Öt különleges irodalmi programot ajánlunk olvasóinknak márciusra!

 


model_2339867_960_7203_600x483.png
Fotó: pixabay

1.

Arany-balladák ? Arany-áriák

március 2., 19:00

Szentendre

 

A Szentendrei Tavaszi Fesztivál idén az Arany-emlékév keretében zajlik, nagy költőnkre fókuszálva ? tudtuk meg Vasvári Csabától, aki a Szentendrei Teátrum igazgatójaként február 21-én mutatta be a programsorozatot. A megnyitóműsor március 2-án lesz, 19 órakor a Városháza Díszteremben. Az Arany-balladák ? Arany-áriák című előadásban Fodor Beatrix operaénekes, Györgyi Anna színművész, Palerdi András operaénekes, Vasvári Csaba színművész és Mazalin Wanda zongoraművész lép fel. Az Arany János balladáiból és az operairodalom áriáinak legjavából összeállított esten a színművé­szek és az énekművészek által tolmácsolt balladák és áriák felelnek egymásnak, így a két eltérőnek tűnő műfaj meg­lepő hasonlóságainak lehetünk tanúi. A balladákban sűrűsödő drámaiság a zene által tovább erősödik. Az előadásban a balladák mellett Dvořak-, Gounod-, Mozart-, Puccini-, Rossini- és Verdi-áriák csendülnek fel. A program az Arany János-emlékév Emlékbizottságának támogatásával valósul meg.

2.

Tavaszi PagonyFeszt

március 3., 10:00

Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM)

 


Egy igazán különleges, évindító, tavaszváró PagonyFeszttel: színházi előadásokkal, zenével, interaktív játékokkal és sok-sok meglepetéssel vár mindenkit a Pagony Kiadó március 3-án. Sok könyvük mutatkozik be ezen a napon: a Budapest Bábszínház elhozza Pipp és Polli kalandjait, lesz Ringató, diavetítés egész nap a Diafilmgyártó jóvoltából, valamint zenés, boszorkányosan jó felolvasószínház. Mesés játékkal újra bemutatkozik Berg Judit 10 éves Cipelő cicák sorozata. Az állatrajongók sem maradnak program nélkül: egy mesés állatbemutatón megtudhatjátok, mit kell tenni, ha vadon élő állatot mentenétek, ráadásul bolygóközi kalandokkal is megismerkedhettek egy színházi játékban.

3.

Irodalmi zarándoklatok / VILÁG / LÁTÁS / IRODALOM

Szűcs Péter és Kepes András estje

március 8., 19:00

Hadik Irodalmi Szalon


A Hadikban január végén nyílt meg Szűcs Péter újságíró, a Petersplanet.travel blog alapítójának kiállítása, mely izgalmas világokba enged betekintést: Kuba, Kolumbia, Ecuador ? Dél-Amerika lelke mutatkozik meg fotóin. Szűcs Péter újságíró elindította blogját, hogy a világot bejárva megmutassa annak szépségeit, rejtelmeit, sok meghitt, elzárt és nagyon szerethető világot. Sokszor irodalmi zarándoklatokra megy, felkeresi Ady Endre vagy épp kedvenc írója, Gabriel García Márquez világát.

Kepes András számára az utazás, az idegen világok megismerése gyermekkorától élete része ? Bejrútban, Buenos Airesben és később Amerikában is élt. Tapasztalatait legutóbbi, Világkép című könyvében is megfogalmazta, és eképp ír: ?Úgy éreztem, nekem is újra végig kell gondolnom mindazt, amit eddig életről és halálról, szeretetről és gyűlöletről, szerelemről és családról, hitről és rítusokról képzeltem. De még a hétköznapokról: evésről, ivásról, öltözködésről, lakókörnyezetünkről is.?

A március 8-ai esten, amely egyben a kiállítás FINISSZÁZSA is, a két utazó: Szűcs Péter és Kepes András beszélget megismert világokról, otthonról, irodalmi zarándoklatokról. Szűcs Péter épp akkor érkezik majd haza Argentínából, így mindenkinél előbb láthatjuk majd friss fotóit és hallhatjuk beszámolóját.

Háziasszony: Juhász Anna
Belépő: 1000 forint
Regisztráció: anna.irodalmiszalon@gmail.com

4.

Séta Petőfi nyomában, a mai Belvárosban

március 24., 10:00

Indulás: a Deák téri evangélikus templomtól

 

?A séta alkalmával végigjárjuk azokat a helyeket, ahol a gyermek Petőfi tanult; a fővárosi lapokat, ahol a fiatalember verseit próbálta elhelyezni, majd szerkesztőként dolgozott; az ifjú férj lakhelyét, ahol később feleségével és kisfiával együtt élt. Nem feledkezünk meg az 1848-as forradalom színhelyeiről sem? ? olvashatjuk a PIM oldalán.

A sétát vezeti: Ratzky Rita irodalomtörténész

A séta időtartama: min. 1,5 óra

5.

Kosztolányi-nap

március 27., 10:00?20:00

Petőfi Irodalmi Múzeum

 

10?17 óra: Kosztolányi 2.0

Kosztolányi-adatbázis és digitális kritikai kiadás

 


dezso_kosztolanyi.jpg
Fotó: Wikipédia

Sajtótájékoztató és konferencia a PIM ? Digiphil és a Kosztolányi-kutatócsoport közös szervezésében

 

18 óra: Hangmaskara ? zenés születésnapi est Kosztolányi tiszteletére.

?Kosztolányi műveiben fontos szerepet kapnak a vissza-visszatérő zenei motívumok. Az Aranysárkány Hildája Schumannt játszik, mindig Schumannt, a városerdőben tűzoltóbanda muzsikál, a Zöldfa kocsmában legények mulatnak, mialatt Novákot elverik. Édes Anna egyszer csak énekelni kezd, Patikárius János one stepet játszik és Wagnert hallgat, Pacsirta elutazása után Vajkayék hosszú idő után először mennek színházba, ahol a Gésák című énekes játékot nézik meg. Komolyzene, jazz és magyarnóta? ? írják a PIM oldalán.

 

Az esten bemutatják a zenei betétek szoros összefüggéseit Kosztolányi szövegeivel, és megpróbálnak elszakadni azoktól a kliséktől, melyek az egyes zenei stílusokkal kapcsolatban bennünk, és a szövegekben élnek.

 

Közreműködik a Nagy János Trió (Nagy János, zongora ? Frankie Látó, hegedű ? Joubert Flóra, dob) és Agócs Márton népzenész, Gereben Zita jazzénekes, Puja Andrea operaénekes

 

Beszélgetőtársak: J. Győri László műfordító, zenekritikus és Veres András irodalomtörténész

 

Moderál: Parádi Andrea irodalomtörténész, muzeológus

 

Összeállította: Wéber Anikó