A fesztiválhoz kapcsolódóan már most látható a Városháza parkban egy utcaifotó-kiállítás, valamint a 47-es villamos vonalán jár egy fesztiválvillamos.

Az eseménysorozat a főváros saját erejéből valósul meg. 

A programban hazai alkotók és nemzetközi sztárok egyaránt helyet kaptak. A Vígszínházban május 4-én és 5-én a lengyel TR Warszava előadásában, Mundruczó Kornél rendezésében mutatják be Wéber Kata Pieces of a Woman című drámáját. A fesztivál nyitókoncertjén a Budapesti Fesztiválzenekar az amerikai zeneszerzés ikonikus alakjainak darabjait játssza David Robertson vezényletével a Budapest Kongresszusi Központban. A Magyar Zene Házában Dubóczky Gergely és a Budapest Sound Collective koncertje lesz hallható Csillagórák címmel.

Több jelentős autonóm kezdeményezésnek is partnere, gyűjtőplatformja idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál,

mint a KirakArt – Színház és kiállítás a kirakatban, az Anyacsak1 színházi fesztivál a szülővé válásról, a Zsinór nélkül független bábos fesztivál felnőtteknek, a művészet szabadságát hirdető Freeszemle, a JazzFest Budapest vagy az ALT.BP szubkulturális minifesztivál.

Új helyszín lesz a Margitszigeten található Kristály Színtér (régi Margitszigeti ásványvíz-palackozó), ahol többek között kortárstánc-bemutató, rendhagyó majális, az Európai Szabadúszó Művészek Egyesületének (ESZME) szervezésében független színházi találkozó, újcirkuszi előadás és Cinema Mystica címmel digitális művészeti kiállítás is várja az érdeklődőket.

A művészeti alkotások és produkciók kerületszerte segíthetnek abban, hogy a kultúra a mindennapi élet részévé váljon.

Ebben az évben hét kerület, köztük három új csatlakozott programokkal, amelyek révén felfedezhető a főváros épített öröksége, szerteágazó hagyományai, kulturális élete, alkotócsoportjai.

A XV. kerületben színházi előadások és a helyi Tavasz Nőikar lép fel, Aquincumban hagyományos római kori fesztivált szerveznek, és felfedező séta is lesz az egykori Goldberger textilgyárban. Budafokon a kerület nagy szőlészeti és borászati hagyományaira építenek kulináris programokat, de érdemes lesz ellátogatni a Barlanglakás Emlékmúzeumba és a Magdolna-udvarba is.

A fesztivál célja, hogy a kultúrát a márványtermekből kivigyék a közterekre, hogy minél több ember részesülhessen kulturális élményekben.

A Budapest Galériával közösen valósul meg a Variációk emlékműre nevű performanszsorozat a koronavírus-áldozatok tiszteletére a Szentlélek téren, a Szervita téren és a Szentháromság téren. Április 30-án a Madách téren a tánc világnapja alkalmából pedig egész napos táncfesztivál várja a közönséget.

Nyitókép: Tavaszvillamos. Fotó: Budapesti Tavaszi Fesztivál