Idén áprilisban meghódította a mozikat, december 15-től pedig az HBO Max kínálatában is látható lesz a számos nemzetközi filmfesztiválon díjazott Az első kettő című magyar romantikus film, amelyben a rég látott színésznő, Drahota Andrea is játszik.

Az amerikai lány és a magyar fiú távkapcsolatáról, annak jó és rossz oldalairól szóló alkotás több filmfesztiválon is versenyzett: elnyerte a legjobb drámai játékfilmnek járó elismerést a párizsi Európai Független Filmfesztiválon (ECU), három díjat kapott az amerikai Myrtle Beach Fesztiválon, különdíjas lett a román Buzz Nemzetközi Fesztiválon, valamint a napokban elnyerte a legjobb játékfilm díját a lengyel Lublini Filmfesztiválon.

Nemcsak a magyar, de a szlovák mozikban is nagy sikere volt. „Erősen személyes filmet készítettem, amit a saját távkapcsolati élményeim ihlettek. Őszintén mesél az idő szorításába került kapcsolat magasságairól, mélységeiről, a szeretet és a veszteség együttes megéléséről. A történet szereplői, helyzetei a valóságból merítkeznek, de egytől-egyig fikciósak” – mondta el korábban a rendező-forgatókönyvíró, Szövényi-Lux Balázs, akivel Pénteki kultúrrandi rovatunkban készítettünk interjút.

„A prototipikus szerelmi történetek esküvővel és ’boldogan éltek, amíg meg nem halnak’-kal végződnek. Szövényi-Lux Balázs Az első kettő című filmje házassággal – legalábbis egy kísérlettel – indul, de közel sem happy enddel végződik. És éppen ettől olyan hiteles. Na meg az apró hibáktól” – írtuk a filmről szóló kritikánkban, amely itt olvasható.

A többségében angol nyelven készült, magyar feliratos Az első kettő főszerepeiben Hannah Saxbyt és Bergendi Barnabást láthatjuk, de fontos szerepet kapott a filmben Nyakó Júlia, Drahota Andrea és Schmidt Sára is.

A film az Umbrella és a Cinesuper együttműködésével jött létre, producerei Farkas Ádám, Felszeghy Ádám, Mártonffy Zoltán, Nagy László és Szövényi-Lux Balázs. Operatőre Vass Gergely, a vágó Kovács Dávid és Szövényi-Lux Balázs volt, míg a látvány Bobor Ágnes és Barta Borbála munkáját dicséri.

A képen jelenet Az első kettő című filmből. Forrás: Vertigo Média