Háromévenként hirdetik meg a Zeneakadémia legendás kamarazene-tanárának emlékére alapított Weiner Leó országos kamarazene-versenyt hegedű-zongora, vonóstrió és vonósnégyes kategóriában. A Weiner-verseny a legnagyobb múltra visszatekintő hazai kamarazenei megmérettetés, a kiírásban hagyományosan Weiner Leó szerzeményei, valamint olyan, általa kedvelt Beethoven-, Mozart- és Schubert-művek szerepelnek, melyeket ő maga is szívesen tanított.

„A Zeneakadémián Weiner Leó alapozta meg a kamarazene-oktatás tradícióját, a mai napig az általa lerakott pillérekre építkezünk” − fogalmaz Fülei Balázs zongoraművész, a kamarazenei tanszék vezetője. „A különféle formációkban az együtt játszás képessége és a partnerek közötti kommunikáció határozza meg az együttműködést, egész más zenei erényeket kell bekapcsolni, mint szólóban.”

Fülei Balázs az elmúlt két alkalommal maga szorgalmazta, hogy a versenyt nyilvános hangversenyek is kövessék, hiszen, mint mondja, amellett, hogy Weiner Leó munkásságának állít emléket a megmérettetés, a legfontosabb, hogy a díjazott művészek a közönség előtt is számot adhassanak tudásukról − ez korábban nem volt elvárás vagy szempont, jóllehet az előadóknak legalább annyit jelent, mint maga a díj. A 2019-es verseny díjazottjainak koncertje a járványhelyzet miatt idáig váratott magára. A fellépők olyan zsűritagok előtt tettek tanúbizonyságot tehetségükről, akik maguk is Weiner Leó tanítványai voltak: Vásáry Tamás, Pauk György, Frankl Péter, Kovács Béla. Fülei Balázs kiemelte: mára egyre kevesebb művészt tisztelhetünk még személyesen Weiner-növendékként.

Kiemelt kép: Fazekas István