A nyugat-csehországi Karlovy Varyban péntek este ünnepélyes keretek között megnyílt az 58. nemzetközi filmfesztivál, Kelet-Európa egyetlen A kategóriás nemzetközi filmszemléje. Az eseményen átadták a fesztiválelnök első díját Viggo Mortensen amerikai színésznek, a fesztivál egyik díszvendégének.

Danish-US actor Viggo Mortensen delivers his speech after after receiving the Festival President's Award Crystal Globe during the opening ceremony at the 58th Karlovy Vary International Film Festival (KVIFF) in Karlovy Vary on June 28, 2024. (Photo by Michal Cizek / AFP)
Viggo Mortensen az 58. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Fotó: Michal Cizek / AFP

A július 6-ig tartó, ünnepélyes díjkiosztással végződő szemlén idén közel kétszáz filmet vetítenek le különböző szekciókban. A versenyfilmek kategóriájában 12 alkotás szerepel.

Viggo Mortensen amerikai színész-rendező a nyitónap gáláján átvette Jiří Bartoška fesztiválelnök díját. Ezt követően az ünnepség résztvevői megtekintették az Egészen a világ végére című alkotást, amelynek forgatókönyvét Mortensen írta, ő a rendezője, és a főszerepet is ő játssza.

A dán származású amerikai színész legismertebb alakítása Aragorn megszemélyesítése volt a Peter Jackson rendezte Gyűrűk Ura-filmekben. Viggo Mortensent, aki egyébként festő és több verseskötet szerzője is, korábban Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték. Az Ez a mi világunk című amerikai film, amelyben Viggo Mortensen játszotta az egyik főszerepet, 2016-ban Karlovy Varyban elnyerte a nézők díját.

A jövő szombati gálán Clive Owen Golden Globe-díjas brit színésznek is átadják Jiří Bartoška cseh fesztiválelnök díját. Rajtuk kívül ezt az elismerést megkapja még Daniel Brühl német színész, aki a Wolfgang Becker rendezte Good bye, Lenin! című alkotásban eljátszott szerepével vívott ki magának népszerűséget. A csehek közül Ivan Trojan színészt fogja díjazni a fesztivál szervezőbizottsága.

Ugyan magyar filmet a rendezők nem válogattak be a versenyprogramba, a fesztiválnak mégis vannak magyar vonatkozásai. A fődíjért száll versenybe Iveta Grófová pozsonyi rendező Emma és a halálfejes lepke című, szlovák–cseh együttműködésben készült filmje, amelyben az egyik főszerepet a Nyitrán született, és a városhoz közeli Nagycétényben felnőtt Borbély Alexandra magyar színésznő alakítja.

A még véglegesen el nem készült filmprojektek számára létrehozott Works in Progress programjában azonban találhatunk magyar alkotást is: Mayer Bernadette Szemem fénye (Mommy Blue) munkacímű első nagyjátékfilmjét, amelynek főszereplői Für Anikó és Vilmányi Benett. A kategóriába 12 fikciós és dokumentumfilmet válogattak be, amelyek az utómunka szakaszában állnak. A legígéretesebb projekteket utómunka-támogatással és pénzdíjjal jutalmazzák.

A versenyfilmeket elbíráló zsűri elnöke Geoffrey Rush Oscar-díjas ausztráliai színész lesz. A művész két éve kapott életműdíjas Kristályglóbuszt Karlovy Varyban. De zsűritag lesz még mások mellett Reisz Gábor magyar rendező és Patricia Clarkson amerikai színésznő is.

A fesztivál fődíja a Kristályglóbusz, amely mellé 15 ezer dollár (5,5 millió forint) is jár. Külön díjazzák egyebek mellett a legjobb női és férfialakításokat vagy a legjobb rendezést is. Idén megváltoztatták a Karlovy Vary-i szemle szimbólumát és fődíját: a Kristályglóbusz kisebb lett az eddig megszokottnál. A fejét hátra hajtó, kezében gömböt tartó fiatal nőt ábrázoló üvegszobor súlyát és méretét is csökkentették, mert már több színésznek is gondot okozott az elismerés átvétele.

Miután a közelmúltban volt száz éve, hogy elhunyt Franz Kafka világhírű prágai német író, a fesztiválon külön szekcióban levetítik az ő regényei alapján készült filmeket is. A jegyek nagy többsége idén is már elővételben elkelt.