Idén sem telhet el a nyár fesztiválok nélkül. Most azoknak sem kell búslakodniuk, akik őrült tombolás és tömegszörfölés nélkül szeretnének kikapcsolódni a különböző összművészeti programok során. Hoztunk három eseményt, ahol családias környezetben, kreatív energiák felhasználásával lehet eltölteni az időt.

A magyar Besh o droM együttes koncertje a Budapest Ritmo világzenei fesztiválon az Akvárium Klubban 2022. április 8-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A magyar Besh o droM együttes koncertje a Budapest Ritmo világzenei fesztiválon az Akvárium Klubban 2022. április 8-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Waldorfeszt

Június 27–30., Nagymaros

Június utolsó napjaiban a művészeté és a kikapcsolódásé lesz a főszerep a nagymarosi Törökmezőn, ahol idén újra megrendezik a Waldorfesztet. A színes zenei felhozatal koncertjei mellett  a látogatók kreatív foglalkozásokon, közösségi programokon, beszélgetéseken és akár még satipatthana meditáción is részt vehetnek. A fesztivál öt színpadán különböző feltörekvő zenekarok, waldorfos baráti társaságok, dj-k és neves magyar előadók mulattatják a Dunakanyarba érkezőket. Fellép többek között a Kollár-Klemencz Kamarazenekar, a Besh o droM, a Platon Karataev és Szabó Balázs Bandája is. Az elektronikus zene kedvelőinek sem kell aggódni, sőt a klasszikus zene kedvelői is találhatnak számukra érdekes előadókat. A nappali programok a kreativitás, alkotás és aktív kikapcsolódás jegyében zajlanak, társasozni, agyagozni, zsonglőrködni, rajzolni és izgalmas beszélgetéseken részt venni egyaránt lesz lehetőség, de színházi és gyermekprogramokkal is készülnek a szervezők.

Visegrádi Nyári Színház

Július 17–24., Visegrád

Délelőtti gyermekelőadások, esti szabadtéri színházi produkciók és stand-up estek várják a családdal érkező művészetkedvelőket a visegrádi Fórum Színházban július 17-24. között. Az eseménysorozat elődje a 2023-ban megrendezett Lepencevölgyi Nyár nevű minifesztivál, mely a Fórum Színház és a Thermál Hotel Visegrád együttműködésének köszönhetően jött létre. A Lepencevölgyi Nyár pozitív fogadtatását látva idén Németh Kristóf hagyományteremtő szándékkal megalapította a Visegrádi Nyári Színház kulturális-szórakoztató-színházi fesztivált. Tíz előadással készülnek a rendezvénysorozatra. Az érdeklődők megnézhetik többek között a Lúdas Matyi mesejátékot, a fedett, klimatizált színházteremben, meghallgathatják a Hurrá Zenekar koncertjét, vagy akár a Love.hu című romantikus vígjátékot is megtekinthetik július 22-én, a szabad ég alatt.

SZINkópé 

Július 19–21., Szeged

A SZINkópé fesztivál helyszíne az újszegedi Erzsébet Liget lesz, a szervezők pedig a Kövér Béla Bábszínház társulatának tagjai. Izgalmas családi kavalkáddal készülnek, ahol a legkisebbek és legnagyobbak egyaránt megtalálhatják a számukra szimpatikus programokat. Július 19-én 18 órakor fesztiválnyitogató és hangulatteremtő óriásbábos utcai menetre várják az érdeklődőket a Roosevelt téri játszótéren, innen indul a színes, játékos vonulás. A hétvégén 10 és 19 óra között napi öt bábelőadás várja a fesztiválozókat, de lesznek koncertek is. A Tiszavirág téren fellép a Kövér Béla Bábszínház zenekar, a Rutkai Bori Banda és a Kiskalász zenekar, a sétányon pedig a SkálaKópé zenekar és a Dodók menete mellett feltűnik megannyi játék is, köztük a Kövér Béla Bábszínház saját fejlesztésű társasjátéka, a Port Ciggedin. Jön Kádár Ferkó fotószínháza, lesz Tekergőtér és Banyaforgó, de Felhővadászat és Emeld a magasba! darus játék is. A szegedi civilek és intézmények izgalmas foglalkozásokkal várják az érdeklődőket a Sirály téren, a Ponty tér pedig a legkisebbek birodalma lesz ezen a hétvégén.