A Tavaszi ébredés című időszaki kiállítást Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg szerdán, a Nógrád vármegyei Szécsényben, a Forgách–Lipthay Kastélymúzeumban.

Tavaszi ébredés című kiállítás Szécsényben MTI.jpg
A Tavaszi ébredés című időszaki kiállítás részlete a Nógrád vármegyei Szécsényben, a Forgách–Lipthay Kastélymúzeumban. Fotó: Komka Péter / MTI

A kiállítás anyagában szereplő festmények a tavaszt, az újjászületést, a természet ébredését tükrözik – mondta Vincze Máté, és beszámolt arról, hogy a megnyitó előtt egy almafát ültettek el a múzeumkertben. Hozzátette: az intézmény megújult, olyan közösségi térré vált, amely identitást ad a helyieknek.

Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese köszöntőjében kiemelte, hogy a tárlat a szécsényi múzeum és a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum együttműködésében jött létre, a kiállított tárgyak a két intézményből származnak. Shah Gabriella kurátor, a Dornyay Béla Múzeum igazgatójának ismertetése szerint a kiállítás középpontjában Szinyei Merse Pál Virágzó almafák című festménye áll, amely korábban Mikszáth Kálmán horpácsi kúriáját díszítette. A témához kapcsolódóan, a központi mű köré a salgótarjáni Mihályfi Ernő-gyűjteményből válogattak neves festőművészek korai alkotásaiból, így többek között Kmetty János, Rippl-Rónai József vagy Gulácsy Lajos tájképei láthatók a kastély dísztermében.

A harminc műtárgyból álló Tavaszi ébredés című kiállítás az év végéig látogatható a Forgách–Lipthay Kastélymúzeumban, de egyes festményeket az évszakoknak megfelelően kicserélnek majd.