Kőbánya nevének hallatán nem szecessziós építészeti öröksége jut elsőként eszünkbe, hanem a sörgyár, a lakótelepek, az ipari létesítmények. Pedig Budapest X. kerülete sok, a 20. század hajnalának népszerű építészeti stílusában elkészült épülettel büszkélkedhet.

 

DSC_5953 Kőbányai szecesszió 2024.04.18.BK..JPG
Hölgy utca 32.

Az 1800-as évek végén a rohamléptekben fejlődő világváros, Budapest számára Kőbánya biztosította az itteni szőlőskertek révén a bort, a sertéstelepek adták az ételt, a kőbánya és a téglagyárak biztosították az építőanyagot, míg a sörgyár természetesen a folyékony kenyeret. 1870-ben még csupán 3400 fő lakott itt, a századfordulón már huszonötezren. A megnövekedett lakosságszám új épületeket igényelt. Az 1870-es évek közepétől pusztító filoxérajárvány áldozatává váltak a kőbányai szőlőskertek is, így azok helyén lázas építkezés indulhatott meg.

Lechner Ödönnek, a szecesszió hazai mesterének két kiemelkedő épülete is található Kőbányán: a Szent László-templom és a Vágó Józseffel közösen jegyzett X. kerületi Állami Főgimnázium, jelenleg Szent László Gimnázium.

Szent László-templom Kőbányán MTI.jpg
A Szent László római katolikus plébániatemplom Kőbányán, a Szent László téren. Fotó: Róka László / MTVA Bizományosi

A gyarapodó lakosságszámnak köszönhetően a kőbányai katolikus hívők az 1800-as évek végére kinőtték az apró Conti-kápolnát, új templom építését határozták el, de óriási léptékben gondolkodtak: kétezer fő befogadóképességű templom építésébe vágtak bele. Lechner Ödönnek a pályázatra elsőként beadott tervét annak modernsége miatt nem fogadták el. Ez egy bizánci stílusú, kupolás templom lett volna, amelynek különálló haranglábához árkádok alatt lehetett volna eljutni. Lechner másik tervpályázata már sikeres volt: a Budapest legmagasabb templomtornyával büszkélkedő Szent László-templom szecessziós, magyaros és keleties elemekkel is díszített, de ezektől a jegyektől függetlenül a templom leginkább neogótikus megjelenésű.

DSC_5929 Kőbányai szecesszió 2024.04.18.BK..JPG
Részlet a kőbányai Szent László-plébániatemplomról

Lechner keze nyomát leginkább a templom külső megjelenésében láthatjuk viszont, mert a belső térkialakítást – a gyülekezet szerint Lechner túlságosan lassú munkája miatt – egy másik mesterre, Tandor Ottóra bízták. Az 1899-ben átadott, téglasávos, színes Zsolnay-cseréppel fedett, faragott kőcsipkés istenháza Lechner egyik legjelentősebb alkotása, amelyen visszaköszönnek a mester legszebb szecessziós mintái is.

Szent László Gimnázium.jpg
Szent László Gimnázium, korábban X. kerületi Állami Főgimnázium. Fotó: Antal Dániel / Kultúra.hu

Lechner másik Kőbányához kapcsolódó alkotása tanítványával, Vágó József építésszel közös munkában készült el. Vágó nagyon tisztelte a magyar építészet megújítóját, a terveken a mester nevét szerepeltette, ezért nehéz nyomon követni, hogy hogyan osztották meg a tervezői munkafolyamatokat. Az iskola bejáratánál, a kapu melletti domborművön is csupán Lechner Ödön monogramja szerepel, Vágóé nem. Az épület már inkább a késő szecesszió stílusában készült, motívumvilága inkább Vágó József elképzeléseit tükrözi. Az Állami Főgimnázium modern épülete 1915-ben fogadta először a diákokat a tágas előterében, az ovális dísztermében és az udvarra néző tantermeiben.

Kőbányán találhatjuk Budapest egyik legszebb zsinagógáját is. Építésze az a Schöntheil Richárd volt, akinek Kőbánya szecessziós arculatát köszönhetjük. Schöntheil 1874-ben született Csókán, 1896-ban szerezte meg építészdiplomáját a Műegyetemen. 1908-ban alapította meg a Schöntheil és Társai, Kőbányai Egyesült Építőiparosok elnevezésű irodáját. Sajnos Schöntheil működéséről nagyon kevés információ maradt fenn, szerencsére épületei egy részére, mintegy cégérként felkerült a neve: a cikkben bemutatott házak jó részén olvasható a mai napig.

DSC_5950 Kőbányai szecesszió 2024.04.18.BK..JPG
Schöntheil Richárd táblája

A már említett zsinagóga 1910-ben épült fel a Cserkesz utcában, jórészt adományokból. A bizánci és szecessziós stílusjegyekkel gazdagon díszített épület mozgalmas tér- és felületkialakítású, mégis harmonikus megjelenésű.

A rusztikus kőburkolat és a meszelt falak váltakozása, a magyaros díszítésű Zsolnay-kupolák, az óriási színes üvegablakai teljesen egyedi megjelenésűvé varázsolják ezt a gyönyörű épületet.

