Július 30. és augusztus 20. között a Centrál Színház két, Puskás Tamás rendezte Molnár Ferenc-darabbal várja a közönséget a Szigligeti Várudvarba. Július 30-tól augusztus 4-ig esténként a Delila, augusztus 13. és 20. között pedig a szerző talán leghíresebb, de biztosan legszemélyesebb darabja, a Játék a kastélyban lesz műsoron.

Részlet a Delila című előadásból. Fotó: Horváth Judit
Részlet a Delila című előadásból. Fotó: Horváth Judit

Július 30-ától augusztus 4-ig esténként, kilenc órától a Centrál Színház Delila című előadása lesz műsoron a Szigligeti Várudvar színpadán. Minden sikeres férfi mögött egy nő áll, a nő mögött pedig a férfi felesége. Igaz ez Virág úrra is, a vidéki csárda tulajdonosára, aki – miután nagy összeget nyert a lottón – felkelti Ilonka, a cukrászlány érdeklődését. Így felesége, a bájos Marianne a démoni Delilához hasonlóan kénytelen bevetni a női rafinéria teljes arzenálját, hogy megmentse házasságát.

A Delila Molnár Ferenc háború előtti utolsó vígszínházi bemutatója volt. Akkor Mariannét Molnár harmadik felesége, a nála 24 évvel fiatalabb Darvas Lili alakította, ma a kifinomult játékú Balsai Móni; akkor Virág urat Somlay Artúr, ma a sokoldalú Stohl András; a csábító pincérlány Muráti Lili volt, ma Trokán Nóra játssza. A csapos szerepében Mály Gerő tette szállóigévé a „bocsánat, hogy a csapos beleszól” mondatot, ma Magyar Attila remekel a szerepben. A mamlasz vőlegényt, akit ma Ódor Kristóf formál meg, akkor kezdő színészként Básti Lajos alakította. Az előadás a következő évadban már nem lesz a Centrál műsorán, úgyhogy érdemes még Szigligeten, a hat előadás egyikén elcsípni.

Augusztus 13. és 20. között Szigligeten lesz látható Molnár Ferenc egyik leghíresebb, de biztosan legsikeresebb darabja, a Játék a kastélyban Alföldi Róbert, László Zsolt, Balla Eszter, Puskás Samu és Schmied Zoltán főszereplésével. Mit tehet egy színműíró, ha fiatal zeneszerző barátjával együtt in flagranti kapja annak menyasszonyát? A bizonyossal kell szembeszállnia, és a fikcióhoz kell alakítania a valóságot. Komoly kihívás ez Turai úrnak, a híres drámaírónak is, aki bravúros megoldással és sziporkázó humorral menti meg a fiatalok jegyességét.

„Molnár Ferenc színházi pályája csúcsán, 48 évesen, már világhírű szerzőként írta ezt a darabot (...) Arról mesél, hogy a színház ugyan nem tudja megváltoztatni az életünket, de képes elhitetni velünk egy szebb valóságot” – vallja az előadás rendezője, Puskás Tamás. Aki a szigligeti előadásokra vált jegyet, még a budapesti bemutató előtt tekintheti meg az előadást.

További információ itt.