fbpx

Út(on) a kultúrák földjén

30254Szarka József régészeti és műtárgyvédelmi osztályvezető felidézte, hogy a régészeti terepbejárások még 1999-ben kezdődtek, és az elmúlt 15 évben hatvanhat lelőhelyen csaknem kilencszázezer négyzetmétert tártak fel.

Az Úton a kultúrák földjén című tárlaton az érdeklődők csaknem száz régészeti lelettel ismerkedhetnek meg az őskortól a késő középkorig tartó időszakból. A különleges tárgyak között vannak ezüstből és bronzból készült ékszerek, övveretek, szerszámok, csonteszközök és kerámiák is.

A kiállításon rovásírásos íjcsontlemezeket is bemutatnak az avar korból, valamint egy óriási méretű kelta kori urnát és egy kora bronzkori hamvasztásos sír tárgyait is láthatják az érdeklődők. Az utóbbi, több mint négyezer éves lelet azért is különleges, mert az elhunyt hamvait nem az urnában helyezték el, hanem a sírban található edény elé, a gödör közepébe szórták.

A kiállítást egy régészeti konferencia előzte meg, ahol bemutatták a szakemberek kutatási eredményeit. Az itt elhangzott beszámolókat, illetve az elmúlt tizenöt év munkáját egy kötetben foglalják majd össze, amely az év végén jelenik meg.

Az Úton a kultúrák földjén című kiállítás április 3-ig látható a Móra Ferenc Múzeum közösségi terében.

Móra Ferenc Múzeum

Móra Ferenc Múzeum Szeged szívében, a Tisza-part és a Belvárosi híd találkozásánál fekszik, patinás épülete a városkép meghatározó része. Az intézmény a régió kiemelkedő kulturális központja. Állandó és folyamatosan megújuló időszaki kiállításai mellett komoly régészeti, néprajzi, irodalomtörténeti, történettudományi, természettudományi és numizmatikai kutatómunka folyik a Kultúrpalota falai között.

Számtalan programot kínál a múzeum az érdeklődőknek.

További információk: http://moramuzeum.hu/

4484111121051212_szeged_mora_ferenc_muzeum_kozmuvelodesi_palota-1

 

(MTI)

A rovat további cikkei