A Pilinszky János születése centenáriumának és halálának 40. évfordulójához kapcsolódó, Pilinszky100 nevű sorozat 2021. januárjában indult a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával.

Az eltelt fél év alatt a leginkább beszélgetéseket, videókat, irodalmi utazásokat felsorakoztató sorozat június 26-án, a Múzeumok éjszakáján zárta első évadát, ahol Dragomán György író mellett Pátkai Rozina és Dóczi Bence zenészek voltak Juhász Anna irodalmár vendégei. A szezonzáró program után nyáron is több helyszínen és rendezvényen folytatódik az események sora, illetve bemutatkozik a júniusban Rómában forgatott irodalmi videó is.

Pilinszky Rómája

Július 15-én mutatják be a Rómában forgatott utazós videófilmet, amelyben az utazásra hívott vendégek Lanczkor Gábor költő, Bánki Éva író, Pál Dániel Levente költő és Vecsei H. Miklós színművész voltak, akik valamiképp Pilinszky Rómáját járták be, és az írások, a felkeresett templomok, helyszínek, a város rájuk tett impulzusát mutatják be. Az út során azokat a helyszíneket – többek között a kávézót, a templomot, a temetőt, a parkot, a tengert, a kis utcákat – keresték fel Juhász Anna irodalmár szervezésében, amelyek sokat jelentettek Pilinszkynek, először 1947-ben, majd a 60-as évek végén tett utazásai során. A költő kinti élete alatt végig levelezett családjával, másfél hónappal a Rómába érkezése után így fogalmaz unokaöccsének, Kovács Péternek:

„A költő végülis hírmondó. Idáig csak behatoltam egy bizonyos világba, s megtanultam a bizonyos szavakat, melyekkel most vallanom kell. A botrányok, a nehézségek, a haragok még hátra vannak. Most derült ki: mivégre vagyok a világon.”

A Pilinszky János és Róma irodalmi film július 15-én, 19.00 órakor debütál a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Juhász Anna Irodalmi Szalon Facebook-oldalán.

„Körülbelül idő” – Pilinszky Budapestje

Ismerve gyöngémet, otthon nem iszom kávét, hogy sétáimon ihassam. Erre a célra, cigaretta helyett, séta-füzetet hordok magammal, hogy elfoglalhassam magamat. Cigaretta helyett = versírás.” (Pilinszky János, 1966.)

Július 24-én szervezik meg először a centenárium részeként a Pilinszky-sétát,

melynek során az érdeklődők másfél óra alatt kis csoportban, irodalmi műveket megidézve járhatják be a Pilinszky Jánoshoz kapcsolódó budapesti helyszíneket, megismerve alkotói és családi történeteket, verseket, naplórészleteket és leveleket.

Milyen volt Pilinszky János városképe? Hol szeretett sétálni, hol élt, hol volt otthon, merre ült le, kivel hol találkozott? Melyek voltak belvárosi otthonai, és melyik kávézóban és presszóban találkozott barátaival, hol írt, dolgozott? Első alkalommal Juhász Anna irodalmi sétáján a vendég Lutter Imre előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke lesz. A következő sétára augusztus 14-én kerül sor, majd ősztől havonta szerveződik. A séta 17.00 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeum udvaráról indul, ott kapják meg a látogatók a sétához szükséges mobil fülhallgatókat.

Jegyek itt válthatók.

Pilinszky100 a Művészetek Völgye fesztiválon

Mit jelent Pilinszky Jánost olvasni? Hogyan születik meg a dallam egy versből, és hogyan reagál egymásra líra és dal? Mit jelent és miben forrás a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója a ma emberének? Ezekre a kérdésekre válaszol két zenei produkció, amelyek a centenáriumi sorozat keretében mutatkoznak be. Két premierrel is készül a Pilinszky100 az idei, legendás történetű Művészetek Völgye fesztiválra. Taliándörögdön, a Petőfi-udvarban július 28-án a felvidéki Gorlo Volka zenekar (Farkas Melinda, Mézes Zoltán, Gőgh Ákos, Szabó Gábor) Örökkön örökké című, Pilinszky János életművéhez kapcsolódó előadására kerül sor, a zenekar erre az alkalomra Dékény Nikivel és Szabó Mátéval egészül ki. „Pilinszky János nehéz és egyben csodás írásokat hagyott nekünk. A kedvenc költőim egyike. Tetszik, ahogy egymásba fonódik a szerelmi és vallásos költészete” – nyilatkozta nemrég Farkas Melinda a Kultúra.hu-nak adott interjújában.

Másnap, július 29-én pedig a Tilos csillagon című irodalmi koncert mutatkozik be, amelynek a során a Pátkai Rozina és zenésztársai, Dóczi Bence és Fenyvesi Márton, valamint Döbrösi Laura és Horváth Kristóf Színész Bob színművészek Juhász Annával kiegészülve lépnek fel. Ezen a különleges esten Pátkai Rozina énekes-dalszerző és zenésztársai először mutatkoznak be Pilinszky-feldolgozásaikkal, a dalok mellett prózai részletekkel, versekkel egészül majd ki az egyórás előadás.

Nyitókép: Lanczkor Gábor, Juhász Anna és Pál Dániel Levente. Képek forrása: Pilinszky 100