fbpx

Vasárnap kezdődik az Echo Nyári Akadémia Fehérvárcsurgón

Július 17. és 24. között egy hét elmélyült és intenzív műhelymunkát kínál a Károlyi-kastélyban a nyári akadémia a zenészeknek, amelybe a közönség is betekinthet.

A nyitókoncerten Mendelssohn trióit szólaltatja meg Fülei Balázs zongoraművész, az akadémia alapító-művészeti vezetője, valamint zenésztársai, Kováts Péter és Varga István, amihez Blaskó Péter Kossuth-díjas színművész fog felolvasni Mendelssohn leveleiből és naplórészleteiből. Népzenei koncertet ad a Fanfara Complexa, jazzkoncertet az Oláh Kálmán Jr. Kvartett. Sor kerül az egyik legragyogóbb fiatal zeneszerző, Virágh András Gábor szerzői estjére is. Elhangzik Messiaen Kvartett az idők végezetére című remekműve Rumy Balázs klarinétművész közreműködésével. A kortárszenei, jazz- és népzenei koncertek után az érdeklődők pódiumbeszélgetésen vehetnek részt a fellépőkkel.

Idén Kínából, Indiából, Amerikából, Dániából és Csehországból is érkeznek résztvevők az akadémiára.

A hetedik alkalommal megrendezendő nyári akadémia egyik fontos alapelve, hogy mindenki játszhasson koncerten. Aki késznek érzi a produkcióját, az a délutáni kávékoncerteken léphet fel, a záróhangversenyen pedig a kurzus minden résztvevője színpadra állhat.

Fülei Balázs elképzelése szerint a koncertek és a hangszeres órák mellett

az együtt töltött idő és az inspiráló beszélgetések adják az Echo Nyári Akadémia lényegét.

A hallgatók és a tanárok is a kastélyban laknak, közösek az étkezések, gyakorolni az épületben szinte bárhol lehet, de gyakran a kastélyparkból is zene szól. Hagyományszámba megy már, hogy minden évben van borkóstoló a csipketeraszon – idén a Fülei Pince készül borbemutatóval és látványkonyhával –, és a tematikus mesterkurzusok is az állandó program részét képezik: július 21-én délután Széll Rita táncpedagógus a historikus táncokról tart kurzust, amelyen mindenki a saját hangszerével vehet részt.

Nyitókép: Kováts Péter hegedűművész. Forrás: Echo Nyári Akadémia

A rovat további cikkei