fbpx

Velünk élő örökség – Bartók és Kodály big bandre

Bartók és Kodály darabjait a Modern Art Orchestra improvizatív feldolgozásában hallhatja a közönség a veszprémi Hangvillában március 1-jén és 2-án, többek között a Kodály Kórus, Dresch Mihály, Harcsa Veronika és mások közreműködésével.

Velünk élő örökség – ez a dupla koncert címe a Hangvillában. Március 1-jén a Fölszállott a páva, 2-án Bartók 15 magyar parasztdala áll a középpontban. A Modern Art Orchestra művészei hisznek benne, hogy a klasszikusok műveit akkor tehetjük igazán élővé, ha ezekhez a művekhez hozzáadjuk saját egyéniségünket, saját korunkat, nem csak muzeális tárgynak tekintjük őket.

A Fölszállott a páva, Kodály egyik legnépszerűbb műve és más kompozíciói a debreceni Kodály Kórus ajkán csendülnek fel, ezt követik a mű által inspirált zenekari darabok. A MAO zeneszerzőként is aktív zenekari tagjai, Ávéd János, Bacsó Kristóf, Cseke Gábor, Fekete-Kovács Kornél és Subicz Gábor Kodály inspirálta műveit adja elő, vendégként pedig a csodálatos énekesnő, Pocsai Kriszta közreműködik.

A második este is lenyűgöző apparátussal élheti át a közönség, mit jelent ma Bartók, a huszadik század egyik legnagyobb zeneszerzőjének öröksége. Az eredetileg zongorára írt Tizenöt magyar parasztdalt Bacsó Kristóf, Ávéd János, Subicz Gábor és Fekete-Kovács Kornél, a MAO alapítója és művészeti vezetője írták át nagyzenekarra. Abban, hogy továbbgondolják a népzene, a klasszikus művek és a kortárs improvizáció kölcsönhatásait, egyrészt a világjáró Lukács Miklós cimbalomművész és a Kossuth-díjas szaxofonos, Dresch Mihály, másrészt a bátran kísérletező énekesnő, Harcsa Veronika lesznek segítségükre. Az élményt a győri Fitos Dezső Társulat művészeinek néptáncprodukciója teszi teljessé.

Nyitókép forrása: Modern Art Orchestra

A rovat további cikkei