Az évek óta népszerű Hadik Irodalmi Brunch gasztro- és kulturális beszélgetéssorozat Ott Anna szerkesztésében. A kortárs irodalmi és művészeti élet szereplői mutatják be új köteteiket, és reflektálnak az étkezéssel kapcsolatos trendekre, hagyományokra. A szeptemberi Brunch során Polcz Alaine-re emlékeztek Ablonczy Annával és Szécsi Noémivel, októberben pedig Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató lesz a vendég.

Határok címmel Valuska László vezet beszélgetést és vitasorozatot minden hónapban, a Könyves Magazinnal együttműködésben. A kultúra legizgalmasabb területein kalandozik vendégeivel, írókat, filmeseket, színházi embereket ültet egy asztalhoz. Test- és énhatárokról, valóság és fikció összefüggéseiről beszélgetnek.  Első alkalommal Tompa Andrea és Reisz Gábor volt a vendég.

A „maguk módján” boldog családok, el nem beszélt történetek, alkotás és olvasás – ezek Orvos-Tóth Noémi pszichológus új beszélgetéssorozatának témái. Az íróvendégek abban segítenek, hogy „irodalmi szemüvegen át”, új nézőpontból tekinthessünk saját történeteinkre.

Az edukációt helyezik középpontba a Hadik irodalmi kvízzel és a kávéházi Irodalomóráikkal, amelyekre középiskolai osztályok látogathatnak el abból a célból, hogy az egykori nyugatos írók törzshelyén tanulhassanak a kávéházi kultúráról.

Karinthyról, aki a Hadik leghíresebb vendége volt, kevesen tudják, hogy reklámszövegeket is írt, elsősorban kedvenc fogásairól. Erre reflektálva havonta jelentkező programot indít a kávéház a Fiatal Írók Szövetségével és Jókuti András gasztroblogerrel. A FISZ fiatal írói havonta prózát írnak egy-egy klasszikus ételünkről, miközben Jókuti András, a Világevő gasztroblog létrehozója a Hadik aranykoráról, a fenntartható, szerethető ételkészítési trendekről és egyéb, a gasztrokultúrát érintő kérdésekről beszélget vendégeivel, az érdeklődők pedig a Hadik séfjének köszönhetően szó szerint bele is kóstolhatnak a kultúrába.

A Szatyor Bárban az összművészeti, progresszív jelleg domináns, az ottani programok erre reflektálnak. Az őszi-téli időszakban Éjjeli színházzal jelentkeznek. Az előadás-sorozat különlegessége, hogy bizonyos elemei az utcán játszódnak, az előadás díszletét és közegét így az utcai forgalom teremti meg. Az sorozat minden alkalmán más-más tematikus csomópont köré szerveződnek a történetek, mint például a budapesti kávéházi kultúra, az egykori törzsvendégek anekdotái vagy a nők szerepe a kávéházi életben.

A Hadik Házban kiállítások is lesznek: bemutatkoznak Csongrádi János vázlatrajzai, Brunszkó László illusztrátor klasszikus sarkvidéki felfedezők, kalandorok útleírásaihoz készült illusztrációi, valamint Rózsahegyi György karikatúrái.

Részletes program itt.

Fotó: MTI/Cseke Csilla