Az ország minden táján különleges családi programokkal várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén. Válogatásunkban az ország minden tájáról ajánlunk izgalmas időtöltést.

A fertődi Esterházy-kastélyban húsvéthétfőn a Pál-majorban és a kastély gyermekfoglalkoztatójában felpezsdül az élet, nyuszikeresés és kézműves műhely várja az érdeklődőket 14 és 17 óra között.

A Vasi Skanzenben húsvéthétfőn kötetlen beszélgetés lesz a húsvéti ünnepkörről, az országban népszerű, de tájegységenként változó húsvéti ételekről, a böjt szerepéről, a hímes tojás díszítéseinek jelentéséről. Rendeznek tojás- és mézeskalács-díszítő workshopot, a gyerekeket bábelőadás és szabadtéri akadályverseny várja, fellép az Ungaresca Senior Tánccsoport és a Boglya Népzenei Együttes, bemutatkozik a Magor Íjász Hagyományőrző Egyesület. Kinyílik a fazekas- és a kovácsműhely, a Kispajtában pedig megtekinthető a Helyi hímesek című tojáskiállítás.

Siófok Fő terén április 7. és 10. között színes családi és gyerekprogramokkal, borterasszal, vásárral vár a Húsvéti Nyuladalom. A zenei kínálatban olyan előadók szerepelnek, mint Kozma Orsi és Zenekara, Rácz Gergő, valamint a Kiscsillag zenekar. A gyerekeket tojásvadászat, koncertek, bűvészműsor és a nyuszi várja.

Tojásfestő, -díszítő és -patkoló bemutatókkal, folklórműsorokkal, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket a Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum húsvétváró programsorozatában április 2. és 10. között.


642e80a338832847429a9efc.jpg
A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum. Fotó: Ruprech Judit / MTI

Palócföld legismertebb úticéljai, Hollókő, Mátraverebély-Szentkút és Ipolytarnóc húsvéti fesztivállal, lelkigyakorlattal és tojáskeresési kihívással várja a látogatókat. A mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre lelkigyakorlatot is szerveznek. A szertartásokba való bekapcsolódást az egyik ferences szerzetes kommentárja segíti. A négynapos húsvéti ünnepen az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület szervezésében a gyerekek tojáskeresési kihíváson vehetnek részt, szombaton a miocén erdő vízi élővilágát lehet megismerni. Vasárnap a Lombkorona Kávézó-Étterem cápás tavacskája mellett az ősóceánról, az egykori tengerelöntésekről, a Pannon-tóról és a Kárpát-medencei vizekről lesz szó, húsvéthétfőn miocén túrán vehetnek részt az érdeklődők. A négynapos Hollókői Húsvéti Fesztiválon folklórprogram, palóc gasztronómia, vödrös locsolkodás, Kerekes Band- és Parno Graszt-koncert, valamint gyermekprogramok lesznek.

Változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban is húsvétkor: „rügyfakasztó vasárnap” madármegfigyelési napot rendeznek, „vízbevető hétfőn” pedig a húsvéti hagyományokkal ismerkedhetnek a vendégek.

Tavasz, tavasz, gyenge tavasz… címmel igazi tavaszi zsongásra, színes programkavalkádra számíthatnak az érdeklődők húsvét másnapján a Kecskeméti Katona József Múzeum Népi Iparművészeti Gyűjteményében. Hímestojás-kiállítás, családi kincskeresés, hagyományos húsvéti locsolkodás bemutatása, népzenei koncert és táncház a Juhász zenekarral és a Kecskemét Táncegyüttes közreműködésével, valamint különleges ízkavalkád, népi fajátékok, kosaras körhinta várja a látogatókat.

Színes programkavalkáddal vár húsvétvasárnap és -hétfőn a szentendrei Skanzen. Tavaszváró mulatsággal, hímes tojással, vödrös locsolkodással kelnek életre a régi falusi ünnepek.

Húsvéthétfőn családi programmal várja a látogatókat Európa legnagyobb interaktív vasúti parkja, a fővárosi Vasúttörténeti Park is. Bábelőadás, ahol hagyományőrző tavaszköszöntő műsorral, a magyar népszokásokat bemutató interaktív, élőzenés előadással, arcfestéssel, kézműveskedéssel és állatsimogatóval készülnek.


642e82b020404427299efe76.jpg
Húsvét a Fővárosi Állat- és Növénykert Parasztudvarában. Fotó: Kovács Attila / MTI

Nagypéntektől húsvéthétfőig sokféle programmal, többek között látványetetésekkel, állattréningekkel és -bemutatókkal, családi tojásvadászattal és kreatív kézműveskedéssel várja a közönséget a Fővárosi Állat- és Növénykert. A Varázshegyben kreatív kézműveskedésben próbálhatják ki ügyességüket a gyerekek, de lesz családi tojásvadászat is, amely a főbejáratnál lévő információs pavilontól indul. Ugyancsak a főbejáratnál közös fotót is lehet készíteni a Nyuszival és a Tavasztündérrel. Naponta 23 különféle bemutatót, tréninget és látványetetést is tartanak. Lesz állati helyszínelés, denevéretetés, oroszlánfóka-tréning, pingvinetetés, elefánttréning, bemutató az Állatkert vadállatmentő munkájáról, valamint kea-látványetetés. Meg lehet majd nézni a pingvinek, a sörényes hangyászok, a gorillák és a ragadozók etetését is, a Cápasuliban pedig a gondozók könnyűbúvár felszerelésben merülnek le a cápák közé. Az Állatkertben külön figyelmet szentelnek a felelős állattartásnak is, ebben a témában mind a négy napon több előadást is tartanak.

Hagyományosan hatalmas táncházzal, remek zenekarokkal várja a közönséget a Fonó a húsvéthétfői locsolóbálon. A táncházi eseményen olyan vendégek húzzák majd a talpalávalót, mint Kodoba Florin és a legendás Magyarpalatkai Banda, valamint a Fanfara Complexa.

Fotó: Húsvéti dekoráció Hajdúszoboszlón. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI