A 17. Ördögkatlan Fesztivál július 30-a és augusztus 3-a között több száz programmal várja látogatóit, melyek között a Magyar Zene Háza, a Hagyományok Háza, valamint különböző színházak előadásai is szerepelnek. A visszatérő fellépők között ott van Udvaros Dorottya, Mucsi Zoltán, a 30Y és Lovasi András, Kern András és a Bëlga zenekar pedig idén először lesz a fesztivál közreműködője.

Az idei fesztiválnak négy díszvendége van: Korniss Péter, Miquèu Montanaro, Köles Ferenc és Nyáry Krisztián. Korniss legendás fotográfus, aki az Ördögkatlanban ünnepli 87. születésnapját, és a Hosszú úton című gyűjteményéből mutat be válogatást a Vylyan kiállítóterében. Montanaro francia-okcitán muzsikus, aki három különböző koncertet ad, workshopokat tart, és ő a zenei vezetője annak a francia–magyar nagyzenekarnak, amely az utolsó estén vetítendő Drakula-filmet kíséri. Köles Ferenc színművész a Pécsi Nemzeti Színház tagja, aki évről évre a Faluturisták frontembere, és idén Václav Havel Audiencia című tragikomédiájában, valamint Karácsony Péter Kis Hatalmasok című, többszörösen elismert kisjátékfilmjében nézhetjük meg a fesztiválon. Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, kommunikációs szakember, művészeti igazgató, könyvkiadó és kreatív igazgató.

Az idei Ördögkatlan szlogenje a „mentés másként”. Olyan új művekre utal, amelyek a múlt és a jelen találkozásából születnek. Ilyen például a Drakula-projekt. A fesztivál utolsó estéjén a Narancsligetben nagyzenekar kíséretével vetítik fiatal kolozsvári filmesek Drakula halála című filmjét. A Háy-kódex középkori magyar versek átiratait szólaltatja meg: Háy János olvassa fel és a Szent Efrém Férfikar énekli az évszázadokon átívelő sorokat. A Vízhang című koncerten a beremendi strand medencéjére épített színpadon Dinyés Dániel vezetésével csendül fel Wagner, Vivaldi, Verdi és Liszt muzsikája.

A fesztiválon zenekara, valamint a Besh o droM, a Psycho Mutants, Beck Zoli megidézik a nemrég elhunyt Julie Roman, az Ördögkatlanon többször fellépett Wombo énekesnőjének emlékét.

Színészhallgatók érkeznek Marosvásárhelyről, a Mohácsi János által rendezett, Johanna című előadással. Fellépnek az SZFE végzős prózai és zenés osztálya, a Freeszfe és a kaposvári egyetem színésznövendékei is. Ifj. Vidnyánszky Attila színészként a Stúdio K Néró című előadásával, rendezőként a beregszásziak Az öngyilkos című produkciójával lesz jelen, a kecskeméti Ciróka Bábszínház csapata pedig Örkény Tóték című kisregényének színpadi adaptációját játssza el Szikszai Rémusz rendezésében.

A Petőfi Kulturális Ügynökség a nagyharsányi Petőfi színpadon az Esti Kornél (július 30., este kilenc), a Bëlga (július 30., este 11), az Analóg Balaton (július 31., este kilenc), a Kiscsillag (július 31., este 11), a Raklap (augusztus 1.,  este kilenc), a Carson Coma (július 31., este 11), a Platón Karataev (augusztus 3-a, este kilenc) és a 30Y (augusztus 3., este 11) produkcióival várja a közönséget.

Beremenden, az egykori téeszirodában és -étteremben megtekinthető a Petri-tér című kiállítás, amelynek Budapesten a bezárt Károlyi  étterem a helyszíne. Ugyanitt Petriről szóló beszélgetéseket is rendeznek a kiállítás kurátorai: Bazsányi Sándor és Szilágyi Judit vezetésével. Július 31-én délután fél egykor Peer Krisztián lesz a vendég, és Petrihez hasonlítható költészeti radikalizmusáról esik szó, augusztus 1-jén Forgách András író, aki a költő barátja-műfordítótársa volt és esszét írt a szemlélődő Petriről, augusztus 2-án Kupihár Rebeka, akinek kötetterve Petri-díjas lett, augusztus 3-án pedig Keresztesi József költő-krtikus, aki számára különösen fontos Petri normaszegő lírája.

Az Ördögkatlanon a Petőfi múzeum jubileumi Cseh Tamás-kiállításának egyszerűbb, „fesztiváli” változata is megtekinthető, augusztus 1-jén pedig bemutatják a westerndalait tartalmazó lemezt. Sosem hallott és jól ismert dalok egyaránt vannak rajta, a feljavított hanganyag eddig kiadatlan volt. Beck Zoltán énekes-dalszerző, Bérczes László rendező, az Ördögkatlan Fesztivál társigazgatója és Csengey Balázs, a PIM–Cseh Tamás Archívum munkatársa együtt hallgatja meg a közönséggel, és beszélget róla.

Augusztus 2-án, pénteken a nagyharsányi Narancsligetben a György Andrea hegedűssel kiegészült Balaton zenekar megismétli január 24-ei, Petőfi múzeumbeli Cseh Tamás-koncertjét. Augusztus 2-án, fél háromtól Cseh Tamás-kvízt szerveznek ugyanezen a helyszínen, hogy így is megidézzék a Katlan örökös fővédnökének alakját és életművét. Két-hat fős csapatok jelentkezését várják, jelentkezni a helyszínen, kettőtől lehet.