A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó képzőművészeti alkotásokból a programévet összegző kiállítás nyílt pénteken Veszprémben. A régióhoz kötődő festményeket, installációkat, fotókat felvonultató tárlat június 2-áig látható kétezerhuszonhárom – best of címmel a Dubniczay-palotában.

A Dubniczay-palota lépcsőházában a Kiégő Izzók által készített, a tavalyi megnyitót idéző videóinstalláció fogadja a látogatókat. Az első emeleti festett barokk termekben modern és kortárs művészeti alkotások láthatóak, a folyosókon a Művészetek Háza Veszprémben tartott, a rendezvénysorozatot megnyitó hét kulturális értékeit idézik fel a videók.

Helyet kaptak fotóprojektek is: Szabó Dezső szigligeti felvételei és Toroczkai Csaba A táj fényei című kiállításának válogatott fotóit is kiállították. A Vulkánok földjén nemcsak Néma Júlia kerámiaalkotásait mutatja be, hanem Egry József festményén és Szalontai Ábel fotóin keresztül a Badacsony is fókuszba kerül.

Egy újabb teremben a közgyűjteményekből és a régióhoz kötődő magángyűjteményekből kölcsönzött alkotásokkal – Vass László, valamint mások kollekcióiból – a műgyűjtők látószögén keresztül idézik fel a tavalyi kiállításokat.

Mások mellett Keserü Ilona, Bak Imre, Halmi-Horváth István alkotásai is láthatók.

A tárlat, amelynek kurátora Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója, a fenntarthatóság jegyében újrahasznosítja a 2023. évi kiállítások egyes installációs elemeit is.

További információk és kapcsolódó programok itt.

Fotók forrása: VEB23