Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja kereken egy hónap múlva nyitja meg kapuit, ismét zenével, irodalommal, művészettel és vidám fesztiválozókkal töltve meg tíz napon át Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd utcáit. Július 19. és 28. között közel háromezer program közül válogathatnak az érdeklődők.

Művészetek Völgye. Fotó: Fekete Kristóf Tibor
Művészetek Völgye. Fotó: Fekete Kristóf Tibor

A Művészetek Völgye Fesztiválon a szokásos álmos fesztiválreggelek helyett már délelőtt is bőven van miből válogatni: a családosokat gyerekkoncertek, ringatók várják, részt vehetünk kézműves foglalkozásokon és beszélgetéseken egy finom kávéval a kézben, aki pedig szereti aktívan indítani a napot, az jógázhat, esetleg elindulhat egy gyalog- vagy biciklitúrára. Bármilyen is legyen egy fesztiválozó ideális Völgy-napja, az biztos, hogy a Művészetek Völgye közel háromezer programja között mindenki megtalálja a neki szólót, legyen szó zenéről, irodalomról, színházról vagy éppen alkotóprogramról. 

A Panoráma Színpadon idén többek között a 30Y, az Aurevoir., a Bagossy Brothers Company, Beton.Hofi, a Carson Coma, az Ivan & The Parazol, a Parno Graszt, a Platon Karataev, a Punnany Massif és a Quimby dalaira bulizhatunk. A fesztivál második nagyszínpadának számító Közlekedési Múzeum x Lőtér nevű helyszínen lép fel az Analog Balaton, az Anima Sound System, Ajsa Luna, a Besh o droM, az Európa Kiadó, Hundred Sins, a Lóci Játszik, a Péterfy Bori & Love Band, a Szabó Balázs Bandája, a Vad Fruttik és a VHK. Innen indul mindennap a múzeum retró Ikarus busza, a Zenélő Busz, amelyen akusztikus koncerteket hallgatva roboghatunk körbe a fesztiválon.

Mindeközben Vigántpetenden a Cirque du Tókert olyan legendáknak ad otthont, mint Zorán, Kern András, Dés László, a Csík zenekar és Presser Gábor, valamint a Budapest Bár. Emellett több kortárs táncművészeti produkciót és újcirkuszi előadást is láthatunk majd itt, mint például a Feledi Project, a Duda Éva Társulat vagy a Fővárosi Nagycirkusz műsorát.

Az első nap a fesztivál és az Art-Színtér közös premierjével indul, ezúttal a Tikk-Takk Bummot mutatják be Ember Márk, Dobó Enikő és Csiby Gergely főszereplésével. A fesztiválon két helyszínen, a Színház Színpadon és a Színház Színpad Templomban a látogatók mindennap más és más előadásokat nézhetnek meg az ország különböző társulatainak előadásában. Emellett idén is improvizatív előadások várnak mindenkit a Momentán Udvarban a fesztivál teljes időtartama alatt. A zene és az irodalom a Kaláka, valamint a Poket Udvarban találkozik.

Minden szempontból változatos programmal készül a Petőfi Kulturális Ügynökség Petőfi Udvara. Amellett, hogy a könnyűzenei szcéna kisebb előadóitól a nagy vadakig a legkülönfélébb előadók lépnek fel, a kultúra más szegmensei is képviseltetik magukat. Irodalmi beszélgetések, ismeretterjesztő előadások és a visszatérő látogatóknak már ismerős Pilvax Brunch várja az érdeklődőket.

A fesztivál tíz napjára Kapolcsra költözik a Póka Egon Művészeti Akadémia. A PKÜ PEMA Udvara betekintést enged a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Miskolci Egyetem közösen indított kortárs könnyűzenész-képzésébe, de a programok során a beatkorszak is megelevenedik különböző történeteken és dalokon – vagy épp egy farmerworkshopon – keresztül. 

A Művészetek Zöldje Udvarban és az idén elsőbálozó SzimBio Udvarban a fenntarthatóságról tanulhatunk; saját udvarral készül Hobo, Harcsa Veronika és Szirtes Edina Mókus is. Emellett több múzeum csatlakozik a fesztiválhoz, sőt idén először a Romani Design is. 

Közel háromszáz program naponta

A Művészetek Völgye tíz napja lehetőséget kínál arra, hogy a hétköznapokból hosszabb időre kiszakadva merülhessünk el különféle művészeti ágakban, a helyi ízekben és a tájban, de egy napra is érdemes ellátogatni az ország legnagyobb összművészeti fesztiváljára, ahol negyven helyszín és napi majd háromszáz program közül válogathatunk. Az idei évtől a fesztivál külön gondolt azokra is, akik csak egy-egy napra tudnak eljönni: számukra külön buszjáratokat indít Budapestről és vissza, hogy ők is elcsíphessenek egy kicsit a Völgy-hangulatból.

A Művészetek Völgye teljes programja elérhető a fesztivál honlapján.