fbpx

130 kiállító, 40 külföldi szerző, 150 program – Kezdődik a könyvfesztivál

Szlovákia irodalma kerül a középpontba a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amelyen 130 kiállító, több mint 40 külföldi szerző és 150 program várja a közönséget szeptember 29. és október 2. között a Millenárison, a Nemzeti Táncszínházban és az Európa Ponton.

Az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján Gál Katalin, a rendezvényt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke elmondta: az október 2-ig tartó könyvfesztivál díszvendége Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas író, oknyomozó újságíró lesz. A belorusz alkotó a pódiumbeszélgetéssel egybekötött ünnepélyes megnyitón veszi át jövő csütörtökön a Budapest Nagydíjat Karácsony Gergely főpolgármestertől.

Négy napon át több mint 130 könyves cég mutatja be kiadványait, 150 könyvbemutató és beszélgetés, valamint 200 dedikálás várja a látogatókat, de a gyerekkönyveknek otthont adó Gyerekbirodalomban is változatos programokkal készülnek a szervezők. A fesztiválon díszvendég országként Szlovákia irodalma mutatkozik be a Bázis – Magyar Művészeti és Irodalmi Egyesület Szlovákiában nevű szervezet rendezésében.

Az esemény ideje alatt naponta 6-8 élő bejelentkezés, valamint írókkal, költőkkel készült interjúk lesznek elérhetők online az MKKE YouTube-csatornáján.

A fesztivál programjai ingyenesen látogathatók.

A fesztivál alatt 29 szlovák mű magyar fordítását és 10 szlovákiai magyar szerző műveit mutatják be. Lesz köztük regény, novellás- és verseskötet, gyerek- és tényirodalom, valamint folyóirat is. Huszonöt szlovák szerző személyesen is részt vesz az eseményen, emellett három szlovák irodalomtudós, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársai, Radoson Passia, Viliam Nádaskay és Ivana Taranenková beszélnek a kortárs szlovák irodalom trendjeiről magyar és cseh irodalomtudósokkal. A díszvendégség alkalmából szlovák irodalmi blokkal készülnek a magyar irodalmi folyóiratok (a Jelenkor, a Tiszatáj, a Kalligram, az Alföld és a pozsonyi Irodalmi Szemle).

Új kötetét mutatja be Silvester Lavrík Vasárnapi sakkparti Tisóval címmel. Jana Bodnárová Nyakék/nyakörv című új regénye az intim történetek és a társadalom átfonódásáról szól. A 2019-ben elhunyt Dusan Mitana Nálunk a temetőben című írása morbid történeteket mesél egy sírásó család életéből. Veronika Sikulová a magyar irodalom szlovákiai recepciójáról is beszél majd.

Irena Brezna új regénye Minden világok legjobbika címmel jelenik meg, a szerzővel Dragomán György és Kiss Noémi beszélget a fesztiválon szeptember 30-án. Marek Vadas Rossz környék című könyve a valóság és a mese színes szövevénye, a szlovák író prózáiban az afrikai miszticizmus is megjelenik.

Idén szeptember 30-án tartják az első könyvesek bemutatkozását, amelyre 20 európai országból érkeznek fiatal szerzők az Európa Pontba, egyebek mellett Írországból, Olaszországból, Szlovéniából, Horvátországból, Franciaországból, Hollandiából, Svájcból és Ciprusról. A magyar elsőkönyves Halász Rita lesz, aki a múlt évben elnyerte a Margó-díjat. A szerzők pódiumbeszélgetéseken mutatkoznak be.

Kollár Árpád, a PesText fesztiváligazgatója arról beszélt, hogy első alkalommal csatlakoznak a könyvfesztiválhoz irodalmi programokkal és beszélgetésekkel. Idén Vlagyimir Szorokin, Erlend Loe és Sjón is részt vesz PesTexten, de több más külföldi szerzővel is találkozhat a közönség, és lesznek összművészeti programok is: kiállításokkal, képregényes beszélgetésekkel és nemzetközi illusztrációs workshopokkal is készülnek felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt a fővárosban, a Három Hollóban és a Deák17 Galériában. 

Gáspár Máté, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. művészeti vezetője elmondta, hogy jövőre ünnepli a főváros Pest és Buda egyesítésének 150. évfordulóját, az alkalomra Budapest több eseménnyel készül. Az egyik ilyen a Budapest Könyvfőváros-sorozat, amelyről a könyvfesztiválon tudhat meg többet a közönség. Az Európa Pontban rendezendő workshopon pedig szó lesz a Budapest Nagyregény-projektről is, amelynek célja, hogy írók és civilek is teret kapjanak ahhoz, hogy elmesélhessék saját Budapestjük történeteit.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A rovat további cikkei