Öt remek finalista – köztük Erdős Dénes, Mohos Zsófia, Palágyi Barbara, Szász-Bányász Anna – közül választotta a díjra a zsűri Szajki Bálintot.

Szajki Bálint Egeszsegben es betegsegben.jpg
Szajki Bálint: Egészségben és betegségben (részlet a sorozatból)

Az indoklás szerint a győztes fiatal kora ellenére a fotó számos műfajában alkot egyaránt kimagaslót. A témáiban igazán elmélyül, láthatólag a magáénak érzi választott projektjeit, így a néző nemcsak igényes dokumentarista anyagként tekinthet Szajki sorozataira, hanem nagyon is személyes élményt szerez a képein keresztül. Érzékeny és fontos társadalmi témákat mutat be a fotóival. Az öregkori élet nehézségeit és szépségeit, az állatokhoz való szelíd és empatikus viszonyulást vagy akár a szükség teremtette életközösségek titkait feltárva. A sorozatokat alkotó fotói önmagukban is megállják a helyüket, mívesek és értékesek.

A 26 éves Szajki Bálint jelenleg a 24.hu portál fotóriportere. Eredetileg nemzetközi kapcsolatok szakon végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd szabadúszóként dolgozott. A MÚOSZ Fotóriporter-iskoláját 2022-ben végezte el, és már a vizsgaanyagával díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton. A díjai számát azóta csak gyarapítja immár mint az egyik vezető hírportál munkatársa.

Az idei Hemző-díjra a jelölő kurátorok 11 kiváló fiatal tehetséget ajánlottak.

Hárs Kata, Kerekes Emőke, Kocsány Kornél, Pályi Zsófia, Sopronyi Gyula, dr. Szabó Lajos, Szigeti Tamás és a tavalyi nyertes, Melegh Noémi Napsugár mutatták be az általuk támogatott és mentorált fiatal fotográfusokat: Nagy Krisztiánt, Palágyi Barbarát, Erdős Dénest, Ladjánszki Mátét, Szász-Bányász Annát, Tóth Hunort, Varga Dzsenifert, Ács Mártont, Turós Balázst, Szajki Bálintot és Mohos Zsófiát.

Szajki Bálint Kavicsos-tó.jpg
Szajki Bálint: Kavicsos-tó (részlet a sorozatból)

A Hemző Károly Alapítvány Kuratóriumából álló zsűri – Lajos Mari, Hemző özvegye, Salvarani Zsófia, a művész nevelt lánya, valamint Korniss Péter, Bánkuti András és Bácsi Róbert László fotográfusok, illetve az Alapítvány titkára, Szarka Klára a jelöltek közül választotta ki a finalistákat és közülük az idei Hemző Károly-díjast, Szajki Bálintot.

A június 11-i ünnepélyes díjátadón a Capa Központban a győztes, valamint a finalisták munkáit Bácsi Róbert László, Bánkuti András és Korniss Péter méltatják.

A tavalyi nyertes, Melegh Noémi Napsugár jutalomkiállítása, az Így láthatsz meg engemet a díjátadás után a 8F Galériában nyílik meg és egész nyáron át látható lesz.