Június 28-án utolsó megállójához érkezett a Petőfi-busz a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum által indított utazó tárlat négyszáz helyszínt keresett fel, összesen kilencvenezer látogatót fogadott, és 65 olyan településen járt, ahol Petőfi is megfordult élete során.

A Petőfi Sándor életművét új megközelítésben bemutató tematikus múzeumbusz 2022. augusztus 30-án indult útjára a Magyar Nemzeti Múzeum kertjéből, és most itt várja utolsó látogatóit is e hét végén, június 28-án, 29-én és 30-án, péntektől vasárnapig 10–18 óra között. A kiállítás kurátorai Molnár Eszter muzeológus és Sóki Diána múzeumpedagógus voltak.

„Hogy ne csak azok tanulmányozhassák, élvezhessék a költőóriás gazdag életútját, akik a Petőfi Irodalmi Múzeumba ellátogatnak, hanem azok is, akik valamilyen okból nem tudnak eljutni oda. Ezért a Petőfi-busz a következő másfél évben minimum kétszáz településre fog elmenni” – foglalta össze a kezdeményezés lényegi törekvését Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az utazó kiállítást megnyitó sajtótájékoztatón 2022 nyarán. Ekkor tartott tárlatvezetésén Sóki Diána a következőket mondta a koncepcióról: „A kiállítás nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás.”

A vándorkiállítás nevét adó mottó („Átröpűlök hosszában hazámon”) a Dalaim című Petőfi-vers részlete, amely nemcsak a szerző utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a projekt nem mindennapi jellegére is. A tárlat a dinamizmusáról ismert alkotó karakterét és életművének kiemelkedő darabjait élményszerűen mutatta be tíz emblematikus műtárgy fókuszba állításával. A buszba belépve képeken és szövegeken keresztül a már beérkezett költővel találkozhatott a látogató, Petőfi utazásain keresztül felidézve az életút egyes állomásait. A kurátorok a tervezéskor nemcsak a tárlatot majd megtekintő diákok különböző tudásszintjét vették figyelembe, de a felnőtt látogatókra gondolva igyekeztek valós irodalmi mélységet csempészni a buszban megtekinthető anyagba.

A busz bemutatkozásának első helyszíne Petőfi szülőhelyén, Kiskőrösön, a Nemzeti Tanévnyitón, egyben a Petőfi 200 emlékév nyitóeseményén volt 2022. augusztus 31-én. Innét indult útjára, és bejárta a Kárpát-medencét először a Petőfi Sándor-emlékév, majd a Petőfi Kulturális Program keretében: 547 napon át üzemelt, és közel 24 ezer kilométert tett meg működésének 22 hónapja alatt. 

A Petőfi-busz leghosszabb útja Erdélyben volt, ahol 2023. május 27-től július 2-ig tartózkodott: 38 napon keresztül összesen 29 településen járt, és 5700 látogatót fogadott. Egy helyszínen leghosszabban a zánkai Erzsébet-táborban időzött a busz – két alkalommal összesen 28 napot töltött a Balaton melletti táborban. Kiemelendő továbbá a századik állomás, Nagykőrös: itt fogadta a busz harmincezredik látogatóját. Végigturnézta a nagy fesztiválhelyszíneket is, amelynek legsikeresebb állomása 2023-ban a Művészetek Völgye volt.

A busz búcsúztató eseményén Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára is kiemelte, hogy számos alkalommal találkozott a busszal, és mindig azt látta, hogy tele van érdeklődőkkel. Szerinte Petőfi Sándor olyan, mint egy rocksztár, szinte minden településen van róla utca elnevezve, életében is rengeteg helyen járt, így stílszerű, hogy egy Kárpát-medencét bejáró busz emlékezzen meg róla.

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke
Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke

Erre hívta fel a figyelmet Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke is, aki a Petőfi-bicentenárium kapcsán mintegy 150 megnyitó beszédet mondott. Szerinte a Petőfi-busz, a vándorkiállítások, a különböző múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint a Magyar Géniusz program is azt mutatják, hogy érdemes a falakon kívül vinni a tudást, ellensúlyozandó azt is, hogy hazánk még mindig nagyon Budapest-központú. Köszönetet mondott a Petőfi Irodalmi Múzeum kollégáinak, akik elvitték Petőfi szellemiségét az egész Kárpát-medencébe. A busz búcsúztatója kapcsán azt is bejelentette, hogy 2024. július 1-jétől a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója Török Petra addigi megbízott főigazgató lesz. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját pedig ugyanettől a dátumtól Zsigmond Gábor tölti be. Rengeteg munkát, vért és verejtéket kívánt nekik.

Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízott főigazgatója
Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízott főigazgatója

Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízott főigazgatója szintén munkatársai megfeszített munkájára hívta fel a figyelmet és mondott nekik köszönetet a közel kétéves helytállásért. Ugyanakkor megemlítette a János vitéz (h)arcai című utazó múzeumpedagógiai foglalkozást is, amely szintén lezárult. Az általános iskolás korosztálynak szóló foglalkozásokon húszezren vettek részt 96 településen. A Petőfi Irodalmi Múzeum a Petőfi-bicentenárium után sem pihen, hiszen 2025. február 18-án Jókai Mór születésének 200. évfordulóján újabb kiállítás nyílik majd.

A Petőfi-emlékévhez további izgalmas projektek is fűződtek, például az ünnepségsorozat hivatalos műsora, a Talpig magyar, amely a reformkor kulisszái mögé nyújtott betekintést. A Rédl Ádám vezette adásokban megelevenedtek a korszak emblematikus figurái, a hallgatók megismerhették a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kaphattak a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Természetesen a Petőfi-busz is szóba került, ez az adás itt érhető el.

A Petőfi-busz a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében június 28-án, 29-én és 30-án, péntektől vasárnapig 10–18 óra között várja még az érdeklődőket.

Fotók: Sorok Péter / Kultúra.hu