DSC_5960 Kőbányai szecesszió 2024.04.18.BK..JPG
Mindenki Temploma, korábban Kőbányai Zsinagóga

A II. világháború után évtizedekig raktárként használták, majd a Magyar Pünkösdi Egyház gyülekezete szerezte meg, felújították a teljes épületegyüttest, és szerencsére megőrizték az eredeti berendezés megmaradt elemeit. A panelépületek árnyékában igazi építészeti kincs bújik meg Kőbánya szívében.

DSC_6208 Kőbányai szecesszió 2024.04.18.BK..JPG
Martinovics tér 4/A

Schöntheil építészirodáját és műtermét is ide, Kőbányára álmodta meg: a Martinovics tér 4/A (korábban Gergely utca) szám alatt található ez az ötemeletes épület. Az építész a negyedik és az ötödik emeleten alakította ki műtermét is magába foglaló lakását, a lakáson belüli lépcsőn lehetett az emeletek között mozogni. Budapest mértani középpontjában található az épület, amely kimagasodik szomszédjai közül. A nyitott és zárt erkélyek váltakozásával tette mozgalmassá a homlokzatot, így nem érezzük túlságosan robusztusnak. Az ötödik emeleten még egy tetőteraszt is kialakított az építész, természetesen a maga számára.

DSC_6209 Kőbányai szecesszió 2024.04.18.BK..JPG
Martinovics tér 4/A

A lépcsőház és a kapu virágmintás kovácsoltvas korlátjai és a folyosók gyönyörű piros színű Zsolnay csempéi máig megcsodálhatók.

DSC_6200 Kőbányai szecesszió 2024.04.18.BK..JPG
Állomás utca 4.

Az Állomás utcában két Schöntheil által tervezett szecessziós lakóház is található. A 4-es házszám alatt Fried Jeromiás villája található, elegáns homlokzatán faragott kőcsipkékkel.

DSC_6203 Kőbányai szecesszió 2024.04.18.BK..JPG
Állomás utca 18.

A 18-as házszámú épület a Magyar Mezőgazdák Szervezetének igazgatója, Csáky Ferenc számára épült. A házon több remek kőszobor található, ezek Marchenke Vilmos épületszobrász alkotásai, aki többek között az Operaház és a bazilika építkezésén is dolgozott.

DSC_5949 Kőbányai szecesszió 2024.04.18.BK..JPG
Hölgy utca 32.

Az Állomás utcáról nyíló Hölgy utcában Vitézy György sertés-nagykereskedő számára 1905-ben építette át Schöntheil szecessziós stílusúra a házát. Az épületet nemrég felújították, a színes kerámiadíszek, virágfüzérek, csempék szerencsére továbbra is ékesítik a házat.

DSC_6194 Kőbányai szecesszió 2024.04.18.BK..JPG
Hölgy utca 16.

Ugyancsak a Hölgy utcában található Lőwy Károly gabonakereskedő háza. Az épületen a szecessziós díszítőmotívumok mellett Szent István és Gizella királyné koronás arcát rejtő domborművek és a sertéskereskedelemre utaló, ugyancsak domborművekbe álmodott életképek is láthatók.

DSC_6192 Kőbányai szecesszió 2024.04.18.BK..JPG
Hölgy utca 18.

A kőbányai Óhegyen épült családi házas övezetben is találhatunk Schöntheil Richárd által tervezett épületeket, a homlokzatokon a szecesszió különböző válfajainak motívumkincse köszön vissza: magyaros virágminták és a bécsi szecessziót idéző geometrikus mintasorok is találhatók a Petrőczy és Márga utcák lakóházain.

DSC_6212 Kőbányai szecesszió 2024.04.18.BK..JPG
A Petrőczy utca egyik háza

A kőbányai art nouveau sétát egy késő szecessziós stílusú templommal zárjuk.

DSC_5977 Kőbányai szecesszió 2024.04.18.BK..JPG
Mindenkor Segítő Szűz Mária-plébániatemplom

Árkay Aladár tervezte a kőbányai Óhegyen álló Mindenkor Segítő Szűz Mária-plébániatemplomot, amely lengyel nemzetiségi templomként is ismert. A kőbányai lengyelek – közel tízezren lehettek – először a kicsi Conti-kápolnát használták, míg el nem készült az Árkay tervezte új templom. Az egyszerű megjelenésű istenháza 1926-ra készült el, a nemzeti romantika stílusa keveredik rajta a szecesszióval. Az épület belső terét Malczyk Károly lengyel festőművész szekkói díszítik, amelyek stílusukban szintén a szecessziót idézik.

Fotók: Budai Kriszta / Kultúra.hu

Források:
Kovács Dániel: Szecessziós Budapest, Kedves László Könyvműhelye, 2021
Gerle János: Századforduló, Városháza Kiadó, 1992
Zubreczki Dávid: Templomséták Budapesten, Kedves László Könyvműhelye, 2020
https://lasdbudapestet.blogspot.com/2013/10/martinovics-ter-4a.html
https://10ker.blog.hu/2010/03/05/5_1056
https://24.hu/kultura/2018/07/21/kobanya-szecesszio-epitesz-schontheil-richard-zsinagoga-villa/