A legendás színészről elnevezett kitüntetést az Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában kimagasló művészi teljesítményt nyújtó, 35 év alatti színész vagy színésznő nyerheti el.

Zsigmond Emőke. Fotó Horváth Judit/Örkény István Színház
Jelenet az Örkény Színház The Black Rider című előadásából

Básti Lajos aktív tagja, sőt vezetője is volt a Színházi Dolgozók Szakszervezetének (SzíDoSz). A Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész személyisége, talentuma, valamint a pályakezdő kollégák iránt érzett felelőssége ösztönözte a SzíDoSz korábbi vezetőségét arra, hogy az emlékét egy díjjal is ápolja, egyben elismerje az Országos Színházi Találkozók szemléjébe kerülő fiatalabb művészeket.

„A szakszervezet: szakmai tömörülés. Így a segélyeken, a szakpolitikai és munkajogi csatározásokon túl odafigyelünk a művészi teljesítményekre is. A színészi életpálya egyik legfontosabb fordulópontja az átmenet a fiatal szerepekből való az »anya« és »apa« szerepkörbe. Mást és máshogyan kell magunkból előhívni, mint amit addig megszoktunk. Fontos, hogy az átmenet éveiben is kapjunk pozitív visszacsatolást. Ugyanakkor ez a díj nem feltétlenül csak ennek a korosztálynak adható, hanem megkaphatják a pályájuk elején lévő színészek is. Az üzenete mindenképpen az, hogy az illető jó úton jár” – fogalmazott Savanyu Gergely, a SzíDoSz elnöke.

A Básti Lajos-díjat olyan 35 év alatti, magyarországi vagy határon túli színész és/vagy színésznő kaphatja, aki az Országos Színházi Találkozón bemutatott előadások valamelyikében kimagasló művészi teljesítményt nyújtott. A találkozó több év kimaradás után valósult meg újra, idén Kaposvár és a Csiky Gergely Színház adott neki otthont. A szüneteltetés miatt a Básti Lajos-díjat idén két művésznek osztották ki.

KarácsonyGergely_Hamlet_foto Forgács Bea - Karinthy Színház (1).JPG
Karácsony Gergely Hamlet szerepében. Fotó: Forgács Bea/Karinthy Színház

A százezer forint pénzjutalommal járó díj odaítéléséről a SzíDoSz elnökségi tagjaiból álló zsűri döntött: Császár Angela és Pregitzer Fruzsina színművészek, valamint Izsó Katalin a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház korábbi projektmenedzsere, kulturális szakember.

A kuratórium idén a Básti Lajos-díjjal jutalmazta Zsigmond Emőkét, az Örkény István Színház The Black Rider című előadásának, Kätchen szerepében nyújtott teljesítményéért, valamint Karácsony Gergelyt, a Karinthy Színház Hamlet - Crazy and Cool című előadásának címszerepéért.

A díjakat a re:OSZT seregszemle 2024. június 20-i záróeseményén Savanyu Gergely a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke adta át.

Korábbi díjazottak:
2014: Köles Ferenc – Csiky Gergely Színház (Kaposvár), Pécsi Nemzeti Színház: Bányavakság
2015: Bajomi Nagy György Weöres Sándor Színház (Szombathely): Vitéz Mihály
2016: Horváth László Attila Móricz Zsigmond Színház (Nyíregyháza): Túl zajos magány
2017: Harsányi Attila Miskolci Nemzeti Színház: Kivilágos kivirradtig
2018: Rózsa Krisztián Miskolci Nemzeti Színház: A kaukázusi krétakör
2019: Mészáros Béla Katona József Színház: Jeanne d’Arc, Rozsdatemető 2.0; Fazakas Júlia József Attila Színház: Karenina Anna
2024: Zsigmond Emőke Örkény István Színház: The Black Rider; Karácsony Gergely Karinthy Színház: Hamlet „crazy and cool”