A nagy Himnusz-sztori

Az eseménysorozat záróelőadása a magyar kultúra napján bemutatott A nagy Himnusz-sztori című program kamaraverziója lesz Nyáry Krisztián és Bősze Ádám előadásában szeptember 3-án a veszprémi Margit-romoknál.

A rendezvények ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek.

A képen a veszprémi Margit-romok.