A debreceni múzeum értékes műtárgyaival, réz- és bronzkori leletekkel Alicantéban március 26-án, a kanadai Gatineau-ban pedig április 4-én nyílik nagyszabású kiállítás.

425344397_881504880650415_317636496818940421.jpg
Az Alicantéban kiállítandó bronzkard egy korábbi tárlaton

A Marq de Alicante, az alicantei  régészeti múzeum új kiállítása, a Dinasztiák – a történelem előtti Európa első királyságai  március 26-tól várja az érdeklődőket. A tárlat 21 európai múzeum együttműködésével jött létre, amelynek jelentőségét Manuel Olcina, a Marq igazgatója is kiemelte. A kiállított tárgyak között megtalálható a debreceni Déri Múzeum több értékes műtárgya, köztük a Tégláson fellelt bronzkard, egy balta, aranyékszerek, csonteszközök és több kerámia. A város tartományi tanácsának elnöke, Toni Pérez szerint  „ez a tárlat nem tárgyak egyszerű összessége, ez egy történet, amely sokéves munkával, kutatással születik, egy történet, amely magával az európai kultúrával köt össze bennünket”. 

thumbnail_IMG_0337.jpg
A pocsaji kocsimodell a Canadian Museum of History kiállításán

A Déri Múzeum bronzkori pocsaji kocsimodellje és több rézcsákány Gatineau-ban, a Canadian Museum of History (Kanadai Történeti Múzeum) április 4-én nyíló, Európa első királyai című kiállításán vendégeskedik, ráadásul igazán illusztris társaságban, a bradi rézkori kinccsel közös tárlóban. Az idén januárig a világ egyik legnagyobb természettudományi múzeumában, a chicagói Field Museumban szerepelt tárlat mintegy hétszáz, így együtt még soha nem látható kiállított tárgyon, 11 ország 26 múzeumának anyagán keresztül mutatja be a térség, közte Magyarország régészeti kincseit az újkőkortól a vaskorig, és ezeken keresztül a több ezer éves történelmi múltat. Magyarországról hét múzeum anyagából válogatták a kiállítási tárgyakat: a Magyar Nemzeti Múzeum mellett a Budapesti Történeti Múzeumból, a debreceni Déri Múzeumból, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumból, a szegedi Móra Ferenc Múzeumból, a szentesi Koszta József Múzeumból, valamint a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumból.

Fotók: Déri Múzeum