Keddtől új kiállítással és történelmi sétával várják a látogatókat a Budavári Palotanegyedben.

A már jól ismert
programok mellett új látnivalókkal is találkozhatnak az érdeklődők.

A Hauszmann-sztori címmel egy teljesen új, ingyenes kiállítás
mutatja be a Budavári Palotanegyed újjászületését, a Budai Várséták kínálata
pedig egy látványos föld alatti élménysétával kiegészülve indul újra. A
programok az érvényes járványügyi szabályozásoknak megfelelően látogathatók.

A Hauszmann-sztori című kiállítás keddtől a Budavári Palota A épületében látogatható ingyenesen.

Multimédiás technológiával, a régmúlt felelevenítésével ismerhető meg a városrész fénykora, amikor a dualizmus időszakában Hauszmann Alajos építész újraálmodta a királyi palotát és környezetét. A fénykor mellett feltárulnak a világháborús pusztítások és az azt követő időszak tudatos rombolásai is. A tárlat a budai Vár mostani újjászületését, a Nemzeti Hauszmann Program keretében történő fejlesztéseket is bemutatja.

Május első hetében indulnak újra a vezetett séták is, amelyeken a résztvevők a budai Vár történetét és titkait ismerhetik meg. A Budai Vársétákon különlegesség a Hájim öröksége című új élményséta, amely a Várhegy zegzugos pincerendszerébe kalauzolja a látogatókat, képeken, hangokon és illatokon keresztül idézi meg a középkorban virágzó zsidónegyed életét. A sétán megtekinthető Magyarország legrégebbi fennmaradt zsidó rituális fürdője. A vezetett sétákra a budaivarsetak.jegy.hu oldalon lehet jegyet foglalni.

Május első hetétől ismét felkereshető a Várkert Bazárban az Új világ született című történelmi kiállítás. (A tárlatról itt számoltunk be.) A Terror Háza Múzeum tárlata új szempontok alapján, élményszerűen mutatja be az első világháborút és a nyomában felfordult társadalmakat, két pusztító diktatúra térnyerését a 20. századi Európában.

A Várkert Bazár déli panorámateraszán június végéig a szecesszió plakátművészetével is találkozhatnak a látogatók. Faragó Géza művészi plakátjai közt sétálva lehet csodálni a különleges panorámát.

A programokat,
kiállításokat és vezetett sétákat a hatályos rendelet alapján védettségi és
személyi igazolvány együttes bemutatásával látogathatják a 18 év felettiek. A
18 év alatti hozzátartozók e nélkül is részt vehetnek a programokon, amelyeken
az érvényes járványügyi szabályok betartása kötelező.

A Várkapitányság munkatársai továbbra is maszkot viselnek, a zárt terekben elérhetők lesznek kézfertőtlenítési pontok is a visszatérő közönség nagyobb biztonsága érdekében.

A nyitóképen makett A Hauszmann-sztori kiállításról

Forrás és fotó: Várkapitányság