fbpx

5 könyv januárra

A téli napokon kevés jobb időtöltés akad, mint egy meleg kuckóba bújni egy jó könyvvel.

Egy empátiakészséget fejlesztő könyvet, két verseskötetet, egy remek regényt és a jazzkedvelő közönség érdeklődésére számot tartó kiadványt ajánlunk.

1. Kovács Vera: Utak az erdőben

Noran Libro, 2019

A politikai helyzettől függetlenül sokat elárul egy ország lakosságának a lelkiállapotáról, hogyan bánik a szegényeivel, mit gondol az ő helyzetükről, gondolkodik-e megoldásokon, a kilátástalanságukat enyhítő alternatívákon. Kovács Vera aktivista, az Utcáról Lakásba! Egyesület alapító tagja és munkatársa szociográfiai igénnyel megírt könyvében a hajléktalanok társadalmát hozza közelebb az olvasóhoz, a nem ritkán negatív jelzőkkel azonosított embercsoportnak külön-külön arcot ad, bátran mutatja meg: van személyiségük, életük. Az interjúk olvasása során mindenkit elfoghat a kétség: velünk ez megtörténhet? Igen, megtörténhet, s utána az otthontalanság alig mozdítható állapotából kijutni hihetetlen eredmény. Erről is szól a könyv, meg arról, hogy az emberi élet – akármilyen határok közé szorítják is – megbecsülést érdemlő, egyszeri csoda.

2. Serestély Zalán: Közös hűlés

Erdélyi Híradó Kiadó/Fiatal Írók Szövetsége, 2019

A Kolozsváron élő fiatal költő, Serestély Zalán legújabb verseskötetében családtörténetek, traumák, az állatvilág kiszolgáltatottsága feletti aggodalom és egyéb érdekességek váltják egymást nagyon erős sorokba rendeződve. Emlékezni és az emlékezést elveszíteni, szembesülni a szűk családi és a történelmi léptékkel mérhető múlttal megér annyit, hogy versnézőponttá váljon. Serestély okos, lendületes, traumái bűvkörébe csalogató kötete arra (is) keresi a választ, hol van ő a nagy egészben, és a nagy egészben hol vagyunk mi, a felénk vészesen közeledő krízis tudatában.

3. Láng Zsolt: Bolyai

Jelenkor Kiadó, 2019

Bolyai Jánosról köztudott, hogy zseni volt, tudományos fellépése gyökeresen megváltoztatta a matematikáról való gondolkodást, jelentősége szinte a mai napig felmérhetetlen. Láng Zsolt író saját tapasztalatai, kimondom: élete, és a két Bolyai, apa és fia közti meglehetősen bonyolult viszony rajzolata követi egymást a nagy műgonddal megírt, lebilincselő regényben.

4. Cirok Szabó István: Agancspark

Forum Kiadó, 2019

Leheletvékony verseskötet, annál nagyobb tartalom. A vajdasági születésű Cirok Szabó István első verseskötete a totális megfigyeléstől az aprólékos megfigyelésig terjed: ironikusan és komolyan, ahogy azt kell, egyedien érzékel a szem előtt hagyott világból. „Az első igazi találkozásom a természettel/akkor volt, amikor megkérdeztem anyutól,/hogy az ő kézfején miért domborodik olyan/sok ér, és az enyémen miért nem. Azt mondta,/hogy azok nem erek, hanem faágak.”

5. Turi Gábor: Amerikai jazz napló

Gramofon Könyvek, 2019

Minden, amit tudni akartunk az amerikai jazzről, de eddig nem mertünk megkérdezni: az elmélyült szakmai tudással rendelkező Turi Gábor jazztörténész újonnan megjelent könyvében válaszra talál. Cikkek, beszámolók, a jazzt formáló és a műfajt meghatározó zenészekkel készült interjúk gazdagítják a kiadványt. Turi semmit nem enged a szakmaiságból, teszi ezt oly módon, hogy azok is élvezetet találnak majd a könyvben, akik még csak barátkoznak a műfajjal. Mert a jazz életreszóló élmény, s ebbe az életre szóló varázslatba vezet be a könyv.

A rovat további cikkei