A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának 24 tagja levelet írt Vashegyi György elnöknek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pályázata anomáliái tárgyában. Vashegyi válaszából kiderült: az elmúlt hónapokban személyesen egyeztetett erről Csák János miniszterrel – írja az Index.

Az ügy előzménye (melyről itt,  itt,  itt, itt és itt számoltunk be), hogy több mint 200-an tiltakoztak a Zeneakadémia vitatott rektori pályázata ellen. Csák János kulturális és innovációs miniszter ezt követően úgy döntött, hogy a minisztérium újra kiadja a pályázatot, kiterjesztve az előadóművészek mellett az alkotóművészekre is.

Mint az Index írja, az akadémikusok levelükben üdvözölték, hogy Csák János visszavonta az első rektori pályázatot, ugyanakkor meglepve és csalódva szembesültek azzal, hogy egy ilyen súlyos szakmai kérdésben a miniszter nem a 12 éve köztestületként működő MMA-val, hanem egy olyan szervezettel egyeztet, amely csak néhány hete alakult. Ez a szervezet a Magyar Muzsikusok Szövetsége, amelynek elnöke Keller András hegedűvész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója (legutóbb itt beszélgettünk vele.) A Kossuth-díjas művész a Mandinernek adott interjújában elmondta: az egyesületet valójában tavaly júniusban kezdték felállítani, és csaknem egyéves jogi procedúra után végül idén áprilisban jegyezte be a bíróság.

Az MMA akadémikusainak levelére adott válaszában Vashegyi György arról számolt be, hogy az elmúlt hónapokban több ízben is személyesen egyeztetett Csák János miniszterrel a Zeneakadémia állapotáról és lehetséges jövőképéről. Mint írta, a miniszter elfogadta azt a javaslatát, hogy az MMA testületként lehetőleg formálisan maradjon távol ettől a konfliktustól, tekintettel arra, hogy az akadémikusok között nemcsak zeneakadémiai oktatók, hanem jelenleg aktív tanszékvezetők is vannak.

„Teljesen egyetértettünk miniszter úrral abban is, hogy egy dologban semmilyen körülmények között nem engedhet a fenntartó: az új zeneakadémiai rektornak megkérdőjelezhetetlen, nemzetközileg is az élvonalban álló szakmai életművel kell rendelkeznie, oktatási téren is. Liszt Ferenc pontosan ilyen volt, míg a közelmúlt vezetői nem teljesen ilyenek: nézetem szerint a 24. óra utolsó öt-tíz percében vagyunk, mert ez az intézmény még egy rossz személyi döntést nem bír ki” – írta. Szerinte a Zeneakadémia „mostanra egész fennállásának egyik legsúlyosabb szakmai és morális állapotába jutott”.

Az Index úgy tudja, az MMA akadémikusait felháborította, hogy Vashegyi egy személyben, előzetes testületi egyeztetés nélkül tárgyalt Csák Jánossal, sőt utólag sem számolt be erről, csak miután kérdőre vonták.

Vashegyi György jelenleg amellett, hogy a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, a Nemzeti Kulturális Tanács elnöke, az általa alapított Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus vezetője, a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója is (ez utóbbiról vele készült interjúnk itt olvasható).

Időközben a Zeneakadémia kialakította álláspontját az új pályázati kiírással kapcsolatban, ami szerintük nyitottabbá vált ugyan, de további korlátozást is tartalmaz, amely a művészeti középdíjasokat és az esetleges külföldi pályázókat is kizárja a versenyből.

„Mindemellett az újonnan kiadott pályázat sérti a szenátusnak a felsőoktatási törvényben rögzített, a pályázati felhívás tartalmával kapcsolatos jogait. A fenntartónak ugyanis egy új pályázat esetén is be kellett volna kérnie a pályázati kiírás szövegére vonatkozóan a szenátus javaslatát. Ez a körülmény a jogbizonytalanság árnyékát veti a további pályázati folyamat egészére” – áll az Indexhez eljuttatott állásfoglalásukban.

A portál információi szerint egyébként a Zeneakadémiának is megvan már az új jelöltje, aki megfelel a második, július 21-én közzétett pályázati kiírás követelményeinek, tehát egyetemi tanár és magas állami kitüntetéssel is rendelkezik.

A képen Vashegyi György. Fotó: Markovics Kristóf / Kultúra.hu